logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kineskopów w OTV i monitorach - czy to możliwe i jak to zrobić?

#irek# 16 Sty 2003 22:21 3267 2
REKLAMA
  • #1 83261
    #irek#
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Mam pytanie jak wygląda sprawa wymiany, a raczej podmiany kineskopów w OTV i monitorach na inny typ o zbliżonych parametrach. Mam na myśli sam kineskop bo zespół odchylający da się chyba przełożyć? Czy, w ogóle praktykuje się takie rzeczy? No i gdzie ewentualnie można znaleźć dane katalogowe kineskopów, może są jakieś dane w sieci?
  • REKLAMA
  • #2 83413
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Z mojej praktyki wynika że wiele można zrobić w tym temacie .Ogólnie należy najpierw sprawdzić czy jest ta sama rezystancja cewek V,czy jest ten sam kąt odchylania i jeśli to gra można spróbować podstawić dany kineskop.Sprawdzić czy daje się uzyskać wymagane gabaryty obrazu czy jest zachowana geometria.Ogólnie jeżeli to gra to masz problem z głowy jeżeli są duże problemy z gabarytami i zniekształceniami geometrii osobiście odpuszczam temat podmiany danego kineskopu i próbuję inny typ.Nawet jak wszystko gra na koniec sprawdzam czy jest odpowiednie napięcie żarzenia (mam miernik wartości skutecznej).To tylko krótki wstęp do rozległego tematu.
  • #3 84148
    TakiTamJeden
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Oczywiście że takie podmianki stosuje się. Jednak o ile z cewkami V nie ma większych problemów, to z H są. Tu bez pomiaru indukcyjności nic nie zrobisz. Jeżeli różnią sie niewiele to można jeszcze conieco naciągnąć pojemnościami i napięciami. Ostatecznie trzeba pomierzyć żarzenie i WN. Bo jeżeli WN przekroczy pewien próg to można się nieźle napromieniować promieniami X, niestety.
    Pozdrawiam
REKLAMA