logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów

Tooshoo 20 Mar 2010 23:02 14812 9
REKLAMA
  • #1 7858878
    Tooshoo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!

Jestem posiadaczem bramy garażowej z silnikiem/sterownikiem CLEVER 2.
    Chciałem dodać kolejny pilot do zestawu i pomyślałem (wg. opisu niektórych osób) że można zaprogramować 3ci guzik z mojego pilota do alarmu samochodowego challanger 800st, który jest nieużywany w samochodzie. Postępowałem wg. opisu podanego na stronie producenta https://skorpion.iai-shop.com/data/include/cms/Bramy/Naped.pdf jednakże nie udało mi się w żaden sposób zaprogramować pilota.
    Również producent nie określa jakie dokładnie piloty powino się stosować do tego sterownika (kod stały lub zmienny) i czy piloty pracują w częstotliwości 433.
    W pilotach radiowych i sterownikach tego typu jestem zielony.
    Może ktoś z was wie jaki pilot powinien być do tego sterownika lub jak w inny sposób sparować mój pilot samochodowy (o ile w ogóle to możliwe)
    A i jeśli ktoś może to poproszę o podpowiedz do czego służy ten wysoki potencjometr na płytce (nie jest opisany).
    Poniżej zdjęcia sterownika i płytki drukowanej.

Widok z zewnątrz

Układ elektroniki i płytka drukowana

Prawdopodobnie sterownik

Brązowy pilot (oryginalny) i pilot do mojego samochodu z 3cim guzikiem (wolnym)

Z góry dziękuje za pomoc i sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 7970615
    krzysiekc
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    mam identyczny naped.
    Ten potencjometr słuzy do regulacji awaryjnego wyłaczenia napedu w przypadku np natrafienia na przeszkodę. Musisz wyregulowac tak aby brama po natrafiniu na przeszkodę od raazu sie zatrzymywał.
  • REKLAMA
  • #3 13514198
    krzysiekc
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    krzysiekc napisał:
    Witam
    mam identyczny naped.
    Ten potencjometr słuzy do regulacji awaryjnego wyłaczenia napedu w przypadku np natrafienia na przeszkodę. Musisz wyregulowac tak aby brama po natrafiniu na przeszkodę od raazu sie zatrzymywał.

Trochę fotek zrobiłem.
    Może jednak ktoś podpowie gdzie podłączyć przycisk do otwierania bramy
    Są wolne dwa złącza jak widać- z prawej dwu pinowe z lewej trzy pinowe. Pewnie pod któreś z nich?

Więcej fotek:
    Link[/code]
  • #4 14114562
    macias9791
    Poziom 1  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam prośbę czytałem pana pytanie zadane jakiś czas temu na temat napędu Clever 2.Mam podobny problem mam także napęd Clever II i nie działające piloty.zakupiłem uniwersalny pilot i nie wiem jak mam go zaprogramować by napęd reagował na pilota.
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam Maciej.
  • #5 16493596
    Artibusko
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich czy posiada ktoś instrukcje jak zaprogramować ten napęd z orginalnymi pilotami ?Ten link w tym poście nie działa . Bardzo proszę o pomoc .
  • REKLAMA
  • #6 17866575
    bjoan
    Poziom 9  
    Ocena: 6

Posiadam taki napęd - temat już stary ale może komuś się przyda. Zewnętrzny przycisk lub uniwersalny sterownik podłączamy dwoma przewodami do dwóch pól koło napisu auto - tak jak na zdjęciu mojego sterownika gdzie przylutowane jest zielony i czerwony przewód.

Pozdrawiam
  • #7 18696503
    lelek1980
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Czy ktoś dysponuje instrucją schematem do Clever II. Strona podawana wcześniej nie istnieje. Patrząc na ww zdjęcia mam inny sterownik i nie mogę zlokalizować styków do sterowania przez przycisk a dokładniej podłączyć sterownik radiowy z FAAC żeby miec sterowanie z bramą z jednego pilota.

Udało mi się tylko zlokalizować jedno połączenie ale brama tylko się zamyka(kolor niebieski) pozostałe kombinacje nie dają żadnego efektu, poza linią czerwoną - zwarcie).

Proszę o wskazówki Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów
  • #8 18705302
    inocyk
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Wyslij dokladinejsze zdjecia plytki
  • REKLAMA
  • #9 18708350
    lelek1980
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Narazie mam takie czekam na lepsze, moze cos sie uda

Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów Napęd/sterownik bramy CLEVER 2 - problem z zaprogr. pilotów
  • #10 21227197
    oczy
    Poziom 10  
    Dzień dobry. Zainteresował mnie temat z powodu posiadania takiej bramy. Czy wystarczy do tego wskazanego miejsca podłączyć przekaźnik bez napięciowy, sterowany za pomocą WiFi? wówczas otwierałoby i zamykało bramę!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada napęd bramy garażowej CLEVER 2 i napotyka trudności w programowaniu dodatkowego pilota, w tym przypadku pilota alarmu samochodowego Challenger 800ST. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące kompatybilności pilotów, w tym kodów stałych i zmiennych oraz częstotliwości 433 MHz. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat potencjometru w sterowniku, który służy do regulacji awaryjnego wyłączenia napędu, oraz podłączenia przycisków do otwierania bramy. Pojawiają się również prośby o instrukcje i schematy do programowania napędu oraz podłączenia uniwersalnych pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA