logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung ML 2010 - Toner nie przenosi się na kartkę, co robić?

Pawel1812 11 Kwi 2010 04:11 4128 13
REKLAMA
  • #1 7946160
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Witam
    Toner został napełniony i oczyszczony, jednak wydruki są bardzo blade. Wykonałem próbę polegającą na zablokowaniu kartki nad bębnem i okazuje się że większość nałożonego tonera na bęben nie zostaje przeniesiona na kartkę tylko dostaje sie do śmietniczki, co potwierdza duża ilość tonera w niej po kilkunastu stronach od jej opróżnienia.
    Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7949467
    Pawel1812
    Poziom 26  
    I zacząłem od czytania, znam te wszystkie posty, przeczyściłem listwę pod wałkiem nakładającym. Jednak toner nie jest przenoszony na papier, po zatrzymaniu drukarki widać, że prawie tyle samo jest przed miejscem gdzie papier styka sie z bębnem OPC co i za nim. Co więcej, po kilku nastu stronach bardzo dużo tonera jst w śmietniczce. Przed regeneracją było tak pełno że wystarczyło na napełnienie tonera. Po regeneracji po kilkunastu stronach w śmietnizce jest sporo.
    W HP 4000 która drukuje super wałek OPC po miejscu gdzie się styka z kartką jest rawie czysty, są na nim śladowe ilości tonera, tak jakby ten Samsung dość dobrze nakładał toner na bęben ale nie przenosił tonera na papier.

Problem bardzo podobny do mojego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1218840.html szkoda tylko że zamknięty...

Czy użycie do regeneracji tonera ze śmietnika (waste bin) może powodować takie zachowanie jak w linku?
  • Pomocny post
    #4 7949926
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Temat może podobny ale:
    Pawel1812 napisał:
    ... tak jakby ten Samsung dość dobrze nakładał toner na bęben ale nie przenosił tonera na papier.
    , więc przyczyna inna. Brak napięcia na elektrodzie transferowej. Brudna, brak kontaktu lub uszkodzony zespół HV (wysokiego napięcia).
  • REKLAMA
  • #5 7950040
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Tylko elektrody transferowej nie ma w tonerze, jest to wałek w drukarce za kartką papieru, czy to oznacza że drukarkę należy oddać do reklamacji? Czy to jest element eksploatacyjny i gwarancja go nie obejmuje? Czy drukarki na gwarancji niewarto rozbierać?
    Dziwne że kolega z zalinkowanego tematu kupił nowa kasetę i chyba pomogło skoro zamknął temat.
  • #6 7950063
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Jeżeli jest zasypana tonerem ze śmietnika - zapłacisz za konserwację.
    Jeżeli uszkodzona - oddaj do reklamacji ale bez tonera.
  • REKLAMA
  • #7 7950132
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Czy to oznacza, że użycie tonera zasypanego tonerem ze śmietnika mogło uszkodzić drukarkę jeśli wykonałem tylko kilka nieudanych wydruków? Czy toner ze śmietnika aż tak bardzo się różni od świeżego że może uszkodzić drukarkę i serwis może to zauważyć oddając bez tonera?
    Jeśli tak, to na czym polega konserwacja która musi być wykonana w takim przypadku?
    Czy można próbować elektrodę transferową wyczyścić bez utraty gwarancji? Chciałbym być pewny że reklamacja jest słuszna przed oddaniem drukarki bez tonera.

Śmietnik był pełny tonera więc szkoda było go wyrzucić - kaseta była po pierwszej regeneracji więc jego ilość w śmietniczce mnie zaskoczyła.
  • #8 10476739
    piotre007
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam również i ja mam blade wydruki. Przeczyściłem wszystko i zauważyłem na bębnie kreski jak na foto. Czy one takie powinny być?
  • REKLAMA
  • #9 10478114
    elo_tomasz
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    kolego bębenek do wymiany, nikt Ci nie powiedział że NIE MOŻNA go naświetlać??
  • #10 10479896
    piotre007
    Poziom 2  
    kolego beben nie został naświetlony. Zdjęcie zostało wykonane lustrzanką bez lampy błyskowej, jasnym obiektywem na pełnej dziurze z wysokim iso. Mnie chodzi czy te prążki powinny być?
  • #11 10480515
    elo_tomasz
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A czy te prążki można usunąć ręcznikiem papierowym/chusteczką?
  • #12 10480619
    Reton2009
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    piotre007 napisał:
    Witam również i ja mam blade wydruki. Przeczyściłem wszystko i zauważyłem na bębnie kreski jak na foto. Czy one takie powinny być?

Zacznijmy od pytania, co miało być na wydruku ?
    a. czarny prostokąt na całą kartkę (podejrzewam tą opcję)
    b. jakiś tekst ?

Ad. a.
    Jeżeli miał to być czarny prostokąt na całą kartkę to bęben OPC jest ok a do wymiany/wyczyszczenia jest metalowa listwa podająca doctor blade.
    (nie pisz, że czyściłeś bo nagar blokuje toner i nie jest czysta)

Ad. b.
    Jeżeli miał to być wydruk tekstu na białym tle (nie podejrzewam tej opcji) to OPC jest do wymiany.
  • #13 10481738
    piotre007
    Poziom 2  
    Jest to tło czarne wydrukowane na całej stronie. Na bębnie widać wyblaknięcia w prążki
  • #14 10482617
    Reton2009
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Odpowiedź masz wyżej - punkt a)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Samsung ML 2010, gdzie po napełnieniu tonera wydruki są blade, a większość tonera nie przenosi się na papier, co skutkuje jego dużą ilością w śmietniczce. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być brak napięcia na elektrodzie transferowej lub zanieczyszczenie elementów drukarki. Użytkownik zastanawia się nad wpływem użycia tonera ze śmietnika na działanie drukarki oraz możliwości reklamacji. Inni użytkownicy wskazują na konieczność wymiany bębna OPC lub metalowej listwy podającej, a także na ryzyko uszkodzenia drukarki przy użyciu regenerowanego tonera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA