logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lutownicy gazowej do lutowania twardego blachy stalowej 1mm

lukien 30 Mar 2010 21:53 3179 3
  • #1 7900701
    lukien
    Poziom 2  
    Cześć, potrzebuje porady dotyczącej zakupu lutownicy gazowej. Mam zamiar lutować na twardo blachę stalową 1mm.

1. Co będzie lepsze, malutki palnik tego typu jak ten, czy zwykły palnik + butla propan-butan turystyczna

2. Które lutownice wy polecacie?

Z góry dzięki za pomoc :)

P.S. Wiem, że jest temt dotyczący lutownic, ale tam bardziej do lutowania elektroniki, niż na twardo :)
  • #2 7904498
    j.amator
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam. Musisz wyjaśnić po pierwsze co konkretnie chcesz lutować, bo są luty miękkie i twarde. Luty miękkie to cyna lub jej kompozycja cyny z ołowiem. Temperatura do 280 stopni. Luty twarde, to lut srebra lub mosiądzu. Do mosiężnych lutów potrzebny jest już porządny palnik który wytworzy temperaturę w zakresie 900do 950stopni. Blacha cienka lutowana przy takiej temperaturze będzie się bardzo deformować, aby tego zjawiska uniknąć to stosuje się zgrzewanie jak np. karoserie samochodowe. Nie znamy Twoich zamierzeń konkretnych to trudno Ci doradzić.
  • #3 7905342
    lukien
    Poziom 2  
    Mam zamiar polutować wydech do simsona (migomat za drogi), więc wchodzi w grę tylko lutowanie twarde i właśnie teraz szukam odpowiedniej lutownicy do tego :)
REKLAMA