logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja komputera w instalacji LPG Lovato, Daewoo Nexia, emulator Lecho, attuator

tekcop 18 Gru 2004 17:00 3207 8
REKLAMA
  • #1 1070283
    tekcop
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Wiecie co ! Jak słucham wypowiedzi o instalacjach LPG to zastanawiam się czy mam komputer przy mojej instalacji -mniemam że nie .Mam instalacje firmy Lovato(tak pisze na reduktorze)dodatkowoemulator Lecho i mini lambde-powiedzcie mi co to jest ten atutator czy dobrze myśle ze to taki zawór z kabelkami na wężu pomiędzy reduktorem a mikserem ?
    Czy można coś dołożyć lub zamienić aby lepiej samochód (Daewo Nexia) jeździł?
  • REKLAMA
  • #2 1070334
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A masz taki sterownik z dwoma przelacznikami i wkaźnikiem rezerwy ? w tych instalacjach to jest serce. A element na wężu to zawór na silniku krokowym służący do odcinania gazu w czasie wolnych obrotów, hamowania silnikiem itd,
    Pozdr.J.
  • #3 1071117
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Komputer w twojej instalacji to Mini lambda firmy Lecho. Przy attuatorze czyli silniku krokowym masz dodatkową śrubę do ręcznej regulacji(z grubsza, dokładną regulaację realizuje komputer). Zmini lambdy wystaje wtyczka z 4 kabelkami. Biały to masa a czarny to sonda lambda. Dodatkowo maasz tam 4 przełączniki, diodkę i potencjometr. Dioda i potencjometr służą do regulacji TPS-a (czujnika położenia przepustnicy). Sprawdź czy masz to podłączone -fioletoey kabel z mini lambdy zwykle jest ucięty. Podłączasz się z voltomierzem między biały i czarny. Uruchom samochód na benzynie i sprawdź czy napięcie na sondzie oscyluje w granicach 0-1V(zwykle dochodzi do 0,8).Wartoośc blisko 1V to mieszanka bogata a blisko 0 to uboga. Jeśli jest cacy to przełąacz na gaz. Najpierw przytrzymaj ze 3000 obrotów i zobacz czy sonda oscyluje. jesli nie to wkręć lub wykręć śrubę przy silniku krokowymtak żeby oscylowała. Zwykle wystarczy ją ustawić tak żeby było widać szpary między zwojami sprężynki(no chyba, że przyżydzili i nie dali sprężynki) potem zostawiqasz samochód na wolnych obrotach i śrubą na reduktorze (tą wystającą, nie pamiętam czy w lovato jest druga) regulujesz wolne obroty tak by sonda oscylowała. Miłej zabawy.
    Wbrew pozorom minilambda wcale nie jest takim złym komputerem, jest o wiele bardziej niezawodna niż niejedno lovato. Poza tym jest prosta do regulacji i nie wymaga żadnego komputera do regulacji.Powinieneś uzyskać spalanie o 15% większe niż na benzynie i nieznaczny spadek mocy.
  • REKLAMA
  • #4 1071904
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    JAko obserwator z boku tego tematu doceniając szczegółowość instrukcji wyróżniam Przemka20 prywatną premią 5 pkt.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 1072959
    tekcop
    Poziom 12  
    To co powiedziałeś teraz daje mi wiele do sprawdzenia i wiele się nauczyłem-a lubie sie uczyc bo wiedzy nigdy dosyć a szczególnie jesli o samochody(a mam wykształcenie w tym kierunku tylko niestety po szkole już jestem ładne 10 lat i robie coś zgoła odmiennego) ale samochody to moja pasja jak wielu innych.
    Mam jeszcze jedno pytanie moze mi ktoś odpowie. Co moze byc przyczyną złej pracy silnika na zimno kiepsko odpala i brak mu mocy (dusi go przy ruszaniu na benzynie)-czujnik temp. wymieniłem,a jak przełącze na gaz to chodzi rewelacyjnie. Tak sobie jeszcze pomyślałem że może to czujnik predkości obrotowej wału-czy to może byc to ?
    Jak go zapale to gasnie a po chwili jak pokręce dłużej to zapala ale ma obroty na zimno 1300-1400 to ciut za mało jak na zimno tak mi sie wydaje .
    I zapomniałem o jeszcze jednym -jak powinny być ustawione przełączniki na emulatorze w moim przypadku silnik wielopunkt z mini lambdą ?
    Tak sie pytam bo może gaziarze źle ustwili i to może byc przyczyną tego co sie dzieje . Głodny wiedzy i opini czytelnik bardzo dobrego FORUM.!
  • REKLAMA
  • #6 1073084
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Jeśli masz emulator wtryskiwaczy to nie powinien on mieć żadnych przełączników, a jeżeli ma to są to przełączniki do ustawiania rezystancji emulacji. Zwykle jest to 220 lub 100 omów i raczej jest dobrze ustawione.
    Prawdopodobnie chodzi ci o ustawienie przełączników w minilambdzie.Jak patrzysz na jej spód i diodkę masz po lewej to 2 lewe do dołu a 2 prawe do góry. Przełącznik te służą do ustawienia typu sondy lambda (1 lub 5 V)
    i do ustawienia trybu emulacji sondy(masa, fala prostokątna lub sygnał z sondy bez emulacji)
    Pozdrawiam
  • #7 1073398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1074081
    tekcop
    Poziom 12  
    A czy moze mi ktoś odpowiedzieć na pytanie co do czujnika wału i gdzie go szukac ? A za objaśnienie dotyczące mini sondy i emulatora wielkie dzięki .Chłone tą wiedze jak ciepłe bułeczki .

Dodano po 59 [minuty]:

Dlaczego uważasz ze emulatory sondy czynia szkode -na co wpływają ?
    Czy silnik przez to ustrojstwo moze źle chodzić ?
  • #9 1451753
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Czy mógłbyś wyjaśnić znaczenie tego "Przełącznik te służą do ustawienia typu sondy lambda (1 lub 5 V)
    i do ustawienia trybu emulacji sondy(masa, fala prostokątna lub sygnał z sondy bez emulacji) " - chodzi mi o "tryb emulacji"?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji LPG firmy Lovato w samochodzie Daewoo Nexia, wyposażonej w emulator Lecho oraz mini sondę lambda. Komputerem sterującym instalacją jest mini lambda Lecho, która posiada czujnik położenia przepustnicy (TPS), diodę, potencjometr oraz cztery przełączniki służące do ustawienia typu sondy lambda (1 V lub 5 V) i trybu emulacji sygnału sondy (masa, fala prostokątna lub sygnał bez emulacji). Attuator to zawór z silnikiem krokowym montowany na wężu między reduktorem a mikserem, służący do odcinania gazu przy niskich obrotach i hamowaniu silnikiem, z możliwością ręcznej regulacji śrubą. Emulator wtryskiwaczy posiada przełączniki do ustawiania rezystancji emulacji (np. 100 lub 220 omów). Wskazano, że emulatory sondy lambda mogą powodować problemy i nie są zalecane, natomiast emulatory wtryskiwaczy są wskazane. Poruszono także problem złej pracy silnika na zimno, gdzie podejrzewany jest czujnik prędkości obrotowej wału korbowego, który może wpływać na trudności z odpalaniem i niskie obroty biegu jałowego. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące pomiaru napięcia sondy lambda oraz ustawienia przełączników mini lambdy i emulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA