logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC wd800jb-00eta0 - dysk wykrywa tylko 10,5GB zamiast 70GB, co robić?

zearid 09 Kwi 2010 16:18 2543 9
  • #1 7939782
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam. Wpadł mi w łapki powyższy HDD. Jest z nim pewien mały problem.
    Model ów powinien mieć pojemność około 70GB a u mnie wykrywa 10,5GB.
    WDC wd800jb-00eta0 - dysk wykrywa tylko 10,5GB zamiast 70GB, co robić?
    Zamieszczam log S.M.A.R.T.-a

Ma może ktoś pomysł co jest konkretniej przyczyną takowego stanu lub co można zrobić ?

PS. Dysk pochodzi od znajomego. Też wykrywa mu taką pojemność. Z jego relacji wynika iż kiedyś wykrywało mu normalnie rozmiar ale nic więcej wyjaśnić nie potrafi.
  • #2 7939968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7939979
    zearid
    Poziom 15  
    Dysk wykrywa tak i BIOS i Windows. HD Tune 4.01 tak samo wykrywa. Programy typu Partition Manager pokazują to samo.
  • #4 7940673
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Należy sprawdzić ustawienie zworek, i zaorać całą powierzchnię. Potem Scandisk i relokacja ewentualnych badów. Powinno zadziałać.
  • #5 7940756
    zearid
    Poziom 15  
    Zworki sprawdzone. Jest aktualnie na CS. Format już był. Jeden winda drugi HDtune. Zamiast scandiska test z HDTune, bark jakichkolwiek BS.
    Dziwi mnie po prostu to wielkie ograniczenie powierzchni. Czy ktoś mógł użyć oprogramowania w tym celu? O czymś podobnym słyszałem ale nie sprawdzałem (chodziło o program modyfikujący właśnie rozmiar dysku w związku z uszkodzeniami typu BS)
  • #6 7940777
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Użyj MHDD i sprawdź go, jeśli dysk ma limit, to go usuń komenda: NHPA w MHDD.
  • #7 7941035
    zearid
    Poziom 15  
    Przy użyciu komendy RHPA pojawiła się informacja że rozmiar to około 10GB.
    Po użyciu NHPA dochodzi do momentu [RESTART] i wywala błąd Dysk nie odpowiada lub anulowano.
    Następuje ponowna próba połączenia z dyskiem i ten sam błąd. Po zapytaniu o NLBA
    Pokazuje rozmiar około 150mln (przy 10GB mam około 22mln).
    Po zapytaniu czy kontynuować (ustawic NLBA) jest FAIL i info aby spróbowac ponownie podłączyć zasilanie dysku... Efektów brak :/
  • #8 7941399
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    No źle właśnie, ustaw na Master. Czasem się takie rzeczy dzieją na CS, dysk oczywiście sam na taśmie. Wejdź w biosa, w wykrywanie dysków, i wykryj go jeszcze raz, możliwe, że już na poziomie biosu jest błąd. HDtune nie widzi badów, bo są zremapowane, odczyt smart wyraźnie stwierdza, że jest ich 20.
  • #9 7941443
    zearid
    Poziom 15  
    Pisząc ostatniego posta nie znaczyłem ze trafił sam na ATA w trybie Master właśnie. Na CS sprawdzałem go programami pod Win7.
    Bios tez uparcie twierdzi ze to 10... Dziś już z nim nie będę walczył bo na 7 do pracy ale jutro po pewnie będę kombinował dalej.
    Jeżeli nasuwa się jeszcze jakiś pomysł to z chęcią sprawdzę.
  • #10 7941631
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    zearid napisał:
    Po zapytaniu czy kontynuować (ustawic NLBA) jest FAIL i info aby spróbowac ponownie podłączyć zasilanie dysku... Efektów brak :/

Czyli jak sądzę próbowałeś funkcji NHPA z wyłączeniem zasilania dysku.
    Czy tak?
    Wypróbuj także:
    http://www.hdat2.com/download.html
    Odczyt SMART wskazuje na bad sektory na dysku,ale tym można zająć się później po przywróceniu prawidłowego rozmiaru.
    MHDD i komenda EID - czy to przeanalizowałeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym WDC wd800jb-00eta0, który wykrywa jedynie 10,5 GB zamiast pełnej pojemności 70 GB. Dysk był testowany zarówno w BIOSie, jak i w systemie Windows, a także przy użyciu programów takich jak HD Tune i Partition Manager, które potwierdzają ograniczenie pojemności. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawienia zworek, formatowanie dysku, a także użycie narzędzi takich jak MHDD do analizy i ewentualnej korekty rozmiaru dysku. Wskazano również na możliwość występowania uszkodzonych sektorów, które mogą wpływać na wykrywaną pojemność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA