logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki odbiornik GPS do laptopa wybrać, by szybko łapał sygnał?

blaszczok 12 Kwi 2010 12:33 9218 8
  • #1 7951416
    blaszczok
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam. Mam pytanie, czy jak kupię odbiornik GPS wgram w laptopa odpowiedni program z mapami będę się cieszył nawigowaniem?. Proszę o podpowiedzi oraz jaki najlepiej kupić odbiornik żeby szybko łapał sygnał. Mam ASUSA636 ale jakoś w nawigacji strasznie muli więc chciałem spróbować coś innego, a mam jeden wolny laptop. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam Michał.
  • #2 7951544
    damian_11bos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Chodzi Ci o to aby używać laptopa jako monitora do navi?? Wyczytałem w necie, że jest to możliwe, ale sam tego nigdy nie testowałem. Co do nawigacji to śmiało mogę Ci polecić Lark FreeBird 43.0 sam jej używam i z jako nawigacji jestem zadowolony, jednak w zestawie była też kamera cofania, która stwarza delikatne problemy(istnieją też zestawy bez kamer).
    Pozdrawiam.
  • #4 7951594
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Co do odbiornika to coś na USB z długim kabelkiem żebyś mógł go w aucie zamontować i będzie śmigać Automapa na laptopie. Na allegro szeroki wybór - jak będziesz kupował to na sprawdzonym chipsecie - najlepiej sirf III
  • #5 7954919
    blaszczok
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam. Dzięki za wyjaśnienia moich pytań. Jeszcze tak przy okazji chciałbym zapytać co sądzicie o Lark Freebird 50.1 już z 5cio calowym ekranem?. Dzięki wszystkim i pozdrawiam Michał.
  • #6 7957033
    damian_11bos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dłuższe łączenie z satelitami, ale bateria dłużej trzyma (tak słyszałem)
  • #7 8081339
    siwek1
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Witam, ja mam chyba bodobne pytanko otorz mam zamontowana orginalna navi w audi z jesdna mapka (juz stara polski) a navi odtwarza tylko plyty CD nie dvd wiec nie mozna wrzucic europy. Ale ostatnio firma zamontowala mi kabel usb i czytnik kart pod navi, urzywam to do odtwarzania muzyki i zastanawiam sie czy gdybym wrzocil na pedrive jakas konkretna mapke europy to czy to by podzialalo? a gdyby tak to jaki program lub mapke polecacie zeby byla mozliwie jak najdokładniejsza?
  • #8 8082182
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Nawigacje montowane w samochodach fabrycznie maja zwykle tzw. system zamkniety (nie Windows, ktory latwo modyfikowac) - dlatego tez widze nikle szanse, na "powiedzenie" Twojemu programowi nawigacyjnemu, by mape bral z innego zrodla niz naped CD.

Pisz ortograficznie - bedziesz mial wieksza szanse ze ktos odpowie. Bo takich "smieci" az sie nie chce czytac ;/
  • #9 8097644
    daniel1979
    Poziom 11  
    koala106 napisał:
    Co do odbiornika to coś na USB z długim kabelkiem żebyś mógł go w aucie zamontować i będzie śmigać Automapa na laptopie. Na allegro szeroki wybór - jak będziesz kupował to na sprawdzonym chipsecie - najlepiej sirf III

No ja bym bardziej proponował coś na BT. Można wykorzystać z GSM , PPC , LAP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odbiornik GPS do laptopa, który szybko łapałby sygnał, oraz o możliwość korzystania z laptopa jako urządzenia nawigacyjnego. Odpowiedzi sugerują, że można zainstalować programy nawigacyjne, takie jak Automapa, oraz polecają odbiorniki GPS na USB z chipem SiRF III, co zapewnia lepszą wydajność. Wspomniano również o modelach Lark FreeBird 43.0 i Lark FreeBird 50.1, które są używane jako nawigacje. Użytkownicy zwracają uwagę na różne aspekty, takie jak długość łączenia z satelitami oraz możliwość korzystania z technologii Bluetooth.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA