logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić niemiecką klawiaturę na polską w systemie Windows?

jahooo 19 Sie 2004 22:27 9662 8
REKLAMA
  • #1 803249
    jahooo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    a wiec co chwila wskakuje mi niemiecka klawiatura tzn nacisne z a mam y nacisne y a mam z wciskam alt+shift pomaga ale na krotki czas a polskich znakow a,e nie mam wogole
  • REKLAMA
  • #2 803257
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    W panelu sterowania kliknij ikonę klawiatura-->Język i wybrać język polski programisty i ustawić jako domyślny.
    A propo jaką masz klawiaturę qwerty czy qwertz
  • #3 803322
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    ..chciałbym dodać że w XP jest to w panelu sterowania ikonka - opcje regionalne i językowe
  • REKLAMA
  • #4 803454
    jahooo
    Poziom 19  
    Niestety to nie takie proste tam juz wszystko sprawdza
    • em ustawione jak nalze , moze mam jakiegos wirka czy cosik ?
  • REKLAMA
  • #5 804010
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Na pasku na samym dole są dwie literki PL. Kliknij lewym klawiszem. Powinno byc załączone Polski.
    Kliknij prawym klawiszem i wybierz ustawienia. Powinno byc wybrane Klawiatura -> Polski Programisty.
    Czy stale masz niemiecka klawiaturę, czy włącza Ci sie od czasu do czasu ?
  • #6 804103
    jahooo
    Poziom 19  
    Jest wszystko ustawione jak ma byc. Niemiecka mam wtedy gdy np pisz w gg potem chce napisac meila i znowu mam niemiecka , kombinacja klawiszy alt+shift pomaga na krotko i daje tylko to ze y i z sa na swoim miejscu polskich znakow nie mam wogole nwet po wcisniciu kombinacji shift i alt
  • REKLAMA
  • #7 804109
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Wejdź w ustawienia, tak jak pisałem i usuń wszystkie klawiatury inne niż Polska programisty. Możesz też wejść w ustawieniach w ustawienia klawiszy i usunąć "sekwencje klawiszy"
  • #8 804268
    aurek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Nie instaluj żadnych dodatków z płyty dołączonej do laptopa. Musi być sam Windows.
    pozdro
  • #9 804412
    jahooo
    Poziom 19  
    [quote="Freddy"]Wejdź w ustawienia, tak jak pisałem i usuń wszystkie klawiatury inne niż Polska programisty. Możesz też wejść w ustawieniach w ustawienia klawiszy i usunąć "sekwencje klawiszy"[/quot

Dzieki wykasowalem tak jak mi kazales i wszystko jest ok , jeszcze raz dziekuje za porade
    ą,ę,ć

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył automatycznego przełączania się niemieckiej klawiatury (układ QWERTZ) na polski układ klawiatury programisty w systemie Windows, co powodowało zamianę liter y i z oraz brak polskich znaków diakrytycznych. Rozwiązaniem było wejście do Panelu sterowania, a następnie do ustawień języka i klawiatury (w Windows XP: Opcje regionalne i językowe), gdzie należało ustawić jako domyślny układ "Polski programisty" oraz usunąć wszystkie inne układy klawiatury, w tym niemiecki. Dodatkowo zalecano usunięcie przypisanych sekwencji klawiszy, które mogły powodować przypadkowe przełączanie układów. Po tych zmianach problem z przełączaniem i brakiem polskich znaków został rozwiązany. Wskazano również, aby nie instalować dodatkowego oprogramowania z płyt dołączonych do laptopa, a korzystać wyłącznie z natywnych ustawień Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA