logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i podłączenie zwrotnicy do kolumn DIY - schematy i polaryzacja

utylizator 11 Lip 2006 20:05 1753 8
REKLAMA
  • #1 2811266
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    witam mam bardzo dla mnie powazny problem poniewazdostałem niedawno zwrotnice(nawet nie wiem od jakich kolumn) w celu zastosowania ich w kolumnach własnej konstrukcji... niby wszystko podłączyłem niby gra.... ale czy na pewno dobrze podłączyłem?? może wie ktoś od jakich kolumn są te zwrotnice??
    przepraszam za gabaryty zdjęc ale chciałem aby bo na nich jak najwiecej widac

Wiec juz opisuje zdjęcie pod
    kabelki wychodzące po lewej stronie zdjecia(tj. brązowy i biały) - podłączyłem głośnik niskotonowy

u góry (dwa zółte) podłączylem średniotonowy

cieńki beztlenowy podłączyłem do wysokotonowego

czarny i biały (u góry dalej łączą sie z beztlenowym) prowadzi do wzmacniacza..

(prosze nie krytykować połączeń bo jak narazie są one tylko w celach testowych :P prosiłbym aby ktoś powiedział mi czy dobrze podłączylem (moze ktoś wie jaka to zwrotnica i ma jakiś schemat??) i jak mam podłączyć głośniki (polaryzacja)
    podaje wartości elementów których wartości mogę odczytać:
    2 duże kondensatory 10uF/160V
    mniejszy kondensator 2.2uF/250V

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Identyfikacja i podłączenie zwrotnicy do kolumn DIY - schematy i polaryzacja Zwrotnica 004.jpg (83.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2811667
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Nie dość, że prosisz o pomoc to jeszcze zabierasz punkty za to???
  • REKLAMA
  • #3 2812917
    utylizator
    Poziom 16  
    przepraszam ale kliknełem opcje "Rezygnuję z prowizji za plik" wiec nie rozumiem o co chodzi....

Dodano po 39 [minuty]:

a jezeli cos zrobiłem nie tak to prosze powiedziec bo takie duze fotki dodaje 2 raz :] wiec nie wiem gdzie ida te punkty "za transfer" i jak to zlikwidowac :]

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/points.php W tym wypadku powinieneś zmniejszyć wagę pliku do wartości mniejszej niż 250kB i używająć funkcji zmień usunąć stare załączniki i zamieścić nowe.

........................................................

a oto zbliżenie na samą zwrotnice
    Załączniki:
    • Identyfikacja i podłączenie zwrotnicy do kolumn DIY - schematy i polaryzacja Zwrotnica 010.jpg (63.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2814393
    utylizator
    Poziom 16  
    cały czas studiuje ten topic który przesłał mi szanowny kol. adam-T jednak nie moge znaleść schematu nawet zblizonego do mojej zwotnicy.. gdybym znał chociaz wartosci tych cewek to mysle byłoby łatwiej....
    moze ktoś wie jak miałbym te elementy połączyć tak jak to powinno być?? albo ktoś wie od jakiego zestawu głosnikowego są te zwrotnice??
  • Pomocny post
    #6 2816276
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Spróbuje to opisać jak to mniej więcej powinno być
    - największa cewka szeregowo z niskotonowym i do niego równolegle 10uF
    - średnitonowy szergowo 10uF potem cewka najmniejsza i rownolegle do głośnika średnia cewka
    - wysokotonowy szergowo z 2,2uF.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie.
    Pozdr
    Adam
  • #7 2822123
    utylizator
    Poziom 16  
    dziekuje serdecznie o to mi właśnie chodziło. :) mam tylko jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś róznica kiedy włącze te elementy po "ujemnej" stronie czy "dodatniej"?

np.: czy to samo uzyskam włączając do plusa sygnału wzmacniacza kondensator szeregowo z głośnikiem wysokotonowym i do niego "-" a jezeli najpierw do "+" sygnału podłączyłbym ten głośnik a dopiero za nim ten kondensator?

czy to się tyczy wszystkich głośników(średniotonowego, niskotonowego)??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2822834
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Wszystkie cewki i kondensatory powinny być "na" przewodzie plusowym głośnika(ów), a minusy powinny łączyć się razem i bezpośrednio do wzmacniacza.

Pozdr
    Adam-T
  • Pomocny post
    #9 2823116
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Ważny jest oprócz plusa wzmacniacza - jak piszesz plus i minus głośników co wskazał Kolega <Adam-T>. Jeśli nie są one oznaczone możesz to sprawdzić np. przy pomocy 1,5V bateryjki: jeśli po przyłączeniu membrama wysunie się do przodu to plus bateryjki oznacza plus głośnika.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji i prawidłowego podłączenia zwrotnicy głośnikowej otrzymanej bez informacji o pochodzeniu. Użytkownik opisuje swoje próby podłączenia głośników niskotonowego, średniotonowego i wysokotonowego do zwrotnicy oraz wzmacniacza, prosząc o potwierdzenie poprawności połączeń i schemat. Wskazano, że zwrotnica pochodzi prawdopodobnie od kolumn Tonsil, jednak brak jest dokładnego schematu. Zaproponowano orientacyjne połączenie elementów: największa cewka szeregowo z niskotonowym i równolegle kondensator 10uF; średniotonowy szeregowo z kondensatorem 10uF, potem najmniejsza cewka i równolegle średnia cewka; wysokotonowy szeregowo z kondensatorem 2,2uF. Podkreślono, że wszystkie elementy filtrów (cewki i kondensatory) powinny być podłączone na przewodzie plusowym głośników, a przewody minusowe głośników łączyć bezpośrednio do minusa wzmacniacza. Wskazano także metodę sprawdzenia polaryzacji głośników za pomocą baterii 1,5V – membrana powinna się wysunąć do przodu przy prawidłowym podłączeniu plusa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA