logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 150W TDA7294 do subwoofera ARN 312 00 4 - pytania początkującego

duzydiablo 20 Lut 2007 11:01 2748 10
REKLAMA
  • #1 3594215
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    Witam
    chce zlozyc wlasnie taki wzmacniacz do subwoofera na arn 312 00 4.
    1.Czy ten schemat jest dobry?? Link
    2.Czy ta plytka jest dobra?? http://www.allegro.pl...
    3.Czy dam sobie rade sam go zlozyc jezeli jestem poczatkujacym??
    4.Jakie kupic do tego trafo najlepiej z allegro ale niemusi byc ??
    5.Czy jezeli wszystko dobrze wlutuje to niebede mial zadnych wiekszych problemow z odpaleniem tego wzmacniacza??

Moderowany przez McRancor:

Schowałem jeden link, a drugi usunąłem, przeczytaj zasady pisania w tym dziale

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3595875
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a ma moze ktos skany instrukcji tego wzmacniacza taka jaka daja firmy przy zakupie u nich??I jakies schematy montazowe ??
    pozdrawiam
  • #4 3596747
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Jak jesteś początkujący to sie lepiej za to nie zabieraj - szkoda czasu, nerwów, pieniędzy....
    Lepiej zacznij od czegoś prostszego -> gotowy kit i nie mostek.
    I pamiętaj o dobrym zasilaniu (trafo o odpowiedniej mocy; rozbrajają mnie kolesie którzy twierdzą ze można z TDA z zasilacza wtyczkowego zasilić itp....)
  • #5 3596770
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    niechce robic mostek tylko chce jeden tda7294 i wiem ze trzeba miec do niego zasilacz juz mam schemat i wykres czesci ale teraz zostaje ten wzmacniacz i potrezbuje schematu montazowego bo inaczej niedam rady??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3596788
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Jak masz PCB + elementy to montaż nie jest trudny. Warunki:
    1. Dobre prowadzenie masy na PCB
    2. Dobra filtracja zasilania
    3. Dobry radiator + dobry kontakt termiczny radiator -scalak
    4. Myślenie przy uruchamianiu
    5. Myslenie przy użytkowaniu ;)

Warto także przemyśleć obwody wejściowe aby nie odbierało ci to radia
  • #7 3596806
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a mozesz cos wiecej opisac jak go zrobic jakie czesci??
    chcial bym urzyc tej plytki masz moze do niej schemat montazowy co gdzie mam wlutowaC??
    p.s jak podlaczyc wiatraczek na 12v bo chce go dac na radiator??

Moderowany przez McRancor:

Kolejny link do allegro wywaliłem, przypominam że masz już na koncie 4 ostrzeżenia i następne wiąże się z blokadą konta, więc najwyższy czas na poważnie wziąść sobie do serca regulamin

• REKLAMA
  • #8 3597428
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    nie wiem czy warto marnowac kase skoro nie bardzo sie orientujesz w elektronice. Mozna kupic gotowy modul wzmaka na TDA z filtrem i zasilaczem za ok 60zl a mostek TDA za nieco ponad 100zl. A i tak roboty Ci zostanie na tydzien wytezonego umyslu.
  • #9 3597460
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a gdzie moge kupic taki modul??
    a jezeli wszystko wlutuje tak jak jest na schemacie to beda jakies problemy??
    pozdrawiam
  • #10 3601589
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    jak wszystko wlutujesz bez blednie to wzmacniacz bedzie dziaial od pierwszego wlaczenia. Ale z praktyki wiem ze nie uda Ci sie bezblednie tego polutowac a skutki moga byc grozne a na pewno zniechecajace.

Napisz do mnie na priv to Ci podesle kilka ukladow.
  • #11 3604070
    wittek99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    z jednej kości tda 7294 wiciągniesz max 70w. najpierw poczytaj troche na temat tego ukladu. na elektrodzie jest pelno tematoow dt. tda7294 bo jest to chyba najpopularniejsza koncoowka mocy...
    pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza mocy 150W na układzie TDA7294 do subwoofera ARN 312 00 4. Poruszono kwestie doboru schematu, płytki PCB oraz transformatora zasilającego, a także trudności montażowych dla początkujących. Zalecenia obejmują stosowanie odpowiednio mocnego transformatora, dobre prowadzenie masy i filtrację zasilania, solidny radiator z dobrym kontaktem termicznym oraz przemyślane obwody wejściowe, aby uniknąć zakłóceń radiowych. Podkreślono, że montaż nie jest trudny przy posiadaniu kompletnej płytki i elementów, jednak początkujący mogą napotkać problemy z bezbłędnym lutowaniem, co może skutkować uszkodzeniem układu lub zniechęceniem. Sugerowano rozważenie gotowych modułów wzmacniaczy na TDA7294 dostępnych w cenie około 60-100 zł jako alternatywę. Zwrócono uwagę, że pojedynczy układ TDA7294 może dostarczyć maksymalnie około 70W mocy. Użytkownik poszukiwał również schematów montażowych i instrukcji, a jeden z uczestników zaoferował przesłanie dodatkowych układów na prywatną wiadomość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA