logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp DV-21081S - piszczenie w zasilaczu i szum dźwięku co kilka minut

Melex 13 Sie 2004 06:18 1902 8
REKLAMA
  • #1 791345
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Jak w temacie telewizor Sharp DV-21081S - uszkodzony Q601 (2SD 1554) po wymianie rusza i działa prawidłowo, ale po wyłączeniu w stan czuwania, słychać cichy pis pisk w zasilaczu. Druga sprawa, to podczas pracy problem z dźwiękiem tzn. co kilkanasćie minut, głos szumi i pokazuje się na ekranie napis stereo. Trwa to ok. kilku sekund, a potem powraca do normalnej pracy. Może ktoś wie jak w tym modelu mozna usunąć te usterki? Za porady z góry dziękuję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 791375
    tofil
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Jesli chodzi o dzwiek to podejrzewam, ze przyczna jest nadawanie NICAM.Siesta 3 ma tak samo i nic z tym nie zrobisz.Ten typ tak ma.Co do pisku to wymien elki w przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #3 791398
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam
    Jesli chodzi o dżwięk to
    jeżeli nie jest ci potrzebne A2(odbierasz sygnał z nadajników naziemnych )wylutuj filtr 5.74
    a świerszczenie przetwornicy proponuje wymien jeszcze zenerkę (nie pamietam wartości chyba 15V)po stronie pierwotnej
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 792485
    Melex
    Poziom 23  
    Elki wymieniłem, ale nie widzę tej zenerki 15V. Podmieniałem D724 (22V) i D704 (3V9) a świerszczenie jest dalej :?
  • REKLAMA
  • #5 793153
    Melex
    Poziom 23  
    Witam ponownie.
    Słyszałem że taka usterka (świerszczenie) to częsty przypadek tych modelach. Miałem już kilka razy podobne defekty w innych TV., ale zazwyczaj pomagało wym. elek, więc jak ktoś ma doświadczenie gdzie szukać przyczyny w tym tv., to bardzo proszę jeszcze o pomoc!

Pozdrawiam
  • #6 793178
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Raz miałem takie świerszczenie w innym tv,wstawiłem ok.500pF pomiędzy emiter a colector i ustąpiło.Spóbuj jakiś inny tranzystor.Jak nie mam innej koncepcji to próbuje siłą:zalewam trafo szerlakiem.Przyczyną świerszczenia przetwornicy są przeważnie sprzężenia zwrotne.Np.w siestach stosowało się układzik na tranzystorze i w 90% ustępowało,jest opis w SE(jakimś starszym na ostatnich stronach).
  • #7 793217
    Melex
    Poziom 23  
    Tranzystor podmieniałem na nowy, ale taki sam (2SD1546) masz na myśli inny :?: tzn. jaki? - bo nie wiem czy wiesz, ale Sharp nie lubi zamienników, dlatego że dzieją się (czasami) dziwne rzeczy.

Pozdrawiam
  • #9 801101
    Melex
    Poziom 23  
    Nie mam teraz go przed sobą, ale wg. schematu siedzi Trafo F20008BM

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sharp DV-21081S po wymianie uszkodzonego tranzystora Q601 (2SD1554) urządzenie działa poprawnie, jednak w stanie czuwania pojawia się cichy pisk w zasilaczu. Dodatkowo podczas pracy co kilkanaście minut występuje szum dźwięku i na ekranie pojawia się napis "stereo", który po kilku sekundach znika. Problem z dźwiękiem może być związany z nadawaniem systemu NICAM, charakterystycznym dla tego typu odbiorników. W celu eliminacji pisku w zasilaczu zalecana jest wymiana kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy oraz ewentualna wymiana diody Zenera (około 15V) po stronie pierwotnej zasilacza. Próbowano także podmiany tranzystora na inny model, np. z serii BU4508, które są szybsze, oraz zastosowania kondensatora około 500pF między emiterem a kolektorem tranzystora, co w innych modelach pomagało wyeliminować świerszczenie. W niektórych przypadkach stosowano także zalewanie transformatora impulsowego (np. F20008BM) lakierem izolacyjnym w celu redukcji sprzężeń zwrotnych powodujących pisk. Sharp jest wrażliwy na zamienniki tranzystorów, co może powodować dodatkowe problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA