logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.8 1997 - licznik TRW nie działa, kontrolki świecą po wyłączeniu

inginio 26 Sty 2012 16:51 14223 10
REKLAMA
  • #1 10451375
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witam. Mam u siebie golfa III 1.8benzyna rok 97. Nie działa licznik TRW tzn brak wzkazań zegara, przebiegu, prędkościomierza. Kontrolki działają poprawnie. Po wyłączeniu zapłonu święcą się cały czas kontrolki od oleju i wody. Licznik podmieniałem na drugi i dalej to samo.Kostke od ECU odpinałem a kontrolki nadal święcą. Na elektrodzie są trzy strony postów o licznikach ale takie przypadku nie ma. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10454958
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Nie wspomoże mnie nikt?
  • #3 10454979
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Takiego przypadku żeby się nawet VSS nie chciało sprawdzić to rzeczywiście ciężko znaleźć.
  • REKLAMA
  • #4 10455225
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 777
    Podłącz na króko 3i 5 GND , 11 i 13 +12, jeśli działa ok to posprawdzaj masy w kostce, czy są 2, czy dochodzi +stały i + po zapłonie
  • #5 10645386
    raca3
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Podepnę się pod temat.
    Mam identyczny problem z zegarami w mk3 1.6 8v: po wyłączeniu zapłonu świecą się kontrolki ciśnienia oleju i temperatury, oraz nie wyświetla się przebieg i zegar. Sprawdziłem zegar wg. wskazówek kolegi bodzio012. Na stole z podpiętymi pinami 3,5,11,13 zegar zachowuje się w następujący sposób:
    - Zapala się kontrolka oleju
    - zapala się kontrolka temperatury.
    - wskazówki ustawiają się we właściwym położeniu
    - oba wyświetlacze pracują (przebieg i zegar)
    - po około 5s od włączenia zasilania gaśnie kontrolka temperatury i zaczyna migać kontrolka oleju.

Czyli zegar sprawny.

Idąc dalej tym tropem zacząłem sprawdzać napięcia na kostce i przedzwoniłem masy
    Wynik pomiarów
    pin 13 +12v
    pin 11 +12v
    pin 5 - i tu jest ciekawostka, zamiast przejścia do masy pokazuje napięcie +8v do 8,5v
    pin 3 - jest przejście do masy.

Zauważyłem też dodatkowy problem z zegarem: nie pokazuje poziomu paliwa.
    Ogólnie samochód do dnia wczorajszego zachowywał się bez problemu, dziś rano nie odpalił , myślałem że padł akumulator . dopiero po wymianie na drugi zauważyłem problem z zegarami , znikła też iskra.

Gdzie szukać uszkodzenia? Podejrzewam jakieś zwarcie, ale nie jestem na 100% pewien.
  • #6 10671620
    raca3
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Udało mi się może nie rozwiązać, a ominąć problem. Otóż wspomniany pin nr 5 w złączu zegara łączy się bezpośredniu z pinem 13 wtyczki U2 skrzynki bezpieczników która z kolei łaczy sie z (nadal w skrzynce bezpieczników) z pinem 5 wtyczki G1, 6 pinem wtyczki M2 i 2 pinem wtyczki V2. Wszystkie te punkty powinny być masą, jednak wg moich pomiarów na wszystkich występuje napięcie 6-8.5v. Samochód nie chciał odpalać do momentu w którym dołożyłem masę wprost z nadwozia do kabla 13 wtyczki U2. Wszystkie wymienione symptomy zniknęły, jednak nastąpiło kilka komplikacji:
    - po pierwsze vag-com łączy się ze sporym opóźnieniem ze sterownikiem silnika.
    - po drugie notorycznie występuje błąd
    00670 - Czujnik położenia przepustnicy (G127) - brak sygnału 
    choć w blokach pomiarowych wskazania czujnika ulegają zmianie wraz ze zmianą połóżenia przepustnicy i nie ma odczuwalnych zmian podczas jazdy.

Teraz pytanie a zarazem wielka prośba do osób posiadających materiały: potrzebny mi schemat instalacji elektrycznej - dokładnie codzi mi o połączenia punkt w punkt, a nie o schemat blokowy.
    Dla przypomnienia smamochód to 1995 VW Golf 3 1.6 (AEA)
  • REKLAMA
  • #7 12219476
    Mrowa1980
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem z licznikiem wszystkie kontrolki działają lecz zegary prędkość obroty temp. silnika, poziom benzyny jaki i zegarek na tarczce nie dają najmniejszych oznak życia...
    Licznik VDO 1HO919 864 J golf 95 r silnik 1.6 AEE
  • #8 15126561
    Krzysztof000000
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, ja również mam podobny problem, choć u mnie czasami pokazuje wszystkie wartości tzn. predkosć, obroty, temperatura, paliwo a czasami zniknie lecz samochodem można normalnie jeździć tyle że bez wskazań licznika, działa tylko jego podświetlenie czy ktoś pomoże się z tym uporać??
  • #9 15149225
    Mrowa1980
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Ja kupilem nowy licznik za 30 zl i tyle.
  • REKLAMA
  • #10 15149934
    Krzysztof000000
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Jeśli kupię z taki sam typ licznika to tylko go wymieniam czy trzeba "coś" tam jeszcze zaprogramować ?? (przebieg jest mi obojętny, z tym nie będę grzebał)
  • #11 15150314
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Nic nie trzeba programować. Tyle tylko żeby był od auta z takim samym paliwem, bo jest różnica diesel/benzyna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z licznikiem TRW w Golfie III 1.8 z 1997 roku, gdzie nie działają wskazania zegara, przebiegu i prędkościomierza, a kontrolki oleju i wody świecą się po wyłączeniu zapłonu. Wymiana licznika nie przyniosła rezultatu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń masy oraz napięć na pinach złącza licznika. Wskazówki dotyczące podłączenia pinów oraz pomiarów napięcia ujawniają problemy z masą, co może wpływać na działanie licznika. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z różnymi modelami Golfów, a niektórzy sugerują wymianę licznika na nowy, podkreślając, że nie jest konieczne programowanie, o ile nowy licznik pochodzi z pojazdu z takim samym typem paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA