logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników do zestawu domowego

Kwaczor 22 Cze 2006 20:40 22098 3
REKLAMA
  • W tym temacie przedstawiam przykładowe rozwiązania dotyczące doboru głośników do zestawu domowego. Podstawowe kryteria wyboru, przykłady. Mam nadzieje, ze temat rozwiąże wiele problemów. Plik w formacie PDF.
    Załączniki:
    • DOBÓR GŁOŚNIKÓW DO ZESTAWU DOMOWEGO - ELEKTRODA.pdf (331.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Kwaczor napisał 2595 postów o ocenie 42, pomógł 186 razy. Mieszka w mieście Leszno Poznań. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2854052
    flangus
    Poziom 12  
    wez pod uwage parametry, najwazniejsze z nich to qts,qms ,qes,vas,le-indukcyjnosc cewki,rms,fs.qms musi byc jak najwyzszy.nie bierz głosnika z qts wiekszym od 0,5 jezeli ma pracowac w systemie bass-reflex .takie parametry jak rms,qts,qes wpływają na precyzyjne przetwazanie basu lepiej zeby były jak najnizsze
  • REKLAMA
  • #3 3111482
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Dorzucę swoje 5 groszy do kwestii czysto organizacyjnej bo merytoryczna jest bardzo dobra. Mianowicie, żeby jakoś bardziej wyeksponować link do tego tematu bo nadal trafiają się zbłąkane owce, które zakładają tematy z pytaniami o dobór głośników itp... prócz tego może dobrze by było przenieść obok powyższego tematu również obszerny temat dot. zwrotnic w kolumnach z działu Audio i Akustyka (żeby owce nie szukały, albo co gorsza nie pytały zanim zaczną szukać). Do całości dołożyć artykuł o typowych konstrukcjach subwooferów, który gdzieś tam błąka się niedoceniany oraz na dokładke wskazówki w pdf`ie dotyczące stolarki i wykończenia dla początkujących (orłów i sokołów) oraz coś w stylu hmm.. większość pyta o głośniki Tonsila, STX`a, Tesli, rzadziej coś z wyższej półki i dodatkowo zazwyczaj są to pytania o aplikację sztandarowych modeli. Może dobrym pomysłem będzie stworzenie bazy danych o kilkunastu najpopularniejszych modelach głośników zawierającej np, podstawowe dane techniczne (T-S), przykłady aplikacji w zestawie oraz subiektywne wrażenia odsłuchowe danego głośnika. Wszystko można wrzucić do jednego subforum i mielibyśmy coś w rodzaju podręcznika dla tych co "chcą, ale nie mogą" (albo nie chce im sie szukać).

rozpisałem się, ale to wynik natchnienia i dobrej woli :)

pozdawiam
  • #4 4351070
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    flangus napisał:
    wez pod uwage parametry, najwazniejsze z nich to qts,qms ,qes,vas,le-indukcyjnosc cewki,rms,fs.qms musi byc jak najwyzszy.nie bierz głosnika z qts wiekszym od 0,5 jezeli ma pracowac w systemie bass-reflex .takie parametry jak rms,qts,qes wpływają na precyzyjne przetwazanie basu lepiej zeby były jak najnizsze

A ja sądzę, że zamysł Kwaczora co do doboru głośników jest wyczerpany. Parametry t-s, czy współczynnik EBP, to inna inszość. To już konkretne aplikowanie głosników do "paczek". Po częsci to zagadnienie jest opisane tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html
    A ostatnim zdaniem: "rms,qts,qes wpływają na precyzyjne przetwazanie basu lepiej zeby były jak najnizsze" rozbawiłeś mnie do łez. :spoko:
    Twoje stwierdzenie przekonało mnie, że jednak powinno opisać się dokładniej aplikację głośników niskotonowych, oraz co zyskujemy a co tracimy przy różnego rodzaju obudowach ( polecam lekturę na audiomani http://audiomania.info/articles.php?topic=5 ).
REKLAMA