logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sentymentalny zabytek czyli 333mhz...I podkrecenie :)

29 Gru 2006 19:49 1172 8
  • #1 3384119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 3384241
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Płyta jest solidna - procesor przy dowoltowaniu i lepszym, niż BOXowe chłodzeniu powinien pójść na FSB 100MHz. Chyba, że kiepski egzemplarz Ci się trafił. Dla porównania możliwości rdzenia Mendocino - Celerony 300A kręciły się prawie wszystkie na 450MHz bez dowoltowania, a z dodatkowym 0,1-0,2V sporo z nich latało na FSB 112MHz, czyli 504MHz. Przy FSB 100MHz pamiętaj oczywiście o dzielniku PCI/FSB 1/3, dzielniku AGP/FSB 1/1,5 oraz pamięciach co najmniej PC100.
  • Pomocny post
    #3 3386477
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    czy jest sens kupwać lepsze chłodzenie ( bo bez tego się nie obejdzie ) pakować kase w takie "monstum" :D
    wchodz do biosu i kombinuj
    jak ci komp nie odpali to reset biosa

ale nie podkręcaj dużo jak nie zakłądasz wydajnego chłodzenia
    bo i procka się pozbedziesz... albo komp odmowi ci posłuszeństwa
  • Pomocny post
    #4 3389730
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sam mam taki sprzecior bo przy tym to Monstrum bo ma 800Mhz Athlon(nie wiem jaki bo nie u mnie stoi). PRzestałem go uzytkowac bo mu bateria BIOS padła i nie kupiłem. Chyba teraz dokupie i zaczne go krecic. JAk sie spali to trodno jak bedzie chodził to gites. Moze pobawie sie tez Ramem. Mam go duzo bo az 8MB!!!!! :E
  • #6 3708319
    steelq
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ja też chciał bym podkręcić mojego pentiuma II 333mhz na slot 1.
    Płytę gł mam della (ogólnie cały komputer to dell optiplex gx`a z bardzo ubogim biosem phoenix (zaktualizowałem do wersji a10).
    Czy w ogule jest możliwość podkręcenia tego zabytku. :D
  • #7 3709442
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    forum.purepc.pl dzial s370 i czyaj przyklejony post mojego autorstwa a sie dowiesz jak wymusic szyne 100mhz bo o podkrecaniu w biosie zapomnij chyba ze clockgen bedzie mial twojego pll'a to z windozy mozesz
  • #8 3710584
    steelq
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Tam piszesz o coopermine a ja mam deschutes (obudowa procka jest zintegrowana z radiatorem bo to dell).
  • #9 3713625
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    to czytaj ten sam tema post benka i juz wiesz jak podniesc napicie aby wymusicz szyne 100 musisz zakleic pin b21

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 333 MHz na płytach głównych Asus P2B-F oraz innych platformach. Zaleca się podniesienie FSB do 100 MHz, co pozwala osiągnąć 500 MHz taktowania procesora, pod warunkiem zastosowania odpowiedniego chłodzenia i ewentualnego podniesienia napięcia zasilającego (dowoltowania). Wskazano, że Celerony Mendocino 300A często osiągały 450 MHz bez podnoszenia napięcia, a z dodatkowym zasilaniem nawet 504 MHz przy FSB 112 MHz. Przy podkręcaniu należy zwrócić uwagę na ustawienia dzielników PCI/FSB (1/3), AGP/FSB (1/1,5) oraz stosować pamięci co najmniej PC100. W przypadku płyt Dell Optiplex GX z procesorami Pentium II 333 MHz na slocie 1, podkręcanie jest możliwe, ale wymaga modyfikacji sprzętowych, takich jak zaklejenie pinu B21 w procesorze Deschutes, aby wymusić magistralę 100 MHz. BIOSy w tych starszych systemach często nie oferują opcji podkręcania, dlatego konieczne są zewnętrzne narzędzia lub modyfikacje hardware. Podkreślono konieczność stosowania wydajnego chłodzenia, aby uniknąć uszkodzenia procesora i niestabilności systemu. W dyskusji pojawiły się także linki do forów z dodatkowymi poradami dotyczącymi podkręcania starych procesorów i płyt głównych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA