Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GOLF II GT - nie działa obrotomierz i MFA

Gostek 16 Aug 2004 11:24 15843 40
    Gostek
    Level 17  
    Witam

W Golfie II 90r, nie działa obrotomierz oraz funkcje dodatkowe na wyświetlaczu MFA ( zegarek działa zawsze :) ). Nie działa też kontrolka od ciśnienia oleju. Czasami podczas jazdy wszystko zaczyna działać i przez jakiś czas jest Ok. Nie mam schematu do tego licznika i dokładnego opisu wyprowadzeń. Stabilizacja 10V działa. Licznik na jednym gniazdku.
    Może ktoś ma schemta lub dokładny opis wyprowadzeń tego licznika ? Szukałem, ale wyniki słabe....

pozdrawiam
    Gostek
    Level 17  
    Czy nikt nie wie nic na ten temat ???????????
    zodiak318
    Level 34  
    Ja bym jednak pomierzył wszystkie ścieżki, mi nie świeciła kontrolka długich na takiej desce, przerwy nie było widać a jednak gdzieś była. Dałem krosa i chodzi do dziś. Prawdopodobnie gdzieś na zasilaniu lub masie masz przerwę. Deska jest zbudowana z modułów czyli obrotościmierz jest w sumie "niezależny" od MFA, więc zostaje raczej przerwa na zailaniu.
    Gostek
    Level 17  
    W tej desce (gęste gniazdo ) obrotomierz i MFA są sterowane elektronicznie z jednej płytki (oraz dioda od oleju i jeszcze jakaś) kontrolka od świateł jest podłączona bezpośrednipo do gniazda.
    Nie masz może dokładnego opisu wyprowadzeń ? Znalazłem kilka, ale się różnią :D

pozdro
    szaro
    Level 19  
    Witam
    Moze wie ktos czy da sie uruchomic (choc czesc)funkcji komputerka MFA w golfie z dieslem ??(Mialem 1.8 benz i wkladam do niego 1.6D:-) w warto by to wykorzystac )
    Pozdrawiam
    Irek
    zodiak318
    Level 34  
    Część może tak, temp. zewnętrzną (trzeba zamontować czujnik) i temp.oleju (też kwestia czujnika), przejechane kilometry i średnia prędkość. Ale i tak musisz mieć "wajchę" od wycieraczek Z MFA.
    szaro
    Level 19  
    Czyli mam rozumiec ze dzialac bedzie :
    -szybkosc
    -dystans
    -temp oleju
    -temp otoczenia
    -zegar :-)
    Wajche mam z MFA bo ten golf oryginalnie byl 1.8 i poza kompem ma klime :-)
    A co z obrotomierzem ????
    Pozdrawiam
    Irek
    kufel99
    Level 11  
    sprawdź czujniki ciśnienia oleju, i kable przychodzące do nich
    zodiak318
    Level 34  
    -----> szaro
    Obrotomierz nie będzie działał (diesel nie ma cewki skąd brane są impulsy a obrotościomierz bierze sygnał ze specjalnego wyjścia z alternatora).
    szaro
    Level 19  
    Benzyna bierze obroty jak sie nie myle z aparatu zaplonowego poprzez czujnik Hala czy z cewki na jedno wychodzi wiec mamy wejscie sygnalu (impulsow)no to chyba
    mozna zalozyc gdzies w dieslu czujnik i pobrac impulsy (w razie konicznosci obrobic je tzn. podzielic czy pomnozyc ) ???
    Poza tym nie zalezy mi zeby te obroty byly super dokladne Byc moze gdzies jest blad w moim toku rozumowania :D (chyba lepiej zeby cos pokazywalo niz byla oklapnieta wskazowka :-) )
    Gostek
    Level 17  
    Można go podłączyć w dieslu, wszystko można znaleźć na Elektrodzie
    szaro
    Level 19  
    szukalem i nic moze ktos ma jakies nowe pomysly ??
    moze zodiak318 ??
    czmiel
    Level 16  
    do diesela masz po prostu regulator napięcia alterna alternatora (napisane jest na nim, że do diesela i ma dodatkowe wyjście) i on daje impulsy z tym, że nie jestem pewien czy będzie z nim działał obrotek od benzyny, bo to mogą być różne częstotliwości, ale nie jestem pewien. NA PEWNO w dieselu obrotościomierz jest brany z altka. Pozdrawiam
    adass
    Level 25  
    witam Ja mam to samo ale mi NIE działa cały czas obrotomierz i MFA oraz ciśnienie oleju ,stabilzacja 10V jest ok. wskazniki paliwa i temperatury wskazują ale nie prawidłowo ( za mało) czy to nie jest powiązane z którym przekaznikiem ? szukam schematu vw golf 1991 GT pozdrawiam.
    szaro
    Level 19  
    ok ale teraz pytanie gdzie jest wejscie sygnalu do ECU ?? i jaki mam miec poziom ??bo w sumie zrobic pomiar obrotow to chyba nie jest wielki problem (np. za pomoca czujnika z wentylatorka i kawalka elektroniki )
    czmiel
    Level 16  
    o ile wiem, to sygnał obrotomierza w tych golfach (nie ważne, czy diesel, czy benzynka) leci sobie na deskę a nie do komputera
    szaro
    Level 19  
    nawet w wersji z MFA ??w zasadze jak dla mnie to wszystko jedno ale i tak musze wiedziec gdzie jest wejscie sygnalu i jaki mam mmiec poziom
    tak wogole na jakiej podstawie oblicza spalanie ??
    mylsalem ze liczy to z obrotow i czasu otwarcia wtrysku
    czmiel
    Level 16  
    w golfach które widziałem ten miernik spalania(analog) to po prostu zwykły wakuometr, a komputer bierze prędkość obrotową z czujnika wału i jest to niezależne od obrotomierza
    szaro
    Level 19  
    czyli z obrotomierzem nie powinno byc problemu tylko wystarczy to jakos zamontowac to na wal w dieslu :-)
    nie bardzo wiem co to jest "wakuometr" :oops:
    czmiel
    Level 16  
    Powtarzam: w dieselu obrotomierz brany jest z pulsacji napięcia na alternatorze i jest do tego potrzebny specjalny regulator napięcia(z dodatkowym wyjściem), w benzynie natomiast obrotomierz brany jest z impulsów idących na cewkę (dlatego nie jestem pewien, czy deski diesel-benzyna są wymienne[mogą być inne poziomy i częstotliwości sygnałów]). Miernika spalania nie widziałem jeszcze w golfach II dieselach, za to w benzynkach polega na tym, że mierzy podciśnienie w kanale ssącym(im większe podciśń. tym większe spalanie)(na tym polega wakuometr-mierzy podciśnienie) w golfach bezynkach po prostu idzie wężyk od kolektora do zegarów, w których znajduje się ten przyrząd. Pozdrawiam!!!
    szaro
    Level 19  
    ok
    ustalmy pare rzeczy golf byl benzynowy elektryka jest z benzyny i nie mam zamiaru nic tam zmieniac . co do obrotomierza nie chce brac obrotow z alternatora bo to wiazalo by sie z wiekszymi przerobkami i zmiana licznika a tego nie chce robic wiec moj tok rozumowania jest taki : benzyna bierze obroty z cewki ,wiec jaki problem pobrac obroty z walu (zalozyc czujnik HALL-a ) dieslu i nic nie kombinowac z alternatorem i licznikiem
    ja tez nie widzialem golfa II diesla z pomiarem spalania
    jeszcze raz podkreslam mam licznik z MFA i chce z niego jak najwiecej uratowac :-)
    czmiel
    Level 16  
    Ale jakbyś chciałe zakładać czujnik wału, to musiałbyś mieć moduł zapłonowy, który to daje impulsy na cewkę, z samego czujnika raczej obrotek nie pójdzie(chociaż mogę się mylić), poza tym ten czujnik jest w golfach najprawdopodobniej w aparacie zapłonowym, a nie przy zamachu, a aparatu raczej do diesela nie zamontujesz :) . co do ekonomizera, to możesz spróbować wsadzić rurkę w kolektor, ale nie wiem, czy nie będzie pokazywał głupot
    szaro
    Level 19  
    czujnik jest na 75% w aparcie jutro go rozbiore i sprawdze :-)ale z tego co wiem to jest tam czujni Hall-a ,wiec wydaje mi sie ze wystarczy dczepic malutki magnesik, zamocowac czujnik i wlasnie i co ?jak nie sprawdze to sie nie dowiem choc wolalbym wiedziec czy ten zabieg ma szanse powodzenia:-)bym mial jakis schemat albo znal zasade dzialania to by bylo znacznie prosciej
    Pozdrawiam
    Irek
    czmiel
    Level 16  
    Raczej marne szanse, a odpadający magnes może wiele spie***lić chcesz go przyczepić do zamachu? nie polecam-trzeba by było dorabiać mocowania na skrzyni i jakoś do tego przerabiać koło zamachowe, już prościej by go było umieścić na kole pasowym/// tam raczej nie ma magnesu, czujnik działa na tej zasadzie, że dochodzi do niego napięcie, a wycięcie w obracającym się elemencie(np kole zamachowym) powoduje zmianę indukcyjności czujnika, a co za tym idzie zmianę natężenia prądu-ten sygnał odczytuje moduł i wysyła po swojemu sygnał na cewkę i z tego ostatniego brany jest obrotomierz. A tak wogóle jakbyś na giełdzie sprzedał aparat i starą deskę, to by spokojnie starczyło na deskę od diesela i takowy regulator napięcia!
    szaro
    Level 19  
    mialem wlasniezamiar zalozyc to na kole pasowym lub gdzies na alternatorze
    (ale wtedy mialbym inne obroty).czyli mam z tego rozumec ze pomiar obrotow jest robiony dwa razy ? co do pomiaru spalania to raczej nie jest tak jak napisales (przynajmniej nie w tym golfie).jak bym sprzedal ten licznik i te inne bajerki to narobil bym sobie za duzo roboty a efekt bylby sredni pozbyl bym sie MFA(ktore nie wiem czy uruchomie :-) )narazie sie nie poddaje :-) TO BEDZIE DZIALAC :-)
    Pozdrawiam
    Irek
    czmiel
    Level 16  
    Miałem na myśli pomiar spalania w golfach, gdzie jest wskaźnik wskazówkowy w tym komputerku, to jest raczej brany z ECU. Prędkość obrotową mierzy się w jednym miejscu z tym, że sygnał idzie do: modułu, a z tamtąd na cewkę (czyli i na obrotomierz), oraz do komputera czyli w sumie mamy 3 urządzenia robiące pomiary obrotów-moduł, obrotomierz(wyjście z modułu), oraz komputer (mogę się mylić, ale tak jest w większości samochodów). Pozdroofky
    Petergo
    Level 12  
    Z tego co kiedyś czytałem to w jetta diesel aby funkcjonował obrotomierz to trzeba podłączyć czujniczek wkręcając go w skrzynię biegów w okienko z punktrm zerowym a i wydaje mi się że jakiś odnośnik na kole zamachowym już jest . Ale nie praktykowałem tego
    szaro
    Level 19  
    chodzi o ten zaslepiony otwor ?to nie jest zly pomysl :-)moze ktos ma wiecej informaci na ten temat ?
    Pozdrawiam
    Irek
    czmiel
    Level 16  
    no to jakbyś spróbował podłączyć zwykły czyjnik wału 2 przewodowy (jeden przewód pod napięcie, a II do obrotomierza) i ten odnośnik na prawdę by był na koleto być może by zadziałało, ale nie wiem, czy obeszłoby sie bez modułu...