logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w brzmieniu głośników owalnych i okrągłych w samochodzie

dalmatyn 18 Sie 2004 16:46 10517 19
REKLAMA
  • #1 800542
    dalmatyn
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam

podpowiedzcie mi proszę, jaka jest różnica w brzmieniu lub innych parametrach samochodowych głośników owalnych a okrągłych.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 800566
    kubanczyk
    Poziom 14  
    witam
    czytalem gdzies na necie ze głoscniki okrągłe maja lepsze brzemienie od głosnikow jajowatych. ogolnie okrągłe lepiej odtwarzaja basy.
  • #3 800967
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Cos z palca wyssane :?.To sa 2 takie same membrany każda ma inne właściwości soniczne(odbijanie fal itd.).Ogulnie polecam okrągłe gdyż jest to standart.Owalne są dość ciężkie w mątażu(trzeba dokąłdnie wyciąć jajo w skrzyni czy półce :))
  • REKLAMA
  • #5 801349
    koziorozec
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    miałem przyjemnosć montować u znajomego w samochodzie głośniki FOKAL , czy FOCAL , ogólnei HiEnd , sprzodu okrągłe 16cm z tyłu elipsy troszeczkę większe, kupowaliśmy je w sklepie audiofilskim , sprawdzalliśmy jak grają na dosć sporej półcę w wraz z innymi głośnikami , i porównywaliśmy właśnei elipsę do okrągłego , musze powiedzeć, ze z okrągłego szedł miły i pełny dzwięk ,wszystko było równomiernie słychać , tak jak powinno być ! a elipsa, tu akurat zaskoczyłem sie , dzwięk taki jak w wersji okrągłej, ale bas byl tak piekny , az "wlosy jezyly sie na plecach" delikatny , czysty bardzo czytelny i niski .

Moze to było spowodowane większą powieszchnią głośnika , a moze eliptycznym kształtem.
    dłośniki były sprawdzane w takiej samej obudowie zamknietej , w samochodzie grało to podobnie (tak jak w sklepie)
  • #6 801726
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Ja doświadczyłem Basu z kwadraciakai z pięciokątnego, nie ma różnicy, chyba, że są inne parametry. Owalne, okrągłe, kwadratowe, czy pentagonalne, wszystkie grtają jednakowo, ale różnice mogą być w wyglądzie i parametrach. Tak to nie ma szans aby przetworniki się różniły.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 803365
    dalmatyn
    Poziom 15  
    hah :)

pewnie ile ludzi tyle opinii. akurat w moim przypadku głośniki będą zamaskowane, więc kwestia wyglądu nie ma znaczenia.

jeżeli ktoś ma jeszcze coś do dodania, to z ciekawością przeczytam.

thx
  • #8 803907
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nie zwracaj uwagi na kształt, tylko na brzmienie konkretnych modeli. Są przetworniki okrągłe które grają lepiej od innych "jajek" i są"jajka" które grają lepiej od innych okragłych.
  • #9 804380
    dalmatyn
    Poziom 15  
    poproszę o jakieś konkretne modele. potrzebuję komplet (2szt). zależy mi na jakości brzmienia.będą montowane w drzwi. średnica do 16 cm. będą wykorzystane jako nisko-średnio-tonowe. mam oddzielne gwizdki. cena za parę do 150 zł. na pewno nie będzie to high-end, ale... :)
  • #10 805008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 805106
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Sauron 9!!!
    Nie mówiłem tu akurat o kształtach, ale o tym, że kształty jekie widziałem grają tak samo, więc pragnę podkreślic, że nie kształt wpływa na dźwięk.
  • #12 805461
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    W KEF'ach w ścisłych HI-FI - znajdują się owalne głosniki, i raczej nikt z normalnim uchem nie powie że grają źle.

Owalne głosniki to wcale nie nowość, zatem z uzyskaniem miłego brzmienia a przede wszystkim dobrych parametrów producenci głosników nie mają problemów.

Napster
    Raczej nie mogły grać tak samo - bo nawet głośniki tej samej firmy moga grać inaczej (te same modele - np stare tonsile ) - ale pomiar różnic jest daleko poza ludzkim słuchem.

A Znajdziesz głosnik owalny i kołowy o takich samych parametrach T-L ? takiej samej powierzchni membrany?? oczywiście prawdziwych, parametrach.

Każdy kształt głośnika wysyła czoło fali w sposób inny, może to byc dostatecznie pomijalne w małych przestrzeniach np samochodach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 805569
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Rozumię 3 Gucio, ale chodziło tu o to, że nawet najbardziej nie spotykane kształtem głosniki są w stanie dobrze zagrać. :)
  • #14 805701
    koziorozec
    Poziom 17  
    eliptycze głośniki są stosowane , jak sądze, ze względu na miejsce pod szybą w samochodzie , łatwiej wstawić okrągły głośnik, ale większa powieszchnia membramy da nam "więcej basu", ale nie zawsze da sie wstawić taki głośnik jak nam pasuj e, ze wzglendu na małą przestrzeń w tylnej półce , więc wstawia się elipse, która zajmóje mniej miejsca (pomiędzy szybą a siedzeniem), a ma większą powierzchnię mambramy !
  • #15 805746
    dalmatyn
    Poziom 15  
    teraz z innej beczki: zetknął się ktoś z takimi głośniczkami alphard ETP-50 B1?? 13 cm basowy. niedrogi. :) co możecie na jego temat powiedzieć??
  • #16 805897
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Głośniki owalne wymyślono po to by mogły się zmieścić tam gdzie nie mieści się okrągły. Taka "okrojona " wersja koła. Stosowane zwykle jako szerokopasmowe w popularnym sprzęcie RTV. Jest to kompromis między kawałkiem dużego niskotonowca i czymś wysokotonopodobnym. Jako erzac nie zastąpi pierwowzoru. Stosowane w sprzęcie wyższej klasy wyłącznie jako niskotonowe by mieściły sie w smukłej obudowie lub wysokotonowe np. "złote jajo" Audax'a.
    Zawsze lepszy głośnik gra lepiej od gorszego bez względu na kształt.
  • #17 806016
    dalmatyn
    Poziom 15  
    dzięki wszystkim za poświęcony czas 8)

chciałbym ponowić pytanie: zetknął się ktoś z takimi głośniczkami alphard ETP-50 B1?? 13 cm basowy. niedrogi. co możecie na jego temat powiedzieć?? lub co w zamian proponujecie i w jakich cenach? co zrobić, żeby uzyskać najlepszy efekt przy montażu głośników w drzwi. zakładam, że chcę mieć w miarę możliwości wierne odtworzenie dźwięku bez montowania suba w bagażniku. auto jest trzydrzwiowe i ma dłuuugie drzwi. dyskotek na otwartym powietrzu robił tym nie będę. aha głośnik będzie podłączony bezpośrednio do radia, bez wzmacniacza.

z góry dziękuję za podpowiedzi
  • #18 832799
    kubanczyk
    Poziom 14  
    ja mam w samochodzie głośniki TONSIL, przód małe jajowate 2 drożne w desce rozdzielczej, tył okrągłe 2 drożne srednica 16,5cm. jak na moje wymagania są wystarczające i to chyba dobra firma, lecz nie wiem czy mozna gdzieś kupić glosniki TONSILA bo nie wiem czy ta firma jeszcze istnieje. Jeżeli ktos by wiedzial to prosze o info.
    pozdro.
  • #19 833056
    koziorozec
    Poziom 17  
    TONSIL jeszcze istnieje i produkuje swe głośniczki, i jest w stanie upadłościowym,
    o ile mi wiadomo, i poszukuje inwestora,

no i znów kolejna polska wirma zostanie przejęta przez jakiegoś wielkiego zagranicznego molocha :|
  • #20 833284
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Tonsil obecnie jest w coraz lepszym stanie!
    http://www.tonsil.com.pl/home.htm Tu mozecie spojżeć na dokonania tonsila i zapoznać się z nowościami jak i historią firmy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w brzmieniu i parametrach technicznych głośników owalnych i okrągłych stosowanych w samochodach. Głośniki okrągłe są powszechnie uważane za standardowe, łatwiejsze w montażu i lepiej odtwarzające basy, natomiast owalne (eliptyczne) charakteryzują się większą powierzchnią membrany, co może skutkować szerszym pasmem częstotliwości i mocniejszym basem, choć z potencjalnie większymi zniekształceniami dźwięku. Owalne głośniki są często stosowane tam, gdzie ograniczona przestrzeń montażowa uniemożliwia użycie okrągłych, np. pod szybą lub na tylnej półce samochodu. Wysoka jakość brzmienia zależy jednak bardziej od konkretnego modelu i parametrów technicznych niż od samego kształtu membrany. W dyskusji pojawiły się także uwagi o wpływie powierzchni membrany i sposobu rozchodzenia się fali dźwiękowej. W kontekście wyboru głośników do drzwi o średnicy do 16 cm, z naciskiem na nisko-średniotonowe i bez wzmacniacza, podkreślono konieczność wyboru modeli o dobrych parametrach brzmieniowych, niezależnie od kształtu. Wspomniano o głośnikach Alphard ETP-50 B1 jako niedrogiej opcji basowej oraz o firmach Focal i Tonsil, z informacjami o dostępności i kondycji rynkowej Tonsila.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA