logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lecho Mini Lambda - błąd mieszanki, jak sprawdzić sondę lambda?

stawpol2 22 Lut 2012 19:31 7644 33
REKLAMA
  • #1 10583625
    stawpol2
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    witam kolegów i mam pytanko mam sterownik lecho mini lambda podłączona do niego sonda,tps dopiero podłączam. i teraz sedno sprawy nadal pokazuje mi na gazie błąd ubogiej lub bogatej mieszanki,czy moze być że lambda jest uszkodzona?bo podobno ona ma za zadanie oszukiwać ECU przez podawanie sygnału, czy można to jakoś sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 10583686
    elektryku
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Nie pocieszę Cie, ale mini lambda to szajs.
    Co do pytanie, sonda na gazie jest odcinana od sterownika silnika, a sygnał z niej pobiera sterownik LPG ustalając mieszankę gazowo powietrzną. Nie wiem, czy w tym sterowniku da się ustawić emulacje lambdy ( bo w "poważnych" sterownikach można). Podłącz sobie multimetr do sondy i przekazuj silnik. Napięcie powinno wesoło skakać, jak stoi w miejscu, lu nieznacznie się zmienia, to sonda padnięta.
  • #3 10587885
    stawpol2
    Poziom 13  
    sonda sprawdzana na benie napięcie skacze ładnie :D :D :D :D natomiast nie wiem jak jest jak przełączę na gaz,widzę że sonda jest przecięta przewodami z mini !!
  • #4 10588123
    elektryku
    Poziom 16  
    stawpol2 napisał:
    widzę że sonda jest przecięta przewodami z mini !!
    Tak. Wtedy odcina sondę od komputera benzynowego,a gazowy bierze z niej sygnał, ustalając mieszankę. Sterownik w tym samym czasie emuluje obecność sondy dla komputera benzyny, żeby nie wywalił błędu.
    Gdzie Ci wyrzuca błąd?
  • REKLAMA
  • #5 10588285
    stawpol2
    Poziom 13  
    kurna wyrzuca mi błąd 44 i 45 to jest uboga lub bogata mieszanka,myślałem że jak przełączam na gaz to wtedy mini emuluje sondę!!ale może sie mylę ?

ps.ciekawe czy zastosowanie odzielnego emulatora sondy załatwiło by sprawę?
  • #6 10588382
    elektryku
    Poziom 16  
    Odłącz akumulator na 20 minut i popraw masę do karoserii. Vectra?
  • #7 10588401
    stawpol2
    Poziom 13  
    odłączałem klemę już kilka razy,cały czas to samo.

ps.bolid corsa b, a może mini słabo emuluje sondę?
  • #8 10588515
    elektryku
    Poziom 16  
    stawpol2 napisał:
    może mini słabo emuluje sondę?

Tu jest problem tych sterowników. Zewnętrzny emulator powinien załatwić sprawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 10588612
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Jednego bubla od Lecho masz i teraz chcesz następnego? Zmień lepiej sterownik na coś cywilizowanego.
  • #11 10588663
    stawpol2
    Poziom 13  
    kurcze nie chciałbym za bardzo investować ,wolałbym sie pozbyć błędów ,o ile to możliwe i jeżdzic na mini
  • #12 10588664
    elektryku
    Poziom 16  
    Szczerze Ci mówię. Lecho to szajs, załóż sobie nawet Landi L.E.S 98, albo jakiegoś Staga, to zapomnisz o błędach.
    L.E.S 98 to dobry sterownik do takich aut, robię najwięcej aut z tym sterownikiem i bardzo rzadko ktoś się na niego skarży.
    Wymiana sterownika to 50zł.
  • #13 10588725
    stawpol2
    Poziom 13  
    a jakiś inny emulator sondy ( nie firmy LECHO ) pomógł by tymczasowo na te błędy?

ps,żeby wymienic sam sterownik np. na STAG to trzeba jeszcze do niego coś dokupić aby działał?czy tylko ciachanie przewodów przy mini i podłączanie do STAG?
  • #14 10588767
    ociz
    elektryku napisał:
    albo jakiegoś Staga

Ale też nie 2l czy l-plus bo to taki sam szajs jak mini lambda.
    stawpol2 napisał:
    a jakiś inny

Przekaźnik za kilka pln który tylko odcina sondę, będzie błąd 13 ale on kontrolki nie zapala, chyba.
  • #15 10588783
    elektryku
    Poziom 16  
    ociz napisał:
    Przekaźnik za kilka pln który tylko odcina sondę, będzie błąd 13 ale on kontrolki nie zapala, chyba.

MIałe proponować, ale tzreba by sprawdzić. W większości VW działa odcięcie/zwarcie sondy do masy, ale w Oplach nie miałem okazji próbować.
  • Pomocny post
    #17 10588854
    elektryku
    Poziom 16  
    tutaj masz schemat sprawdzonego przeze mnie emulatora, poskładaj sobie, koszt max 10z ł, a w większości aut działa. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic29902.html

Dodano po 1 [minuty]:

stawpol2 napisał:
    czy tylko ciachanie przewodów przy mini i podłączanie do STAG?

Nie, tylko odciąć przewody, dolutować kostkę do nowego modułu i tyle.
  • #18 10588890
    stawpol2
    Poziom 13  
    ok zapodam emulator, i rozglądam się za używanym V-max
  • #19 10597607
    stawpol2
    Poziom 13  
    witam po chwili , i mam zapytanie czy jak jest niepodłączony tps to mini symuluje sondę podczas pracy na gazie?sonda rozcieta i podłączona do mini
  • Pomocny post
    #20 10598329
    elektryku
    Poziom 16  
    Mini ma za zadanie cały czas symulować sondę. TPS nie ma tu nic do gadania.
  • #21 10600219
    stawpol2
    Poziom 13  
    mam miernik podłącze i zobaczę skład mieszanki na gazie,może to wyjaśni dlaczego mi łapie błąd niewłasciwej mieszanki :D :D :D :D :D

Dodano po 41 [minuty]:

juz doszedłem czemu mini nie emuluje sondy właściwie.................żle były ustawione sówadełka 1 i 2 powinny być na ON natomiast 3 i 4 na DIP a u mnie było na odwrót

jestem po pomiarach i regulacji na wolnych miernik pokazuje 0,38 v do 0,7 v natomiast na obrotach od 0,5 v do 0,7 v czy to dobrze? czytałem żeby nie ustawiać za ubogiej mieszanki bo wtedy jest za wysoka temp.spalania a to nie dobrze dla motorka,rozumiem ze jak miernik pokazuje mniejsze napięcie to wtedy jest mieszanka uboga a jak wyższe napięcie to wtedy bogatsza
  • #22 10601092
    elektryku
    Poziom 16  
    stawpol2 napisał:

jestem po pomiarach i regulacji na wolnych miernik pokazuje 0,38 v do 0,7 v natomiast na obrotach od 0,5 v do 0,7 v czy to dobrze? czytałem żeby nie ustawiać za ubogiej mieszanki bo wtedy jest za wysoka temp.spalania a to nie dobrze dla motorka,rozumiem ze jak miernik pokazuje mniejsze napięcie to wtedy jest mieszanka uboga a jak wyższe napięcie to wtedy bogatsza

Może tak być. Mieszanka nie może być za uboga, bo powypala gniazda zaworowe, a jak za bogata, to silnikowi nie szkoda, ale wywalasz gaz w atmosferę i śmierdzi za autem.
  • #23 10602031
    stawpol2
    Poziom 13  
    a ile by wskazywał miernik jeżeli mieszanka jest uboga?i jeszcze pytanko takie jak powinno sie zmieniać napięcie na mierniku pod dodaniu gazu?szybko czy wolno bo u mnie to na wolnych to prawie stało w miejscu!!!!a po chwili wolno sie zmieniało ale naprawdę wolno

ps wpinam miernik przy dodatkowej wtyczce koło mini lambdy w czarny przewód sygnałowy,czy to co odczytałem to jest odczytem autentycznym z sondy czy tez może to robota emulatora ?? :D :D
  • #24 10615809
    stawpol2
    Poziom 13  
    znalazłem takie coś wtyczki wyglądają na takie same jak w mini,da rade go podłączyc zamiast mini??regulacja tez bez PC są diody i pokazują skłąd mieszanki
    Załączniki:
    • Lecho Mini Lambda - błąd mieszanki, jak sprawdzić sondę lambda? stag.jpg (38.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lecho Mini Lambda - błąd mieszanki, jak sprawdzić sondę lambda? stag.jpg (38.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 10616485
    ociz
    Zacytuję sam siebie.
    ociz napisał:
    Ale też nie 2l czy l-plus bo to taki sam szajs jak mini lambda.
  • #26 10619853
    stawpol2
    Poziom 13  
    nie chciałbym na razie inwestować kaski w ten bolid,i dlatego próbuje coś zrobić bez poważnych inwestycji,a chce przynajmniej pozbyć sie błędu mieszanki , a nie wiem za bardzo jak

ps .jest schemat suwadełek zaznaczyłem gdzie jest pozycja "on" i gdzie pozycja "dip" jak ustawić te suwadełka???
    Załączniki:
    • Lecho Mini Lambda - błąd mieszanki, jak sprawdzić sondę lambda? minilambda_schemat1.png (13.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 10623384
    adikow
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam ten sam problem co ty i ten sam system mini lambda .
    On jest w pozycji dolnej Link Podpiecie kabla pod TPS jest istotne przy zamknieciu krokowca na wolnych obrotach.
    Ja bede zmienial na V-max'a. Jest bardziej zaawansowany i tani komplet 190zl
    Narazie tez walcze z błędami
  • #28 10624671
    stawpol2
    Poziom 13  
    adikow tez ci łapie błąd mieszanki ? zastanawiam się nad taką opcją że mini lambda jest padnięta i nie emuluje sondy wcale,i zastanawiam sie nad podmianą na tego staga z alledrogo,widze że wtyczka nawet jest taka sama jak w mini lecho
  • #29 10624844
    adikow
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    jak auto jeździ to jest ok ;) błąd mi świeci cały czas, a kiedy wymieniałeś membrany w reduktorze ?

Ten stag to to samo co masz lepiej zainwestować w coś lepszego Stag50, BingoS, LEcho V-Max
  • #30 10628276
    stawpol2
    Poziom 13  
    membrany wymieniałem na jesieni,a ciekawe czy jak wymieniłbym na tego staga to błedy może by się nie zapalały??może ten stag lepiej emuluje sondę niż mini lecho

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędami mieszanki (błąd 44 i 45) w systemie Lecho Mini Lambda, który emuluje sondę lambda w instalacji LPG. W odpowiedziach podano, że sonda lambda jest odcinana od ECU silnika benzynowego, a sygnał jest przekazywany do sterownika LPG. Użytkownik sprawdził napięcie sondy na benzynie, które było w normie, ale nie był pewien, jak to wygląda na gazie. Wskazano, że zewnętrzny emulator sondy może rozwiązać problem błędów, a także zasugerowano wymianę sterownika na bardziej zaawansowany model, taki jak Landi L.E.S 98 lub Stag, które lepiej emulują sondę. Użytkownik rozważał zakup emulatora oraz wymianę sterownika, aby pozbyć się błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA