logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restarty komputera Athlon 2000XP+ przy 133MHz - problem z chłodzeniem?

blejd 29 Kwi 2010 10:43 1217 7
REKLAMA
  • #1 8015863
    blejd
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem. Komp sam się resetuje co jakiś czas. To raczej wina chłodzenia. Taktowanie szyny = 133MHz, jak zmienię w Biosie na 100MHz to komp się nie wiesza. Czy to wina grzania procesora?? Wymiana pasty pomoże, czy może to być coś z prockiem (awaria) ? Acha co do temperatur to na procesorze są w normie. mam Athlona 2000XP+ i temp. jest poniżej 55 stopni (one chyba wytrzymują 70). Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8015882
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    Obejrzyj dokładnie powierzchnię rdzenia CPU - objaw może wskazywać na jego uszkodzenie fizyczne.
    Przy braku informacji o pozostałych komponentach sprzętowych - choćby płycie głównej, pamięciach i PSU - niewiele więcej można wywróżyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 8016092
    blejd
    Poziom 11  
    PSU 350W no name (ktoś powie, że się takiego czegoś nie używa, ale ja kupuje te zasilacze i trzymają mi bardzo bardzo długo i bezawaryjnie, pomijając jedną wpadkę przy burzy, no ale przy tej cenie to normalka)

Main: Asrock K7S41GX
    RAM: 256 No_name + 512 Kingston

Zdjąłem z radiatora kurz. Pasta na rdzeniu jest nie wyschnięta - ale to o niczym nie musi świadczyć. Pochodzi komp, jak się będzie dalej wieszał to wymienie paste. Powierzchnia rdzenia nie wykazuje żadnych podejrzanych oznak.

Co do uszkodzenia procesora to wątpię. Mam go już od kilkunastu lat (zużycie?), i nawet go nie dotykałem.
  • REKLAMA
  • #4 8016233
    kkf
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    na ile znam te płyty - to bardzo duże prawdopodobieństwo, że "siedzą" kondensatory - jeśli któreś są chociaż lekko wypukłe - to to. Wtedy najlepiej wymienić wszystkie.
  • REKLAMA
  • #5 8016634
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam.
    To raczej wina płyty, niż procesora.
    Miałem kiedyś podobnie, na płycie MSI - dokładnie taki sam problem.
    Kondensatory jak najbardziej wskazane do wymiany, przypuszczam, że sprzęt od nowości nie był sprawdzany, pod kątem elementów elektronicznych.
    Pozdrawiam,
    Arro90TA
  • #6 8017072
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    blejd napisał:
    Co do uszkodzenia procesora to wątpię. Mam go już od kilkunastu lat (zużycie?), i nawet go nie dotykałem.
    Z tymi kilkunastoma latami to przesadziłeś - Athlony XP 2000+ były w sprzedaży od I.2002r.(Palomino) i od VI.2002r.(Thoroughbred). I to na zachodzie - u nas zapewne trochę później.
    A że go nawet nie dotykałeś, to nie ma się czym chwalić, bo wskazane jest od czasu do czasu przeczyścić radiator i wentylator, wymienić pastę.
    Oczywiście procesor może być dobry, problem może być z płytą, zasilaczem - trzeba szukać !
  • #7 8017222
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Zacznij od kondensatów, to najbardziej prawdopodobne, co się tyczy pasty to że nie jest wyschnięta nie znaczy że nie straciła swoich własności, poza tym wydajność pasty z tamtych czasów a obecnych jest diametralną różnicą więc zmiana na pewno wyjdzie na dobre.
  • #8 8017335
    blejd
    Poziom 11  
    Jak na razie na 100MHz chodzi dobrze. Wieczorem sprawdzę na 133MHz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samoczynnym resetowaniem się komputera z procesorem Athlon 2000XP+, który występuje przy taktowaniu szyny 133MHz, ale nie przy 100MHz. Podejrzewa, że przyczyną może być przegrzewanie procesora, mimo że temperatura nie przekracza 55 stopni Celsjusza. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie kondensatorów na płycie głównej Asrock K7S41GX oraz konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej. Użytkownik został również poinformowany, że zasilacz 350W no name może być niewystarczający. Wskazano na potrzebę regularnego czyszczenia radiatora i wentylatora oraz na różnice w wydajności pasty termoprzewodzącej z lat 2000 w porównaniu do współczesnych produktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA