logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD800 wykrywa tylko 10GB zamiast 80GB - możliwa uszkodzona elektronika?

marekchyla.1994 02 Sie 2009 22:55 1418 5
REKLAMA
  • #1 6850399
    marekchyla.1994
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    dysk wykrywa normalnie tylko zamiast 80gb wykrywa 10gb ,nawet w bosie jest wykrywany jako 10 gb a nie 80gb,pewnego pięknego dnia poprostu zabrakło mi miejsca na dysku i zobaczyłem we własciwosciach dysku w systemie xp że zamiast 80gb mam 10gb,wydaje mi się ze mam uszkodzoną elektronikę.
  • REKLAMA
  • #2 6850498
    mrolo
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    A od początku jak był widziany jako 80GB?
    Spróbuj zaktualizować BIOS koniecznie na UPSie, i wpisać ręcznie parametry HDD: sektory cylindry głowice. Sprawdź też czy zworki masz poprawnie ustawione MA/SL/CS. Uruchamiałeś Start>cmd>chkdsk /f ? W ogóle to jaki system i jaka płyta główna?

Jeśli jakaś staroć problem może rozwiązać dodatkowy kontroler HDD. Bez konieczności aktualizowania BIOS.
  • REKLAMA
  • #3 6850619
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Tak apropos tych zworek to sprawdź, czy przypadkiem nie masz ustawionego limitu pojemności.
  • REKLAMA
  • #4 6850844
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    mrolo napisał:
    Spróbuj zaktualizować BIOS
    Tak od razu? Dlaczego winnym może być BIOS?
    mrolo napisał:
    wpisać ręcznie parametry HDD: sektory cylindry głowice.
    I już tak zostanie?
    Cytat:
    Sprawdź też czy zworki masz poprawnie ustawione MA/SL/CS
    Ciepło, ciepło - już lepsza porada.
    mrolo napisał:
    Uruchamiałeś Start>cmd>chkdsk /f ?
    Po co podajesz komendę (która może okazać się szkodliwą w tym przypadku) skoro nawet nie wiesz z jakim systemem masz do czynienia?
    Cytat:
    W ogóle to jaki system i jaka płyta główna?
    Zobacz ile porad dałeś powyżej - i dopiero teraz uświadamiasz sobie że nic nie wiesz o jego podstawowej konfiguracji.

mrolo napisał:
    Jeśli jakaś staroć problem może rozwiązać dodatkowy kontroler HDD. Bez konieczności aktualizowania BIOS.
    No ta wypowiedź może być zabawna - bo najczęściej użytkownicy kupują najtańszy i problematyczny kontroler VIA VT6421 (A).

:arrow: mrolo, przestań sypać poradami "jak w lotto",czyli "chybił - trafił". Zastanów się, pomyśl i wówczas się wypowiadaj. To nie jest czat.
    :arrow: marekchyla.1994, zdanie zaczynamy wielką literą, kończymy kropką. Po znakach przystankowych, stosujemy odstęp.
    Popraw swój pierwszy post w tym wątku, i dbać o to w następnych.
    Proszę również podać więcej informacji na temat konfiguracji.
    msichal napisał:
    sprawdź, czy przypadkiem nie masz ustawionego limitu pojemności.
    Oto sedno sprawy, uzasadnionych podejrzeń, ale wówczas limit był by około ≈32GB.
    Jednak aby wykluczyć lub potwierdzić cokolwiek, najlepiej uruchomić MHDD (opis w FAQ HDD) i np. zrobić fotkę ukazanych danych po komendzie EID, również można użyć programu pod Windows np. Victorii opis progr. również jest w w/w FAQ HDD.

Podsumowanie:
    Prawdopodobieństwo wystąpienia HPA , lub nieprzydzielone miejsce na dysku.
  • REKLAMA
  • #5 6851069
    marekchyla.1994
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam system xp i testowałem na różnych płytach głównych,np.asrock k741gx i na gigabyte która miała wejscie na sata ,a ten sam dysk kolegi wykrywa normalnie.Zworki mam dobrze włozone.
REKLAMA