logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

antena zbiorcza w bloku, instalacja, i dziala 1 tv zamiast 2

sebastian1983 22 Kwi 2010 19:42 5843 6
REKLAMA
  • #1 7992230
    sebastian1983
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    15 lat temu była zrobiona instalacja, i 2 gniazda w 2 pokojach, jedno gniazdo było używane od początku, ostatnio podłączyłem przewody do drugiego gniazda, i okazuje się ze gdy oba tv są włączone, obraz na jednym śnieży lub kanały znikają, a ten nowo podłączony działa bez zarzutu, obraz idealny, jakby zabierał cały sygnał, po wyłączeniu drugiego tv, stary odbiornik przestaje śnieżyc i wszystkie programy wracają.
    Obawiam się ze problemem są te gniazdka pozakładane. Pojęcia nie mam co to jest. Ale tak na chłopski rozum, gniazdo nowo podłączone jest silniejsze...
    Rozdzielacz sygnału na dwa tv odpada ponieważ wszystkie kable są pochowane i wystają tylko w puszkach do gniazdek, a ścian kuc nie będę.
    Moje pytanie, jakich gniazdek użyć tak aby obydwa tv działały... ? i czy wogóle da się to zrobić bez użycia rozdzielaczy, tzn. samymi gniazdkami?
  • REKLAMA
  • #2 7993017
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Kto wykonywał instalację , (dom jednorodzinny , zbiorcza w bloku) sprawdzana po wykonaniu ?
    Jak połączone gniazda , w oddzielnej puszce czy drugie z pierwszego ?
  • REKLAMA
  • #3 7994326
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Wymień gniazdko pierwsze na nowe przelotowe i powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #4 7998035
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Każde gniazdo tego typu(AZART) ma telewizję i radio. Bez kucia nie będziesz oglądał tak mi się wydaje, nie widzę tej konstrukcji ani ściany. Trzeba założyć rozgałęźnik typ RM2F ma jedno wejście i 2 wyjścia o tłumieniu 3,7dB, a jeśli to jest instalacja szeregowa, to trzeba założyć odgałęźnik ODG 2/6.
  • #5 8031500
    sebastian1983
    Poziom 11  
    jest to instalacja w bloku, sygnał jest doprowadzony do pierwszego gniazdka, i z pierwszego gniazdka zmostkowane na gniazdko drugie.
    w gniazdkach mam tv i radio. Widzę dwie rożne opcje ... a jak mówiłem nie chce kuć w ścianach. Jeśli założę przelotowe gniazdko tam gdzie jest główny sygnał, to znaczy ze u mnie będzie śnieżyć ? czy gniazdko działa jak wzmacniacz czy coś takiego ?

Przypominam o regulaminie pkt. 15 elektrody.pl .
    Proszę poprawić wpisy . [SP5ANJ]
    /zmieniłem -autor
  • #6 8031943
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 227
    sebastian1983 napisał:
    jest to instalacja w bloku, sygnal jest doprowadzony do pierwszego gniazdka, i z pierwszego gniazdka zmostkowane na gniazdko drugie.
    w gniazdkach mam tv i radio. Widze dwie rozne opcje ... a jak mowilem nie chce kuć w scianach. Jesli zaloze przelotowe gniazdko tam gdzie jest glowny sygnal, to znaczy ze u mnie bedzie sniezyc ? czy gniazdko dziala jak wzmacniacz czy cos takiego ?

Pierwsze gniazdo przelotowe drugie końcowe.
    A masz pewność że kabel dobry?
  • REKLAMA
  • #7 8035973
    sebastian1983
    Poziom 11  
    kabel jest na pewno ok, jutro postaram się znaleźć jakieś końcowe i przelotowe gniazdko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją anteny zbiorczej w bloku, gdzie dwa telewizory podłączone do dwóch gniazdek działają nieprawidłowo. Przy włączonych obu telewizorach jeden z nich śnieży, a po wyłączeniu drugiego obraz wraca do normy. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w gniazdkach, które są przestarzałe. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana gniazdka na nowe przelotowe oraz zastosowanie rozgałęźników sygnału, takich jak RM2F lub ODG 2/6, co może poprawić jakość sygnału bez konieczności kucia ścian. Użytkownik potwierdza, że kable są w dobrym stanie i planuje poszukać odpowiednich gniazdek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA