logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy filtr dolnoprzepustowy na UA741CN działa lepiej niż pasywny?

sebasuper 01 Kwi 2010 18:14 2419 8
REKLAMA
  • #1 7907967
    sebasuper
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Zadaje proste pytanie, da sie zbudować dolnoprzepust na UA741CN?
    Jeśli tak to będzie on pracował lepiej niż taki na cewce albo kondensatorze?
  • REKLAMA
  • #2 7908702
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Na cewce i kondensatorze to masz filtr pasywny a na wzmacniaczu operacyjnym masz aktywny. Z tym że aktywny łączysz od strony wejścia wzmacniacza (np. w głośniku niskotonowym) musisz mieć wtedy osobny wzmacniacz mocy oraz zasilanie wszystkiego. Całość tworzy wtedy zestaw do odtwarzania najniższych częstotliwości, rozwiązanie to lepsze choć bardziej skomplikowane. W drugim wypadku, kondensator z cewką łączysz między głośnikiem a wzmacniaczem mocy. Jeśli chodzi o propozycję układu to są dużo lepsze teraz na rynku od tego.
  • REKLAMA
  • #3 7908777
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7909269
    sebasuper
    Poziom 17  
    A możesz podać schemat na uA741?
    Z wejściem nie będzie prolemu, mam tda1554Q zrobione w 1x22 i 2x11, wejście zrobione na mono żeby sie nie bawić z kablami. Ale moge spokojnie moge zrobić sub razem ale podłączyć przed wtyczką.
  • #5 7909337
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie jesteś czasem za leniwy? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Tu masz schemat, wystarczy tylko piny dopasować od UA741CN które znajdziesz w internecie, różnica jest chyba tylko między pinem 7 i 8 (zasilanie/wyjście). Co tak się uparłeś na niego? Nie lepiej robić na TL082? Podwójny i jeszcze mniej szumi.
  • REKLAMA
  • #6 7909349
    sebasuper
    Poziom 17  
    Uparłem się na niego bo nie mam okazji kupić żadnego układu, w mojej okolicy nie ma żadnego sklepu, a na allegro nie będe kupował układu za 2 zł,
    uA741CN posiadam, dostałem od kumpla kiedyś za NE555.
  • REKLAMA
  • #7 7909381
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To raczej byś musiał posiadać dwa co najmniej takie scalaki. Na pojedynczym raczej kiepsko zrobić. Nie widziałem nigdy. A opis podany wyżej zawiera nawet cztery.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tu masz gotowy układ za 25zł (nie opłaca się robić) Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 7909840
    sebasuper
    Poziom 17  
    A jak sprawował by się układ na kondensatorze i rezystorze, subwoofer teraz nieźle "dudni" ale gra też wysokie, a słyszałem że to może mu zaszkodzić.
  • #9 7911281
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Proszę przejrzeć tematy na forum.
    Regulamin - p.14 i p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Filtr dolnoprzepustowy na UA741CN można zbudować, jednak wymaga to zastosowania dodatkowego wzmacniacza mocy oraz zasilania, co czyni go bardziej skomplikowanym rozwiązaniem w porównaniu do pasywnego filtra opartego na cewce i kondensatorze. Użytkownicy podkreślają, że aktywne filtry, takie jak ten na UA741CN, mogą oferować lepszą jakość dźwięku, ale wymagają przynajmniej dwóch układów scalonych do prawidłowego działania. Wskazano również na możliwość użycia TL082 jako alternatywy, ze względu na mniejsze szumy. Dodatkowo, istnieje obawa, że subwoofer grający na wysokich częstotliwościach może być narażony na uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA