logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goclever 5055+ nie łapie aktualizacji firmware, jak wymusić?

roberto123 07 Maj 2010 11:00 8028 9
  • #1 8046304
    roberto123
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zwiesiła mi się nawigacja.
    Najprawdopodobniej coś się pokopało przy aktualizacji firmware.
    Po włączeniu pokazuje się obrazek startowy Goclever Navigator i po ok 30 sek nawigacja wyłącza się.
    Przy podłączeniu do kompa widziana jest jako czytnik, nie wyłącza się i mogę odczytywać i zapisywać na kartę i wewnętrzny dysk.
    Przy próbie wgrania FW z karty (reset z Powerem) nie łapie aktualizacji.
    Są jakieś inne sposoby na wymuszenie aktualizacji ?
  • #2 8046434
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Nie wiem jak z tym modelem jest - ale pownien być w trybie aktualizacji rozpoznawany przez PC jako Atlas Board i możliwe powinny być operacje za pomocą atlas managera
  • #3 8046753
    roberto123
    Poziom 11  
    Jak napisałem komp wykrywa nawigację jako czytnik kart.
    Atlas managera nie znam, ale spróbowałem i nie widzi połączenia po USB, może jakby był przełączony port USB w nawigacji na "serial class" to by zadziałało, a tego nie mam jak zrobić. USB musi być w trybie Mass Storage skoro widzi go jako czytnik.
    Nie wiem może w tej nawigacji jest jakiś port na płycie typu RS czy Jtag i po nim by się coś dało zrobić.

Jeszcze mała poprawka. Nawigacja się nie wyłącza po 30sekundach - to tylko była słaba bateria i dlatego się wyłączała.
  • #4 8047027
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    A jak wciskasz power i reset i podłączasz do USB to nie wykrywa nowego urządzenia?
  • #5 8047049
    roberto123
    Poziom 11  
    No komputer wykrywa urządzenie jako czytnik kart.
    Mam dostępne 2 dyskietki
    - karta SD
    - resident flash urządzenia.
    Tylko normalnie to w tym momencie na urządzeniu powinien pokazać się obrazek połączenia z komputerem jako mass storage.
    U mnie cały czas jest wyświetlany obrazek startowy Goclever NAVIGATOR.
    Nawet w nawigacji jest dźwięk przy wkładaniu karty SD do slotu, tak jakby co nieco działało.
  • #6 8065063
    lukaszekp
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    5055+ nie łączy się z AtlasManager
  • #7 8072493
    roberto123
    Poziom 11  
    A znasz jakiś program za pomocą którego można się połączyć z nim ?
  • #8 8076999
    lukaszekp
    Poziom 13  
    To jest Atlas IV więc powinien działać AtlasManager ale ten model ma wyłączoną komunikację i wyłącznie chodzi update z karty lub ewentualnie wchodzi w grę wymiana kości flash :cry:
  • #9 8081970
    roberto123
    Poziom 11  
    Ok , ale jest jakiś sposób inny niż power i reset na wywołanie aktualizacji z karty ?
  • #10 8084996
    lukaszekp
    Poziom 13  
    Niestety nie :| miałem dwie sztuki co nie chciały robić aktualizacji, jedną mi serwis wymienił a w drugiej była naprawa płyty głównej bo uszkodziłem przycisk reset ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z nawigacją Goclever 5055+, która nie łapie aktualizacji firmware i wyłącza się po 30 sekundach. Po podłączeniu do komputera urządzenie jest rozpoznawane jako czytnik kart, co sugeruje, że tryb Mass Storage jest aktywny. Próby aktualizacji z karty SD nie przynoszą efektów. Użytkownicy sugerują, że nawigacja powinna być rozpoznawana przez PC jako Atlas Board, co umożliwiłoby użycie Atlas Managera, jednak w tym przypadku komunikacja jest wyłączona. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub konieczność wymiany kości flash jako potencjalne rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA