logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy UTP kat5 wystarczy do gigabit Ethernet i układu antyzwieszeniowego?

Alana 18 Sie 2004 15:47 3609 15
  • #1 800421
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    chcemy wymienic czesc urzadzen w naszej LAN na gigabit ethernet
    pytania:
    1. czy standardowe okablowanie utp kat5 wystarczy
    2. obecnie na nieuzywanych parach (brazowa i niebieska) mamy podpiety uklad antyzwieszeniowy do swiczuchow - dziala toto na pradzie stalym 12v, czy da sie to pogodzic z gigabit czy trza klasc osobny przewod
  • #2 800686
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Gigabit na kat.5 korzysta z wszystkich 4 par, więc z puszczania czegoś jeszcze po skrętce nici.
  • #4 802251
    Gostek
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Może na czas resetu dac w kabel jakiś niski sygnal np 1 kHz a z drugiej strony detektor przez jakąś małą pojemność ?... jak już wisi, to już mu nie robi różnicy...
  • #5 1203522
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam!!!
    kupilem sobie plyte glowna na ktorej zintegrowana jest karta sieciowa 1000mbps i zamiast sieciowki na pci chce pracowac na tej zintegrowanej niestety jak podpinam kabel do zintegrowanej karty to dioda od switcha sie nie swieci tak jakby kabel byl uszkodzony a nie jest bo na tej sieciowce na pci chodzi jak trzeba czy jest jakas roznica w podpieciu takiej sieciowki switch jest firmy planet 10/100Mbps
  • #6 1203587
    karaluch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zobacz, jakie masz ustawienia karty sieciowej, ustaw aby sama wykrywala szybkosc polaczenia!
  • #7 1203750
    Radagast20
    Poziom 19  
    a gdzie sie to ustawia ?? dodam jeszcze ze sieciowka zintegrowana jest wykryta przez system ktory widzi polaczenie 400mbps i dziwie sie bo mimo wypietego kabla ona pokazuje ze kabel jest podpiety
  • #8 1203782
    karaluch
    Poziom 12  
    Dajesz wlasciwosci karty sieciowej / zaawansowane i tam masz speed albo duplex settings
  • #9 1203887
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam
    Gigabit korzysta z wszystkich 4 par przewodu jednocześnie i każda para jest full duplex (4 x 250Mb). Zaletą jest to że nie trzeba stosować kabla "przekręconego" miedzy 2 komputerami z takimi kartami - wystarczy kabel 1 do 1. Przy takim połączeniu nie da sie w pełni wykorzystać przepustowości łącza, poniewaz system operacyjny i dyski nie umożliwią rzeczywistej transmisji na poziomie 100MB/s. Średnio odczuwalne jest 2 krotne przyśpieszenie prędkości. Inna sprawa jeśli np między 2 switchami mamy Gigabit i każdy z nich odsługuje po ok 10 lub więcej użytkowników wtedy wzrost prędkości komunikacji pomiedzy użytkownikami z 2 sąsiednich switch'y jest juz odczuwalny. Inna sprawa to kable - należy unikać zagięć, przemieszczeń par , skręceń. W kalblach 6 kat. do tego celu stosuje się specjalne rdzenie z tworzywa , które utrzymują przewody w jednakowej odległości od srodka kabla.
    Podczas połączenia "marnym" kablem sprzęt oczywiście wykryje 1Gb ale przy transmisji liczba błędnych pakietów będzie tak duża że prędkość rzeczywista nie wyniesie więcej jak 200Mb. Wiem to z doświadczenia.

:bye:
  • #10 1204622
    Radagast20
    Poziom 19  
    ale czy jak mam sieciowke 1000mbps i switch 100mbps to czy switch bedzie wspolpracowalz ta sieciowka czy jest jakas onna konfiguracja kabla skretki nie obchodzi mnie predkosc moze nawet byc 2bps bo chce podpiac sieciowke 1gbps do switcha 100mbps i switch mi nie widzi sieciowki a w systemie jest zainstalowana i system pokazuje ze jest kabel podpiety nie wiem czemu jak nie jest podpinalem ja do switcha skrosowaną skretka
  • #11 1205633
    karaluch
    Poziom 12  
    A moze po prostu cos banalnego - masz zle zrobiona koncowke - z karta 100MB dziala bo wykrywa odpowenidnio 2 pary (ktore sa dobre) a jak dasz karte 1000Mb to juz kicha bo jedna z potrzebnych par jest zwalona. A wogole czy zmieniles predkosc poloczenia
  • #12 1206792
    Radagast20
    Poziom 19  
    nie zmienilem szybkosci polaczenia bo cos ostatnio nie tak z moja glowa i nie wiem jak to zrobic wchodzilem na wlasciwosci karty sieciowej ale nie znalazlem nic takiego chyba printscreen by pomogl
  • #13 1208735
    karaluch
    Poziom 12  
    po prawej masz widok wlasciwosci polaczenia - dajesz konfiguruj karte sieciowa i pojawia ci sie takie okienko jak jedno z tych po lewej, w opcjach zaawansowanych masz czesto takie wlasciwosci jak speed/duplex i dla nich wartosci auto, a ty chcesz wymusic okreslona wiec wpisujesz fullduplex 100Mb ... proste ;-))
    Załączniki:
    • Czy UTP kat5 wystarczy do gigabit Ethernet i układu antyzwieszeniowego? karty.JPG (37.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1212087
    Radagast20
    Poziom 19  
    nie mam czegos takiego na zintegrowanej sieciowce jak daje na konfiguruj to mi wyskakuje okno ze sterownikami takie samo jak w menedzer urzadzen zapomnialem dodac ze mam windows xp ze zintegrowanym sp1 lecz na karcie pci takie konfiguracje sie znajduja moze sterowniki sie zle poinstalowaly ale mam pytanie czy jezeli zmienie predkosc polaczenia to napewno switch zobaczy sieciowke ?? czy jest taka opcja ze system widzi karte sieciowa w bios tez a karta jest wadliwa ??
  • #15 1212363
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Skoro karta ma 1000Mb/s to napewno jest na tyle inteligentna że poradzi sobie ze switchem 100Mb i nie trzeba recznie wymuszać jej 100Mb. Zintegrowane karty są najcześciej 10/100/1000Mb. Radziłbym sprawdzić kabel siakimś testerem.

Cytat:
    A moze po prostu cos banalnego - masz zle zrobiona koncowke - z karta 100MB dziala bo wykrywa odpowenidnio 2 pary (ktore sa dobre) a jak dasz karte 1000Mb to juz kicha bo jedna z potrzebnych par jest zwalona

Transmisja 100Mb zawsze będzie po tych samych parach szła obojętnie czy na 1Gb czy 100Mb karcie. Wymusi to budowa gniazda w switchu 100Mb.

:bye:
  • #16 1215440
    Radagast20
    Poziom 19  
    juz jest ok sterowniki z oryginalnej plyty sie nie zgraly sciagnalem ze strony producenta i jest ok dzieki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Standardowe okablowanie UTP kategorii 5 nie jest optymalne dla gigabitowego Ethernetu, ponieważ ten standard wykorzystuje wszystkie cztery pary przewodów jednocześnie w trybie full duplex (4 x 250 Mb/s). W związku z tym nie ma możliwości przesyłania dodatkowego sygnału, takiego jak układ antyzwieszeniowy zasilany stałym napięciem 12 V, po nieużywanych parach kabla kat.5. Próby separacji sygnału za pomocą dławików lub modulacji impulsowej (np. 1 kHz) mogą być rozważane, ale nie gwarantują poprawnej pracy przy gigabitowym połączeniu. W przypadku podłączania karty sieciowej 1000 Mbps do switcha 100 Mbps, urządzenia powinny się automatycznie negocjować prędkość, jednak problemy mogą wynikać z uszkodzonego kabla lub nieprawidłowych ustawień karty sieciowej (speed/duplex). Konieczne jest sprawdzenie i ewentualna aktualizacja sterowników oraz konfiguracja właściwości karty sieciowej w systemie operacyjnym (np. Windows XP). Testowanie kabla testerem jest zalecane, aby wykluczyć uszkodzenia. Ostatecznie, dla stabilnej pracy gigabitowego Ethernetu zaleca się stosowanie kabli kategorii 5e lub 6, które zapewniają odpowiednią jakość transmisji i eliminują błędy pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA