logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie siłownikami pneumatycznymi za pomocą przekaźnika czasowego

mariusz722 11 Kwi 2010 12:14 2614 9
REKLAMA
  • #1 7946944
    mariusz722
    Poziom 10  
    Potrzebne proste na przekaźniku czasowym sterowanie siłownikami pneumatycznymi na zmianę w taki sposób że po otwarciu i zamknięciu jednego siłownika sygnał z krańcówki pozwala na otwarcie i zamknięcie drugiego, sygnał z krańcówki pozwala na otwarcie pierwszego.
  • REKLAMA
  • #2 7947312
    Andylo
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Opisz funkcję krok po kroku. Wtedy sam znajdziesz odpowiedź, albo pomożemy. Z Twojego opisu nie wiadomo co ma robić czasówka, ile jest krańcówek i jaka jest kolejność działania 2(?) siłowników.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 7947474
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    a czy te siłowniki nie muszą mieć zwłoki czasowej po wykonaniu ruchu w jedną stronę?.
    Bez "czasówek" to wszystko będzie bardzo szybko działać.
    Chyba że czasówka jest potrzebna między kolejnymi cyklami: 1-szy włącz, 1-szy wyłącz, 2-gi włącz, 2-gi wyłącz, czas...i od początku?
  • #4 7947886
    mariusz722
    Poziom 10  
    Czas otwierania siłowników ma być regulowany np. przez czasówkę czas otwarcia 2s a siłowniki mają się otwieracz po dostaniu sygnału że jeden jest już zamknięty oraz potwierdzenie otw. i zam. sygnalizowane również poprzez np. diody
    Cykl. brak napięcia oba siłowniki otwarte
    1. załączenie-pierwszy siłownik S2 zamyka się - potwierdzenie zamknięcia z czujnika C2z
    2. drugi siłownik S1 zamyka się - potwierdzenie zamknięcia z C1z
    3.otwiera się S2- potwierdzenie otwarcia C2o - zamknięcie S2 potwierdzenie zamknięcia C2z
    4. otwarcie S1 - potwierdzenie otwarcia S1o - zamknięcie S1 - potwierdzenie z C1z
    5.otwarcie S2 potwierdzenie C2o zamknięcie S2 potwierdzenie z C2z
    6. krok z punktu 4
    Ogólnie to tak
    S2 włącz wyłącz
    S1 włącz wyłacz i tak koło z potwierdzeniem stanu siłownika
  • #5 7951109
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Sterowanie siłownikami pneumatycznymi za pomocą przekaźnika czasowego

Na przekaźnikach R 01 i R 02 można (przełączając naprzemiennie) uzyskać stan i odpowiedź na pytanie: który siłownik był załączany ostatnio.
    Jeśli np R 01 został załączony i siłownik wrócił do stanu "o" to przez/ z czujnika C1o i styk przekaźnika pojawi się sygnał "Włącz tor działania S2".
    Po prawej stronie dwa rysunki: to przekaźniki R 03 i R 04 - zasilenia elektrozaworów (tak by nie obciążać prądowo czujników).
    Element czasowy można wpiąć w dowolny tor powodując zwłokę czasową przed zadziałaniem konkretnego siłownika.
    Cały układ ma wadę: trzeba pomyśleć nad wzbudzeniem jednego z przekaźników (R 01 lub R 02) by rozpocząć cykl; oraz gdzieś wygenerować przerwę (rozłącznik?!) by zakończyć działanie układu.
    Elementy sygnalizacji stanu siłownika? -...sam dołożysz ;)
    Czujniki mogą być kontraktonowe (dwu-przewodowe) lub indukcyjne (hall'a; trzy-przewodowe).
  • #6 7951615
    mariusz722
    Poziom 10  
    Niezłe rozwiązanie już rozpracowałem jak ma działać nie wiem tylko od czego są te diody, led?
  • REKLAMA
  • #7 7951768
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    diody?...separacja!
    Czujnik (po zejściu zeń tłoka siłownika) będzie bez potencjału, natomiast ze styków będzie podtrzymanie napięcia. Dla czujnika kontaktronowego - nie ma to znaczenia, ale dla półprzewodnikowego...owszem. ;)

Dodano po 2 [minuty]:

a LEDy musisz sam sobie dobrać gdzie wpiąć!
    Wizualizacja jest Tobie potrzebna (wg. Twoich założeń do projektu)
  • #8 7951815
    mariusz722
    Poziom 10  
    Chciałem zrobić do tego jeszcze symulacje, ściągłem właśnie sobie program ale chyba będzie ciężko :)

Dodano po 8 [minuty]:
  • REKLAMA
  • #9 7951896
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Jak masz komponenty: siłowniki, krańcówki, kilka przekaźników...to okablować i na "sucho" bez powietrza to sprawdzić... czy działa?!.
    Kiedyś robiłem maszynę z kilkoma siłownikami i teoretycznie wszystko działało OK, ale jak podłączyłem powietrze to wszystko było za szybko (często siłownik nie "doszedł" a już zawór przełączał na odwrotny kierunek.
    Dobrze dla mnie, że program był ze sterownika - musiałem mikro czasy powstawiać prawie w każdym ruchu, każdego siłownika by otrzymać poprawne (założone i pewne działanie).
    A pytanie: to co robisz to ma być tylko tyle jak w temacie, czy też to jest część większej całości? - bo może dołożyć obsługę do tego czegoś (większy sterownik) i nie zawracać sobie głowy budowaniem tego podzespołu tylko dla tych dwóch siłowników? ...tak tylko pytam?! ;)
    Powodzenia
  • #10 7951963
    mariusz722
    Poziom 10  
    Narazie mam zrobić i przedstawić projekt, niestety nie mam możliwości przetestowania tego na sucho bez akceptacji układu. To urządzenie będzie miało pracować w lini technologicznej i narazie ma być przetestowane czy zda "egzamin", dlatego ma być zrobione tanim kosztem na przekażnikach.
    Wysłałem Ci moje GG napisz jeśli możesz mam ieszcze pare pytań:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego rozwiązania do sterowania siłownikami pneumatycznymi za pomocą przekaźnika czasowego, które umożliwi na zmianę otwieranie i zamykanie dwóch siłowników w odpowiedzi na sygnały z krańcówek. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące regulacji czasów otwierania siłowników, konieczności wprowadzenia zwłok czasowych oraz sygnalizacji stanu siłowników za pomocą diod LED. Uczestnicy sugerują, aby przed podłączeniem do systemu pneumatycznego przetestować układ na sucho oraz rozważyć użycie większego sterownika, jeśli projekt ma być częścią większej całości. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego okablowania i zastosowania czujników kontraktonowych lub indukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA