logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lutownicy do 100 zł do lutowania ogniw 18650 i przewodów

Guciofucioo 18 Kwi 2020 15:46 3066 21
REKLAMA
  • #1 18627884
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    poszukuję możliwie taniej lutownicy do 70-100zł. Potrzebuję jej do lutowania
    ogniw 18650 i lutowania przewodów.
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 18627969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18627984
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    ahhh, magia elektrody...
    zawsze każdy chętnie ci pomoże i się wymądrzy ale nigdy w tym temacie o który pytasz
  • REKLAMA
  • #4 18627992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18628034
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    dobrze, to ujmę to tak:
    Potrzebuję możliwie taniej lutownicy zdolnej do wytworzenia temperatury około 400C z grotem który dobrze utrzymuje ciepło.
  • REKLAMA
  • #6 18628169
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6127
    Cytat:
    Potrzebuję możliwie taniej lutownicy zdolnej do wytworzenia temperatury około 400C z grotem który dobrze utrzymuje ciepło.
    Żeby grot utrzymywał ciepło, musi być masywny, szukaj lutownic z grotem o dużej średnicy.

Do specjalnych zastosowań, mam taką starą prymitywną lutownicę 100W z grotem 12mm. Nie jest to sprzęt do pracy na co dzień, bo ciężki i grzeje za mocno, ale jak coś jest trudne do rozgrzania, ta lutownica zawsze daje radę.

Znalazłem taki sprzęt na allegro, o ile jest sprawnyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 18628178
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6653
    jarek_lnx napisał:
    ...

Znalazłem taki sprzęt na allegro, o ile jest sprawnyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ale z temperaturą maksymalną do 100°C (Bez możliwości sprawdzenia) i to pewnie gdy zanurzy się ją do wrzątku. :crazyeyes:
  • #8 18628220
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2636
    AVE...

Do przewodów to byle jaka, chamska transformatorówka się nada. Zwłaszcza jakieś zabytki komunizmu, bo były solidniej zrobione...

Ogniw Li-Ion i Li-(Fe)Po się NIE LUTUJE! Nawet o tym nie myśl. Po pierwsze: cyna ich się nie trzyma za dobrze. Połączenia będą nietrwałe i wrażliwe na wstrząsy i wibracje. A nie chcesz mieć zwarcia z powodu złego połączenia. Po drugie: takie przegrzewanie je zabija i zwiększa ryzyko pożaru w trakcie lutowania. Ogniwa zgrzewa się punktowo, i to też z możliwie małą ilością energii, by nie zdążyły się nadmiernie nagrzać.
    Ale ja wiem, że i tak pewno spróbujesz. Przynajmniej rób to na niepalnej powierzchni i załóż przyłbicę albo dobre okulary ochronne...
  • #9 18628246
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Z dobrym agresywnym topnikiem można przylutować w pół sekundy, ktoś na elektrodzie pokazywał że tak lutuje. Nie zalecam ale jak już to szybko.
  • #10 18628255
    DiZMar
    Poziom 43  
    Urgon napisał:
    ... A nie chcesz mieć zwarcia z powodu złego połączenia...

Z powodu złego połączenia to może być przerwa a nie zwarcie.
  • #11 18628364
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9449
    DiZMar napisał:
    Z powodu złego połączenia to może być przerwa a nie zwarcie.
    Przy jednym ogniwie. A co jeśli Autor ma zamiar polutować pakiet?
  • #12 18628451
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    Bardziej miałem na myśli jakąś super topową opłacalną i niezawodną stację lutowniczą, tak jak zawsze znajduje się
    rankingi. A nie jakieś starsze ode mnie radzieckie ustrojstwo
  • #13 18628460
    DiZMar
    Poziom 43  
    Guciofucioo napisał:
    Bardziej miałem na myśli jakąś super topową opłacalną i niezawodną stację lutowniczą, tak jak zawsze znajduje się
    rankingi. A nie jakieś starsze ode mnie radzieckie ustrojstwo

Jak to się ma do wcześniejszej Twojej wypowiedzi?
    Guciofucioo napisał:
    ...
    poszukuję możliwie taniej lutownicy do 70-100zł...
  • #14 18628468
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    znalazłem na przykład coś takiego

Dodano po 52 [sekundy]:

i liczyłem na pomoc kogoś kto się bardziej na tym zna
  • Pomocny post
    #15 18628582
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Wszystkie stacje lutownicze mają groty o znikomej pojemności cieplnej, w porównaniu z taką starą lutownicą, więc muszą nadrabiać szybkością regulatora, a w konstrukcjach gdzie czujnik nie ma bezpośredniego styku z grotem, nie działa to dobrze. Stara lutownica, to jedyny tani sposób.

Dopiero konstrukcje z grotem zintegrowanym z grzałką i czujnikiem i sporym zapasem mocy, nie "kleją" przy większych powierzchniach miedzi: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #16 18628746
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    Zaproponował by ktoś jakiś konkretny model?
  • Pomocny post
    #17 18629915
    beezle
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    A może zwykła lutownica transformatorowa?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - 98.99 (Yato 200W)?
  • #18 18631994
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    Czytałem o niej, nic szczególnego a bywało że się
    Prosto z pudełka dymiła. Znalazłem coś takiego:

Zhaoxin 936A 60W

Co powiecie?
  • #19 18632009
    DiZMar
    Poziom 43  
    Guciofucioo napisał:
    Czytałem o niej, nic szczególnego a bywało że się
    Prosto z pudełka dymiła. Znalazłem coś takiego:

Zhaoxin 936A 60W

Co powiecie?

Rozumie ktoś coś z tego, zwłaszcza z drugiej części pierwszego zdania? Bo ja nie.
  • #20 18632112
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    Hah, oto dowòd że nawet tytuł ,,inżynier elektryk" nie
    znaczy że człowiek musi być na tyle inteligentny by
    zrozumieć proste zdanie złożone.

Dobra, wystarczy tego. Szukasz opinii o sprzęcie a dostajesz
    pouczenia od pseudo polonistòw.
  • #21 18632283
    DiZMar
    Poziom 43  
    Guciofucioo napisał:
    Hah, oto dowòd że nawet tytuł ,,inżynier elektryk" nie
    ....

Tytułem inżynier nie posługuję się, bo takowego nie posiadam. Żaden dowód zatem. Wyrażać się powinno jasno aby inni o różnym poziomie inteligencji zrozumieli o co chodzi. Do jasnego wyrażania się nie potrzebne żadne fakultety. Wystarczy szkoła podstawowa ukończona na dostatecznym poziomie a nie "za jajka".
  • #22 18632740
    Guciofucioo
    Poziom 5  
    kupiłem lutownicę Zhaoxin 936A 60W

a to forum to jest jakiś żart

Moderowany przez Marek_Skalski:

Ja też myślę, że wystarczy tego dobrego.
    Na początek 14 dni urlopu od pisania na przemyślenie i zapoznanie się z regulaminem.

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał lutownicy w przedziale cenowym 70-100 zł do lutowania ogniw 18650 i przewodów. W odpowiedziach podkreślono, że ogniwa Li-Ion nie powinny być lutowane, a zamiast tego zaleca się użycie zgrzewarki punktowej. Wskazano, że do lutowania przewodów wystarczy prosta lutownica transformatorowa. Użytkownik rozważał różne modele, w tym lutownicę Zhaoxin 936A 60W oraz Yato 200W. Wskazano, że lutownice z masywnym grotem lepiej utrzymują ciepło, a stacje lutownicze zintegrowane z grzałką i czujnikiem są bardziej efektywne. Użytkownik ostatecznie zakupił lutownicę Zhaoxin 936A 60W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA