logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przedwzmacniacz i zasilacz do wzmacniacza 2xTDA 7294 150W?

Macias+- 12 Sie 2004 18:48 3671 9
REKLAMA
  • #1 790570
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    chce zlozyc wzmacniacz na 2xTDA 7294
    jaki zastosowac przedwzmacniacz i jaki zasilacz
    mozecie dac jakies schematy ?
    z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 790608
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Trafo jest zależne od przeznaczenia samego wzmacniacza, jak to ma gonić po dyskotece, no to wiadomo trzeba dać żeby nie przesilić, ale jak to jest tylko do celów domowych, no to można sobie pozwolić na taką moc jaka jest przewidziana dla danej kości. Co do przedwzmacniaczy, to też musisz się określić pod co to przeznaczasz.
    Pozdrawiam.
  • #3 790614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 790634
    Macias+-
    Poziom 20  
    juz od 2 dni szukam i czytam wszystko co jest ale nie ma nic konkretnego
    tylko gadanie ze takie trafo i takie kondensatory a ja potrzebuje konkretnego schematu jak taki zasilacz zrobic i wykaz elementow najlepiej..
    to ma byc do suba domowego wiec wystarczy sama regulacja glosnosci
    czy np wsytarczy zwykly potencjometr do tego ?
  • REKLAMA
  • #5 790654
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    hmm nawet szef o tym pisal i byl z tego dobry temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic15937.html

co do potencjometru, to ja mam (na swoim TDA7294) zwykly potencjometr 100Ω na sygnale liniowym, w moim przypadku z karty dzwiekowej

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 790672
    Macias+-
    Poziom 20  
    ten artykul juz czytalem )
    uwydatnie troche moja prosbe ...
    czy ktos moze mi dac schemat i wzor plytki do zasilacza ? :)
    (moze jestem ciemny ale nie moge tego nigdzie znalesc a niestety jest mi to niezbedne :P )
  • #7 790692
    j4rek
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Ja stosowalem taka plytke:
    Załączniki:
    • Jaki przedwzmacniacz i zasilacz do wzmacniacza 2xTDA 7294 150W? implantation_ampli_tda7294.jpg (86.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki przedwzmacniacz i zasilacz do wzmacniacza 2xTDA 7294 150W? plan_ampli_tda7294v.jpg (78.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki przedwzmacniacz i zasilacz do wzmacniacza 2xTDA 7294 150W? typons_ampli_tda_7294v_face_cuivre.jpg (127.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 792793
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    schema twojego zasilacza (taka prosta sprawa 8) ) płytke musisz dopasować u mnie mostek był tak ułozony do wielkości kondów jak chcesz możesz dać jeszcze bezpieczniki
    Załączniki:
    • Jaki przedwzmacniacz i zasilacz do wzmacniacza 2xTDA 7294 150W? zasilacz.gif (7.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 792826
    Macias+-
    Poziom 20  
    dziekuje serdecznie wszystkim za pomoc
    wiem ze dla was sa to sprawy oczywiste ale dla mnie to czarna magia :)
    wkoncu wy kiedys tez nie mieliscie o tym zielonego pojecia... :P
  • #10 793734
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    okej mi to nie przeszkadza generalnie wszystko zależy w jakiej obudowie mostek od tego zalerży płytka ja na przykład nie robie płytek do zasilaczy bo mi sie nie chce :boss: a co to za płytka ale jak chcesz :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przedwzmacniacza i zasilacza do wzmacniacza mocy opartego na układach TDA7294, każdy o mocy około 150W. Wzmacniacz ma być używany głównie do subwoofera w warunkach domowych, co determinuje wymagania dotyczące mocy i stabilności zasilania. Zalecane jest zastosowanie prostego przedwzmacniacza z regulacją głośności realizowaną za pomocą standardowego potencjometru liniowego 100Ω. W kwestii zasilacza, kluczowe jest dobranie transformatora (trafo) odpowiedniego do przeznaczenia wzmacniacza oraz zastosowanie mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących o odpowiedniej pojemności. Użytkownicy sugerują wykorzystanie gotowych schematów i płytek zasilaczy dostępnych na forach, z możliwością dopasowania układu do wymiarów elementów i dodania bezpieczników dla ochrony. Wskazano również na potrzebę dostosowania płytek do obudowy i elementów, a także na fakt, że projektowanie płytek zasilaczy może być pominięte przez wykorzystanie gotowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA