logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stabilnie podkręcić Intel PII 400MHz (Slot 1) do 600MHz na ASUS P3B-F?

slawoslaw 10 Paź 2005 09:24 1294 6
REKLAMA
  • #1 1886859
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    witam.chcialbym sie dowiedziec conieco na temat podkrecenia mojego procka. mianowicie posiadam od bardzo dawna komputer z procesorem intela P2 400MHZ 512 L2 cache oraz płyta główną ASUS P3B-F chipset intel 440 BX(musze przyznać że bardzo stabilna konfiguracja sprzętowa) . od jakiegoś czasu jest podkrecony do 512 MHZ (magistrala 133 mhz) chodzi stabilnie nie grzeje sie zabardzo(25 C procesor i 23 pamieć). ale chciałem puścić go do 600 MHZ (czyli magistrala 150 MHZ) po podkreceniu go w biose do takiej czestotliwości po resecie uruchomil sie i zwisl. chcialbym wiedziec czego to jest wina . bo nie wydaje mi sie ze pamiec czy procesor nie wydala. w programie asus pc probe pisze ze max czestotliwosc to 800MHZ. czy w ogule da sie bez porblemu podkrecic go do 600MHZ? bardzo prosze o porade.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1887103
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    Główną winą że nie che ci się podkręcić jest magistrala PCI której parametr częstotliwości wynosi 33Mhz, i tak jeśli magistrala pamięci wynosi 100Mhz to żeby dopasować do tej częstotliwości 33Mhz system biosu dzieli przez 3 w przybliżeniu wyjdzie te 33Mhz i teraz zwróć uwagę że 133 to pomnożone 33 razy 4 a 166 to razy 5 wszystkie częstotliwości powyżej 101 134 czyli np. 101 do132 są dzielone są przez 3 a 134 do 165 przez 4, reasumując nie wydala magistrala PCI bo dla prostoty 120 : 3 = 40 z moich doświadczeń 35Mhz to max jaki wytrzymuje ta magistrala (bardzo wiele zależy od urządzeń wpiętych do tej magistrali) dlatego aby podkręcić twój procek musiał byś zmienić mnożnik jego z 4 na np.5
  • REKLAMA
  • #3 1887127
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Ostatnio kręciłem p II 400 niestety nie poszedł więcej niż 420 . Po wyjęciu wszystkich kart pci (dźwięk , lan , scsi , karta tv) poszedł na 448 i to z powodu ramów pc100 nie wykręcił więcej .

Czym mierzyłeś temperaturę na procku i pamięci , bo wydaje się trochę niska :?:
  • REKLAMA
  • #4 1891068
    slawoslaw
    Poziom 18  
    witam. na poczatek chcialem podziekowac uzytkownikowi pivvo za zainteresowanie sie moim tematem i dokladne wytlumaczenie na jakiej zasadzie odbywa sie takie podkrecanie...chcialbym sie jeszcze zapytac czy istnieje w ogule mozliwosc zmiany mnoznika procesora z 4 na 5 w tych procesorach, jesli tak to w jaki sposob?..a co do programu ktorym mierze temperature o ktory pytal uzytkownik Hucul to jest to program ASUS PC PROBE. temperatura procesora jest taka w rzeczywistosci(25 stopni) tylko podczas grania wzrasta do 60 stopni...a jesli chodzi o podkrecenie to bez problemu poszedl mi z 400 do 532 MHZ wystarczylo tylko w biosie zmienic magistrale ze 100 na 133 po tej zmianie jest znaczny przyrost wydajnosi komputera...odziwo sie nie wiesza ani nic chociarz pamieci są 100, a o ile mozna podkrecic procesor to zalezy jeszce od plyty glownej i od wersji procesora moj jest chyba dosc rzadko spotykany w tej wersji 512 L2 /cache...moze dlatego tak dobrze sie kreci..no przynajmniej tak mi sie wydaje.. pozdrawiam
    Slawoslaw
  • REKLAMA
  • #5 1891293
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    slawoslaw - mnoznika zmienic sie nie da. Ten procesor ma 512kB cache i to jest pojemnosc standardowa, typowa i jedyna.
    Procesor to nie tylko chlodny rdzeń (moze wytrzymalby wieksza predkosc i temperature), ale tez pamiec cache L2 na plytce procesora, o ograniczonym czasie dostepu (5ns/200Mhz dla PII400Mhz, cache dziala z predkoscia 1/2 predkosci procesora) i to moze byc ograniczenie.
    Sprawdz jak sie podkreci w wylaczona w BIOS'ie L2 cache. Tylko ze to wtedy podkrecanie dla sztuki, bo wydajnosco bez L2 cache jest slaba.
  • #6 1895148
    biegi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    jestem tego samego zdania co Platon im więcej cache na L2 ty proce sie słąbiej kręcą a zwłaszcza jeżeli jest to pamięć "zewnętrzna" jak w przypadku PII przyczyną twoich niepowodzeń może być również ram jeżeli jest to PC 100 a ty chcesz zeby chodził jak PC150 to zauważ ze jest to 50% przetaktowanie co jest bardzo dużo ( choć nie jest niemożliwe bo miałemkiedyś celka 400 który chodził na 600MHz )
    pozdrawiam
  • #7 1898295
    slawoslaw
    Poziom 18  
    hm..czli jednak bede musial sie zadowolic podkreceniem do 532 Mhz ...ale wydaje mi sie ze jak pamiec pc 100 wytrzymuje teraz bez problemu na 133 przy temp 25 stopni to mogla by pojsc troszeczke wyzej ...no ale nie bede nic kombinowal skoro nie ma innego wyjscia...dziekuje wszystkim za zainteresowanie sie tematem. pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Intel Pentium II 400 MHz (Slot 1) na płycie głównej ASUS P3B-F z chipsetem Intel 440BX do 600 MHz napotyka na ograniczenia związane głównie z magistralą PCI, która standardowo działa na 33 MHz i nie wytrzymuje znacznego podniesienia częstotliwości (maksymalnie około 35 MHz). Próba zwiększenia magistrali FSB do 150 MHz powoduje zawieszanie systemu, mimo że procesor i pamięć PC100 wydają się być w stanie pracować stabilnie przy wyższych taktowaniach. Zmiana mnożnika procesora z 4 na 5 nie jest możliwa w standardowych modelach PII 400 MHz, co ogranicza możliwości podkręcania. Dodatkowo, pamięć podręczna L2 o pojemności 512 kB, działająca z połową częstotliwości procesora, może stanowić wąskie gardło przy wyższych taktowaniach. Podkręcanie do około 532 MHz (FSB 133 MHz) jest stabilne i bezpieczne, a dalsze zwiększanie częstotliwości wymagałoby wymiany komponentów lub zmiany konfiguracji sprzętowej, np. usunięcia kart PCI lub zastosowania pamięci o wyższej częstotliwości pracy. Temperatury procesora i pamięci są niskie (około 25°C w spoczynku), co wskazuje na dobre chłodzenie, jednak przy większym obciążeniu temperatura procesora może wzrastać do 60°C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA