logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BLAUPUNKT MFD Navi w Passacie 2001 - brak podświetlenia ekranu, co robić?

STUBEK1 19 Kwi 2010 23:07 6140 7
REKLAMA
  • #1 7981508
    STUBEK1
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, szukałem problemu na temat którego chciałbym sie poradzić, ale nic na ten temat nie znalazłem.

Prosze Państwa mam navi oryginalne w passacie z 2001 roku 1.9 TDi 4MOTION LIMUZYNA, około tygodnia temu wszedłem do auta odpaliłem go i okazało się, że nic nie widac na monitorku(wyswietlaczu) w navi. Wszystko pracuje bez zarzutu. Przy promieniach słonecznych nawet widac wszystko w nim, niestety tylko w tym momencie. Ma sie wrażenie jak gdyby przestały świecic jakies diody wewnątrz oświetlajace owy monitorek.

Czy mógłby ktokolwiek wypowiedziec sie na ten temat? Czy jest to kwestia do naprawy, czy musze wymienić cała navi?
    Niestety w pobliżu Sztumu (pomorskie) nie ma fachowca który by sie tego w sposób odpowiedzialny podjął.

Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam serdecznie, Rafał.

Popraw błędy.
    marek216
  • REKLAMA
  • #2 7981854
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Powodem brak podświetlania może być:
    - uszkodzenie układu sterującego podświetlaniem
    - wypalenie diód listwy ledowej monitora

Nawigacja jest do naprawienia nie trzeba jej wymieniać - nie pytaj o koszty to ew. oceni ktoś kto to otworzy.
  • REKLAMA
  • #3 7982201
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
  • #4 7982220
    marek216
    Poziom 43  
    koala chyba pomyliłeś zagadnienia - jeśli nie to ja z góry przepraszam.

Powyższy problem dotyczy podświetlania matrycy LCD, podane linki dotyczą podświetlania guzików.
    Choć może to ja się kręcę :)
  • REKLAMA
  • #5 7982247
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Na zdjęciach widać od czego zacząć i jak są umieszczone diody - także jak rozebrać navi - chociaż przed rozbiórką bym się jeszcze upewnił czy na złączu systemowym na styku odpowiedzialnym za podświetlenie jest napięcie po włączeniu zapłonu.
  • #6 7987091
    STUBEK1
    Poziom 2  
    Kolego koala106, czy zechciałbyś wskazać mi gdzie znajduje się owy styk złącza systemowego odpowiedzialnego za podświetlenie. Będe niezmiernie wdzięczny.

koala106 napisał:
    Na zdjęciach widać od czego zacząć i jak są umieszczone diody - także jak rozebrać navi - chociaż przed rozbiórką bym się jeszcze upewnił czy na złączu systemowym na styku odpowiedzialnym za podświetlenie jest napięcie po włączeniu zapłonu.

Właśnie z tych rysunków nie bardzo wynika które to są te diody odpowiedzialne za podświetlenie matrycy(w moim rozumieniu ekraniku - LCD)..

Dodano po 1 [minuty]:

Może mi ktoś polecić fachowca z okolic Sztumu, Malborka?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 7987296
    marek216
    Poziom 43  
    Na tej rozpisce nie ma diod LCD.
    Na radiu powinna być rozpiska kostki i tam masz podane który kabelek to podświetlenie.

Jak nie znajdziesz serwisu w okolicy to puknij mi w PW.
  • #8 8035571
    STUBEK1
    Poziom 2  
    Witajcie, rozkręciłem navigację dzięki schematom kolegi i coś zauważyłem. Tranzystorek o symbolu gz 15 jest wysadzony, jest w nim dziurka. Myślę, że to jest przyczyna.
    Niestety nie mogę nigdzie kupić takiech, czy mógły mi ktos cos doradzić?? Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem podświetlenia ekranu w oryginalnej nawigacji BLAUPUNKT w Passacie z 2001 roku. Pomimo że nawigacja działa, ekran jest niewidoczny, co sugeruje uszkodzenie diod podświetlających. Uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie układu sterującego lub wypalenie diod LED. Zasugerowano, że nawigacja jest naprawialna, a nie wymagana jest jej wymiana. Użytkownik prosi o pomoc w lokalizacji odpowiednich komponentów oraz fachowców w okolicy Sztumu. Po rozkręceniu nawigacji zauważył uszkodzony tranzystor, co może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA