Siemka
DoctorX jak to mam rozumieć, że od wartości kondensatorów C2 i C3. Podłączałeś kiedyś niskotonowy za cewką przez kondensator? Przecież schemat przedstawia prostą zwrotnię 12dB na oktawę (chyba zestaw filtrów PI). Zwrotnica ma dwa pasma podziału wyznaczone na podstawie składowych cewek i kondensatorów. Średni musi być odwrotnie polaryzowany, gdyż jest on w premfazie w stosunku do niskiego i wysokiego.
Opis:
Cewka L1 obniża wartość częstotliwości do danego pasma, wyznaczając górną granicę pasma podziału dla niskotonowego. Kondensator włączony równolegle działa jako tłumik częstotliwości granicznych wysokich (zrozum jako pasmo powyżej 1 kHz). Składowe dla średniaka to w szereg kondensator i cewka. Również równolegle do niego cewka a to wyznacza dolne i górne pasmo podziału. Wysokie przez kondensator i równolegle cewka.
Nie widzę parametrów elementów, więc nie wiem jakie są to częstotliwości podziału pasma akustycznego. Sam zmodyfikowałem taką zwrotnicę i w przybliżeniu osiągnąłem 18 dB na oktawę, a dążę do 24 dB na oktawę (w przybliżeniu, bo to nie studio projektowe). W skład zestawu dodałem pułapki rezonansowe i tłumiki impendancji. Wszystko śmiga na "Tonsilach"
A co do komory stosowanej do średniaka to separacja częstotliwości niskich od średnich, a konkretnie ciśnienia akustycznego wewnątrz pudła. Jak pamiętam to "Tonsil" już nie stosuje otworowych średniaków. Robi pełne i koszyk nie jest już potrzebny.
Jak zainteresowany to podrzucę stronkę do obliczeń parametrów.
Pytania na priva maila
Miłej lektury
Pozdr