logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD20 - pralka podczas przewijania na podglądzie do przodu

tomtele1 18 Sie 2004 23:35 3326 5
REKLAMA
  • #1 801387
    tomtele1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam !
    Usterka polega na tym iż podczas przewijania na podglądzie do przodu robi sie tzw "pralka". Poza tym wszystkie funkcje działają OK! zarówno w SP i LP. Podmnieniałem sprzęgło ale to nie pomogło. Prośba o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 801712
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Co masz na myśli pisząc że robi się "pralka"? - brak synchro?? jeśli tak to w moim przypadku było to spowodowane jakością głowicy... ale możesz spróbować dokładniej doczyścić podstawę dysku no i sam dysk... takie efekty dzieją się w przypadku dużych oporów tarcia taśmy o te elemęty a co za tym idzie głowica wiruje ze złą prędkością i na ekranie masz tego efekty.
  • REKLAMA
  • #3 805313
    tomtele1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Głowicę nową podstawiłem i jest tak samo.
  • REKLAMA
  • #4 805380
    artb1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    witam . takie objawy jak opisujesz wynikają także z niprawidłowej pracy capstan, oczywiście zakładam że tor prowadzenia taśmy jest ok rolka,ramie prowadnicy(to po prawej za rolką),głowica synchro. odnośnie capstana to oczywiście tuleje i sam rotor. jeżeli pdstawiłeś nową głowice to powinno być ok ale zwłaszcza w tych modelach (10lat) ja osobiście polerowałem cały stojan głowicy:odkręcasz nową głowice zakładasz jakąś starą pasującą i polerka np.na wiertarce na stojanie nie w rękach haha.działa w90% .10%to j.w. napewmo nie jest to elektronika!
  • REKLAMA
  • #5 940350
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 941006
    raflo
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Owszem, zazwyczaj sprawa kończy się na wymianie plastikowego trzpienia wraz z tulejkami. Czasami też nalezy wymienić dysk. Niestety 2 razy miałem sytuacje że ten efekt powodował zmatowiony drum w dolnej częsci. W jednym pomogło porządne czyszczenie powierzchni drumu a w drugim niestety dopiero wymiana. Jednak myśle ze to były skrajne przypadki.
REKLAMA