logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie głośników do zwrotnicy: niskotonowy, średniotonowy, wysokotonowy

Mectek 12 Sie 2004 15:04 11031 13
REKLAMA
  • #1 790241
    Mectek
    Poziom 11  
    Otrzymałem taką zwortnicą, której schemat zamieszczony jest poniżej.
    W którym miejscu mam podłączyć głosnik niskotonowy, w którym średniotonowy, a w którym wysokotonowy?
    Załączniki:
    • Podłączenie głośników do zwrotnicy: niskotonowy, średniotonowy, wysokotonowy zwrotnica.jpg (10.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 790266
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    wychodzi na to, że najpierw od lewej :
    niski,średni,wysoki...
    wszystko zależy od parametrów kondensatorów c2 i c3
    jeżeli c3 ma mniejszą pojemnośc od c2 wstaw tam wysoki

z resztą zawsze możesz sprawdzić na słuch podłączając niskotonowy do kolejnych przyłączy i posłuchać jaki daje dźwięk...
  • REKLAMA
  • #3 791956
    djbartek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    kolega dobrze mowi :D gwizdek podlacz na odwrot-minus do + a + do -
  • #4 791968
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    djbartek cos chyba ci sie pomylilo. Basowy i gwizdek zgodnie z polaryzacja a sredniotonowy na odwrot, dlatego sredni ma zawsze osobna wytlumiona komore w kolumnie.
  • #5 791980
    djbartek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    srednie -mozesz wyjasnic czemu? gwizdki tez-juz nie jeden tak robil i jest dobrze
  • REKLAMA
  • #6 792030
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    poniewaz zwrotnica przesuwa fazy i sąsiednie głośniki mogą w pewnym zakresie sie znosic. Dlatego najłatwiej odwrocic sredniotonowy, bo wtedy na obu granicach podziału juz nie bedzie zjawiska znoszenia
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 792057
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    TRAMPEK: średni ma osobną komorę z innego powodu - mianowicie po to, aby wyeliminować wpływ ciśnienia wytwarzanego przez głośnik niskotonowy na membranę średniego. Brak szczelnej odgrody kończy się najczęściej wyrwaniem jego membrany z zawieszenia...
    Co do podłączania głośników - mogę się mylić, ale wydaje mi się, że średnio- i wysokotonowy powinny być podłączone jednakowo (ta sama polaryzacja), bo w końcu oba są przyłączone równolegle do cewek, ew. niskotonowy odwrotnie do nich (he, he, to już trzecia wersja podłączenia, może ktoś jeszcze ma inny pomysł? ;)
  • #8 792286
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    ja mam jeszcze kilka roznych. generalnie zalezy to od tego, jaka jest zwrotnica. jeżeli 12dB/okt, to sredni odwrotnie, jak 6 lub 18, to trzeba na słuch sprawdzic. Zreszta zawsze najlepiej sprawdzic jak dane rozwiazanie brzmi.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #9 792967
    Mectek
    Poziom 11  
    Wartości kondensatorów w tej zrotnicy są następujące, C1 jest złożony z 2 połączonych równolegle kondensatorów o pojemności ( oznaczona są 47MDF, to chyba jest 47 uF, jeżeli sie mylę to proszę o popraeienie) 47uF. Tak więc C1=94uF. C2 to 3 połączone równolegle te kondy 47MFD, czyli C2=141uF. C3=3,3uF. Wartości indukcyjności cewek niestety nie znam , nie mam czym zmierzyć. Zna ktoś sposów w jaki można zmierzyć indukcyjność cewki, po za mostkiem RLC gdyż takiego nie posiadam.
  • #10 793101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 793148
    DoctorX
    Poziom 23  
    Sachem napisał:
    Siemka

DoctorX jak to mam rozumieć, że od wartości kondensatorów C2 i C3. Podłączałeś kiedyś niskotonowy za cewką przez kondensator? Przecież schemat przedstawia prostą zwrotnię 12dB na oktawę (chyba zestaw filtrów PI). Zwrotnica ma dwa pasma podziału wyznaczone na podstawie składowych cewek i kondensatorów. Średni musi być odwrotnie polaryzowany, gdyż jest on w premfazie w stosunku do niskiego i wysokiego. ciach...

Pozdr :)

To proste : filtry (C2,L2/C3,L3)są identyczne stąd nie wiadomo jaka kolejnośc,bez znajomosci parametrow mozemy tylko kierowac sie instynktem ;) (bo tak sa przedstawiane zazwyczaj schematy zwrotnic - N,Ś,W).Wychodzi na to,ze najpierw mi zaprzeczyles ,al potem potwierdziles to co ja napisalem ;) - przeanalizuj.
    Mogło cię zmylic jedynie to ze po moim slowie "ale" nie dodalem ze chodzi o sredni i wysoki - hmmm...wg.mnie nie trzeba byc mistrzem swiata zeby na to wpasc.
  • REKLAMA
  • #12 793424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 793542
    DoctorX
    Poziom 23  
    pisałem o podłączaniu niskiego do kolejnych przyłączy ,nikt nie kaze podłączac wysokiego do średniego,a z resztą nie musi dawac na maxa wzmacniacza...
  • #14 793620
    saba19
    Poziom 2  
    :D
    najlepiej moją metodą czyli prób może kiedyś trafisz
    powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia głośników niskotonowego, średniotonowego i wysokotonowego do zwrotnicy opartej na filtrach 12 dB/oktawę. Wskazano, że kolejność podłączenia od lewej to zazwyczaj niskotonowy, średniotonowy, a następnie wysokotonowy, jednak ostateczne przyporządkowanie zależy od wartości kondensatorów C2 i C3 oraz parametrów cewek. Kondensatory C1, C2 i C3 mają podane pojemności (C1=94 µF, C2=141 µF, C3=3,3 µF), co pozwala na określenie pasm podziału częstotliwości. Wskazano, że średniotonowy często podłącza się z odwróconą polaryzacją względem niskotonowego i wysokotonowego, co wynika z przesunięć fazowych zwrotnicy i ma na celu eliminację zjawisk znoszenia dźwięku na granicach pasm. Średniotonowy ma też osobną, tłumioną komorę w kolumnie, aby zapobiec uszkodzeniom membrany spowodowanym ciśnieniem z niskotonowego. Podkreślono, że ostateczne ustawienie najlepiej sprawdzić metodą odsłuchu, gdyż różne konfiguracje zwrotnic (6, 12, 18 dB/oktawę) mogą wymagać innych rozwiązań. Wskazano również, że pomiar indukcyjności cewek bez mostka RLC jest trudny. Schemat zwrotnicy to klasyczny filtr typu PI z cewkami i kondensatorami wyznaczającymi pasma podziału dla poszczególnych głośników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA