logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć Intel Celeron 500MHz na płycie Asus P3B-F?

flopek 15 Sie 2004 13:19 2487 7
REKLAMA
  • #1 794885
    flopek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    procek: :D
    Właściwości procesora
    Producent genuine intel
    Wersja Intel Celeron(TM) Processor
    Częstotliwość zegara zewnętrznego 66 MHz
    Maksymalna częstotliwość taktowania 800 MHz
    Bieżąca częstotliwość taktowania 500 MHz
    Typ Central Processor
    Wartość napięcia 2.9 V
    Stan Włączone
    Typ gniazda do rozbudowy Slot 1
    Oznaczenie gniazda SLOT 1

plyta: :D
    Właściwości płyty głównej
    ID płyty głównej 05/19/2000-i440BX-<P3B-F>
    Nazwa płyty głównej Asus P3B-F

Właściwości magistrali FSB
    Typ magistrali Intel GTL+
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz
    Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz
    Przepustowość 533 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci
    Typ magistrali SDR SDRAM
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz
    Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz
    Przepustowość 533 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej
    Liczba gniazd procesora 1
    Liczba gniazd pamięci 4 DIMM
    Współczynnik postaci ATX
    Rozmiar płyty głównej 190 mm x 300 mm
    Mikroukład płyty głównej i440BX
    Dodatkowe własności JumperFree

Heh dokladne informacje co do procka i pyty, a teraz najwazniejsze czy dalo by sie to jakos podkrecic ? :|

w tym wszystkim zdziwilo mnie:
    Maksymalna częstotliwość taktowania 800 MHz
    Bieżąca częstotliwość taktowania 500 MHz

heh max 800mhz jakies 600mhz by nawet mi starczylo :P ale zbaczam troszke z glownego tematu, wiec czy mozna podkrecic procka ? jak tak to jak ?:wink:
  • REKLAMA
  • #2 794906
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Hmm probowales na magistrali 100MHz? Byloby wtedy juz 7,5 x 100MHz = 750MHz. jak nie zlapie to obniz mnoznik do 6,0 - 6,5, ale nadal przy szynie 100MHz. jesli masz mozliwosc to kontroluj podzielniki by nie wyszlo zbyt duzo dla AGP i PCI :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 794909
    flopek
    Poziom 2  
    heh a teraz moze bys mi tak wszystko wytlumaczyl gdzie i jak to zmienic :> ?
  • REKLAMA
  • #4 794916
    djbolo
    Poziom 31  
    Z tego co znalazlem, to plyta nie ma zworkow tylko DIPy, mozna tez podkrecic przez BIOS. Najwygodniej chyba przez DIPy, ktore na pewno sa opisane w instrukcji. Moze byc tez konieczne nieznaczne podniesienie napiecia dla CPU. Ale to wszystko jest w instrukcji. Jesli te FSB 100MHz okaze sie za duzo, to ustaw na 83MHz lub 75MHz.
  • REKLAMA
  • #5 796630
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    djbolo - a niby jak ma obnizyc mnoznik, skoro jest zablokowany?
  • #6 796683
    djbolo
    Poziom 31  
    Hmm ja mialem kiedys Intel Celeron 333MHz (Mendocino) z odblokowanym mnoznikiem, wiec nie wiem jak z tym 500MHz, mysle ze jednak pozostanie krecic tylko magistrala... :cry:

Pozdrawiam
  • #7 800968
    flopek
    Poziom 2  
    z podkreceniem poradzilem sobie :D wylaczylem jumpfree i wyzerowalem dipy, i moglem podkrecic :) lecz mnoznik fakt faktem zablokowany ;/ wiec duzo krecic niemoglem heh jedynie udalo mi sie podkrecic do 562mhz z podniesionym vcore z 2.00 do 2.10 zeby chodzil w miare stabilnie, heh jak chce wyzej podkrecic bios sie wiesza i nic czarny ekran po resecie :/ no coz trudno ;] trza zbierac na nowego kompa, a tym czasem chcialbym sie dowiedziec jaki max procek wejdzie mi do tej w prawdzie zabytkowej plyty gl. ? heh troszke szukalem ale nic nieznalazlem ;/
  • #8 801419
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Nie jestem pewien ale jesli to jest to co sie domyslam to 1Ghz wsadzisz.
    Tylko czemu te procki intela sa takie drogi za cene P3 667 moge kupić np Durona 1400. Przejdz na AMD i kręc ile wlezie :twisted:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 500 MHz na płycie głównej Asus P3B-F z magistralą FSB 66-67 MHz. Proponowano zwiększenie częstotliwości magistrali do 100 MHz, co pozwoliłoby osiągnąć taktowanie około 750 MHz przy mnożniku 7,5. Mnożnik procesora jest zablokowany, więc podkręcanie odbywa się głównie przez zmianę częstotliwości magistrali FSB. Płyta nie posiada zworków, lecz DIPy, które można ustawić manualnie lub zmienić parametry w BIOS-ie. Konieczne może być także podniesienie napięcia procesora (Vcore) dla stabilności przy wyższym taktowaniu. Użytkownik osiągnął stabilne 562 MHz przy podniesionym napięciu z 2,00 V do 2,10 V, jednak dalsze podkręcanie powodowało zawieszanie się systemu. Wątpliwości pojawiły się co do możliwości obniżenia mnożnika, który jest zablokowany. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że maksymalny procesor kompatybilny z płytą Asus P3B-F może mieć taktowanie do 1 GHz. Zwrócono uwagę na wysokie ceny procesorów Intela w porównaniu do alternatyw AMD, np. Duron 1400 MHz, które oferują lepszy stosunek ceny do wydajności i większe możliwości podkręcania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA