logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytwornica dymu Eurolite N10 - słaby wyrzut dymu po czyszczeniu, co robić?

pinkfloydfan 23 Mar 2010 17:12 1539 9
REKLAMA
  • #1 7870476
    pinkfloydfan
    Poziom 10  
    Witam,

OD kilku dobrych lat posiadam wytwornice Eurolite N10. Do dnia dzisiejszego działała bez zarzutu. Dziś zauważyłem że dym bardzo słabo leci. Dosłownie LEDWO wyrzuca.

Postanowilem ją rozebrać i wyczyścić w środku (wewnątrz obudowy zbierało się mnóstwo takiej brązowej oleistej mazi). Wyczyściłem. Potem rozkręciłem pompke -szukałem po prostu powodu dla którego słabo dymi. Z powrotem wszystko skręciłem i teraz wogóle nie działa :D Po tym jak się nagrzeje wciskam przycisk i słychać że pompka niby działa ale najwidoczniej nic nie pompuje bo dym wogóle nie leci...

Wiem że ta wytwornica to shit i chętnie kupie nową. No chyba że macie pomysł jak to naprawić..
    :idea:
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 7872561
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Ile kosztowała? ze 100zł? a ty chcesz się paprać w naprawy... posmaruj smalcem i psu wywal, kup nową.
  • #3 7872588
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 39
    A słychać pompkę? Możliwe, że dysza w pompce się zepsuła. Kiedyś też się w to bawiłem, ale gra nie warta świeczki.
  • REKLAMA
  • #4 7872694
    pinkfloydfan
    Poziom 10  
    Cytat:
    Ile kosztowała? ze 100zł? a ty chcesz się paprać w naprawy... posmaruj smalcem i psu wywal, kup nową

polecasz coś konkretnego? Na niewielki użytek ale żeby bylo to coś lepszego niż ta n10? Coś Antari?
  • #5 7873452
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Lepiej nową kupić.
  • #6 7873472
    jasiumaster
    Poziom 11  
    pytania:
    1.ile lat ma ta wytowrka?
    2.na jakich płynach chodziła? (kupne czy też samoróbki jakieś)
    3.była kiedykolwiek czyszczona? (skoro ma kilka dobrych lat)

jak na mój gust albo:
    1.pompka padła
    albo
    2.zatkany piec

tamta maź natomiast to możliwe, że brud+przypalony płyn który musiał przez jakąś nieszczelność się dostawać

ogólnie nie warto się bawić w naprawianie jeśli pompka, jeśli piec to czytałem różne próby naprawy (piec nierozbieralny jest), poprzez wlewanie różnych mocniejszych specyfików (ocet+woda tu już pewnie nie pomoże) + do tego struna lub cienki drut.
  • REKLAMA
  • #7 7874373
    pinkfloydfan
    Poziom 10  
    1. Hmmm...7, 8 lat...? Myśle że kupiłem ją w okresie kiedy Eurolite N10 była pierwszym MINI modelem wytwornicy dymu. Pamiętam że płaciłem za nią 280zł:D
    2. Płyn...Teatrum Long Life Niebieski.
    3. Czyszczona własnie NIE była. W okolicach dyszy zebrała się po latach taka spalenizna (którą wyczyściłem w niewielkim stopniu)

Myśle że nie bede sie bawił w naprawe...

Polecacie jakąs konkretną dobrą wytworke, skuteczniejszą od tej N10? Wszystko do użytku w małym pomieszczeniu.

Pozdr
  • #8 7874413
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Mam flash 900 od dwóch lat i złego słowa o niej na razie nie mogę powiedzieć. Używana sporadycznie.
  • #9 7874678
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Jak masz kasę to kup najtańszego choćby martina. Jak nie masz to za 300zł masz w bród Antari, ADJ i tym podobnych.
  • REKLAMA
  • #10 7875208
    jasiumaster
    Poziom 11  
    wszystko zależy od Twoich wymagań
    z tego co piszesz to na bank się zapchała bądź pompka padła (7-8 lat, gratuluję dobrego użytkowania :))

a jaka wytowrka to zależy od budżetu, wiadomo chińcole mniej pochodzą, ale to też zależy od użytkowania. Jak pisali poprzednicy, albo martin (choć najtańsze modele są już cholernie drogie, no ale jakość to jakość..) albo coś z tańszych - antafi 80tka czy te flashe 900 powinny spokojnie wystarczyć na małe/średnie pomieszczenia.

Jak nie zamierzasz naprawdę profesjonalnie dymić to antari czy flash wystarczy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wytwornicą dymu Eurolite N10, która po kilku latach użytkowania zaczęła słabo wyrzucać dym. Po czyszczeniu wnętrza i rozkręceniu pompki, urządzenie przestało działać. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej pompce lub zablokowanej dyszy. Wskazują również, że naprawa może być nieopłacalna, a lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie nowego modelu. Rekomendowane marki to Antari i Martin, a modele takie jak Flash 900 oraz Antari 80 są polecane do użytku w małych pomieszczeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA