logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar HDS-400E: Problemy z konfiguracją monoblocka Astra/Hotbird

mirko1801 22 Kwi 2010 17:19 3360 6
REKLAMA
  • #1 7991575
    mirko1801
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problem z konfiguracją tego tunera . Mam antenę 80 cm. i monoblock na Astrę i Hotbird .
    Nie mogę zainstalować obu satelit .
    Hotbird -- LNB 1 - potr 1
    Astra -- LNB 2 - potr 2
    DiseqC 1..4 , Uniwersal LNBF na Hotbird i Astrę .
    Gdy wchodzę w konfigurację to sygnał pokazuje mi z dwóch satelit ( widzi Astrę i Hotbird , kółka zielone ) , gdy wcisnę szukaj - wyszuka kanały , ale po wyjściu z menu tuner pokazuje ,, brak sygnału ,, i nie ma żadnego kanału .
    Gdy zainsatluję sam Cyfrowy Polsat ( bez opcji -- Wszystkie -- satelita Astra ustawiona na -- Brak -- ) to sygnał jest i są kanały , ale tylko pakiet Cyfrowego Polsatu ( bez reszty FTA ) , następnie wyszukuję z Astry ( Hotbird ustawiony na -- Brak -- ) i mam kanały z Astry , ale bez wszystkich FTA z Hotbirda . Gdy chcę przeszukać cały Hotbird , tuner przeszuka i po wyjściu z menu pokazuje brak sygnału na wszystkich kanałach . Muszę przywrócić ustawienia fabryczne , aby rozpocząć na nowo konfigurację . Już zgłupiałem .
    Na tej instalacji idealnie odbierają Samsung HD 370G i Echostar 717 . Na Samsungu HD 370G pokazuje 90% , a na Echostarze 717 moc sygnału jest 90 góra i 80 dół .
    Czy ktoś już miał takie problemy z tym tunerem , jeżeli tak to jak je rozwiązał ? .
    Obecnie oglądam na tym tunerze tylko kanały z pakietu Cyfrowego Polsatu . Proszę o sugestie i porady .
    I jeszcze jedno -- chodzi o paski mocy i jakości sygnału , w tym tunerze są do góry nogami ( odwrotnie jak w Echostarze 717) jak jest u Was . Dzwoniłem do Gdyni ( profan - dział techniczny Echostara i serwis ) i pan technik ( bardzo miły ) nic nie wie o kłopotach z tym tunerem . Jego odpowiedź ,,tuner ten jest przeznaczony do odbioru Cyfrowego Polsatu i odbiera ,, więc nie widzi tu problemu i nie jest w stanie mi pomóc , a i polecił mi , abym kontaktował się z konsultantami z CP . Konsultanci twierdzą , że jest wadliwa instalacja , a mnie krew zalewa jak wiem co innego na temat instalacji .
    Jeszcze raz proszę o Wasze sugestie i pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 7993077
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Zmień monobloka na hotbird astra.
    To duża różnica.
    I jak się kupuje monobloka to nie na pałę! A 90% tak kupuje i potem takie właśnie- bo już ręce odpadają.:D
  • REKLAMA
  • #3 7995163
    mirko1801
    Poziom 10  
    Czy Ty czytałeś cały post z uwagą , bo odnoszę wrażenie , że nie .
    Napisałeś coś aby napisać , a jak widzę nie orientujesz się w tym temacie .
    Wyraźnie napisałem ,, LNB 1 Hotbird -- LNB 2 Astra ,, . Piszę też o tym , że monoblock jest ok. inaczej nie miałbym prawidłowej konfiguracji z dwoma satelitami
    ( dwa zielone kółka ) i na tej instalacji prawidłowo działają dwa inne tunery .:?:
  • REKLAMA
  • #4 7997340
    dzac4
    Poziom 36  
    mirko1801 napisał:

Napisałeś coś aby napisać , a jak widzę nie orientujesz się w tym temacie .

Koleś jak masz sam pojęcie to nie pytaj na forum!
    A opinię postaw SOBIE!
    Do wymiany monoblok!

I poczytaj punkt 14 i 16 regulaminu.
  • #5 7999046
    mirko1801
    Poziom 10  
    ,,Koleś,, czytałem regulamin .
    Forum jest do tego , aby zasięgać opinii i porad innych użytkowników , którzy mają jako takie rozeznanie w danym temacie , chyba zgodzisz się z tym faktem .
    Nie pisz mi , że konwerter jest do wymiany , bo jest dobry i sprawdzony, pisałem już , że na tej samej instalacji idealnie pracują dwa inne tunery i chodzi tu o kwestię konfiguracji samego tunera , a osprzęt zostaw w spokoju .
  • REKLAMA
  • #6 7999498
    dzac4
    Poziom 36  
    "Koleś" to zadzwoń do polszajsu i ci wytłumaczą!
    A jak jesteś mało kumaty to jak pisałem punkt 14 i 16 regulaminu zanim zadasz pytanie!
  • #7 7999541
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Regulamin p. 10.4, 14. 16. Usuwam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją tunera Echostar HDS-400E, który nie może jednocześnie odbierać sygnału z satelitów Astra i Hotbird przy użyciu monoblocka. Mimo że tuner wykrywa oba satelity (sygnał pokazuje dwa zielone kółka), po wyszukaniu kanałów nie udaje się ich odbierać, a po wyjściu z menu pojawia się komunikat "brak sygnału". Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym instalacji tylko jednego satelity, co skutkowało odbiorem kanałów, ale nie wszystkich FTA. W odpowiedziach na forum pojawiają się sugestie dotyczące wymiany monobloka, jednak użytkownik podkreśla, że monoblock działa poprawnie z innymi tunerami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA