logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Celeron 2.2 GHz na płycie Abit BH7-E?

misiek1811 20 Sie 2004 15:22 4156 13
REKLAMA
  • #1 804358
    misiek1811
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam :)
    O ile mozna po dkręcić takiego kompa: Procesor Celeron 2.2 GHz Płyta główna Abit BH7-E RAM 256 Karta graficzna GeForce 4 MX 440 dysk 80 GB
    Dzięki i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 808469
    shaun
    Poziom 16  
    NIe da sie jednoznacznie odpowiedzien na twoje pytanie gdyz kazdy procek jest inny i posiada mniejszy lub wiekszy potencjal do o/c, mozna jesynie przypuszczac ze osiagniesz okolo 2,5-2,6GHz, niektore z tych procesorow chodza na 3GHz
  • REKLAMA
  • #3 808548
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Jak wspomniał caveman nikt nie jest w stanie ustalić precyzyjnie nie znając reszty sprzętu nie wiemy jaką płyte gówną posiadasz, jakie pamięci czy wogóle Twój sprzęt jest przygotowany na O/C tzn jaki posiadasz zasilacz oraz jakie masz chłodzenie. Zakładając opcje że sprzęt masz powiedzmy odpowiedni czyli mocne chłodzenie i zasilacz który jest conajmniej prawdziwą 300W (żadnych Codegenów i tym podobnych zapalniczek) czyli np. ModeCom/Feel z tańszych lub Huntkey z wyższej półki to wstępnie możemy założyć że 15% powinno być sprawą wykonalną oczywiście przy odpowiednim sprzęcie możesz próbować nawet kręcenia o 33% lecz nie ryzykował bym takiego zagrania.

Przypominam tylko że przedweszystkim chłodzenie musi poradzić sobie z podwyższoną temperaturą, a ty musisz pamiętać że system na kręconym sprzęcie traci na stabilności oraz cały sprzęt znacznie szybciej ulega zużyciu, warto to przemyśleć.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #4 809832
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    radze ostrożnie ale intel jest bezpieczniejszy o niebo w podkręcaniu niż AMD
  • #5 810103
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Artur2003 - zapomniales dodac ze AMD sie grzeja hehehee
  • REKLAMA
  • #6 810281
    shaun
    Poziom 16  
    Nie mowcie ze amd sie gzeje bo wystarczy spojzec na nowe prescotty lub celerony D to sa dopiero grzałki
  • #7 810358
    LtLog
    Poziom 30  
    Oj grzeje się wszystko co tylko podkręcimy pomijam tu kwestie Duronów które miałem wrażenie że są podkręcone w chwili ich wypuszczenia na rynek. Wszytko co się grzeje da się schłodzić bądź przy odpowiednio mocnym WC bądź stosując dodatkowo płytki Peltiera. Grzeją się zarówno nowe AMD jak i nowe Intele i temu zaradzić się nie da zużycie energi musi wpłynąć na podwyższenie temperatury układu to jest nie do obejścia. Tak czy owak Celerona choć nie lubie kręcić okrojonych wersji można bardzo ładnie podtaktować przy 10% wzroście praca jest zadziwiająco stabilna, a przy 15% wyprzedza podkręcane o tyle samo AMD bijąc go na głowe. Pamiętaj wszystko robisz stopniowo nie zakładaj że odrazu chcesz uzyskać konkretną częstotliwość lecz powoli zwiększaj ją o minimalny krok (np. napięcie o 0,25 a nie jak już widziałem odrazu o 2) do 2,4 GHz możesz dojechać bez tch środków ostrożności potem już powoli i nic na siłę.

Pozdrawiam Lt.
  • #8 810698
    Platon
    Poziom 42  
    LtLog - chyba przesadziles. durony raczej nie wygladaja na podkrecone, bo modelke 1.4Ghz nie krecilby sie na 2 lub 2.2Ghz, a modele 1.6Ghz nie smiglaby jako 2Ghz w wiekszosci wypadkow.
    Aha - i co do krecenia tego celerona o 15% ktory mialby bic jakioegos durona. niestety nawet Celeron 2.4Ghz dostaje baty od Durona 1.6Ghz - we wszystkich zastosowaniach.

misiek1811 - napisz jaka masz pamiec - jej predkosc.
  • #9 810773
    LtLog
    Poziom 30  
    Co do tego kręcenia chodziło mi o temperature pracy przy normalnej częstotliwości. Sam jestem nieszczęśliwym posiadaczem Durona i niestety prównując stabilność pracy po podkęceniu z kręconymi jednostkami od Intela jestem mocno zawiedziony. Mój Duron 1,6 GHz w porównaniu do Celerona niestety dostaje baty :( . Ale jak mówią mi znajomi "Intel chyba płaci mi za reklame".

Pozdrawiam Lt.
  • #10 810876
    Platon
    Poziom 42  
    hmmm stabilnosc pracy zalezy od plyty glownej i pamieci, a nie od procesora.
  • #11 811018
    LtLog
    Poziom 30  
    Przy pamięciach OCZ'a i płycie Abita? Wiele razy kręciłem Athlony na podobnych konfiguracjach Prime95 ani nie zamarudził to samo przy Pentimach. Ale wróćmy do tematu czyli celerona bo chyba tak owy tu mieliśmy wałkować.

Pozdrawiam Lt.
  • #12 924323
    misiek1811
    Poziom 14  
    witam
    Sory ze tak dłógo nie odpisywalem ale nie mialem netu.
    Pamięć to Kingston 512MB PC3200 CL3 i 256MB bez nazwowe :) .

aaaa i troszke zmieniłem sprzęt plyte główną na Abit IS7 i karte graficzną na GeForce FX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Goldes Sample i dodalem 512MB RAM Kingston'a :D .
    Pozdrawiam
  • #13 924458
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Ładne mi troszke :D Tylko chłopie teraz musisz sobie kupić lepszy procesor bo karta będzie chodziła na 1/10 gwizdka i koniecznie dobry markowy zasilacz jeśli takowego nie posiadasz. Jeśli masz Codegena albo Tracera to biegnij do sklepu i kup nową zasiłke, szkoda sprzętu.
  • #14 925268
    misiek1811
    Poziom 14  
    Własnie myslalem nad zmianą procesora na Intel Pentium 4 (S478) 3.20E GHz HT (FSB 800) BOX (Prescott) ale kaske bede mial w styczniu dopiero a zasilacz mam Gigabajt 350W lipny na maxa własnie pierwsze co teraz musze zmienić to zasilacz :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie procesora Intel Celeron 2.2 GHz na płycie głównej Abit BH7-E jest możliwe, jednak osiągane wyniki zależą od indywidualnego potencjału procesora oraz jakości pozostałych komponentów. Przewidywany wzrost częstotliwości to około 15%, co daje około 2,5-2,6 GHz, choć niektóre egzemplarze mogą osiągać nawet 3 GHz. Kluczowe jest odpowiednie chłodzenie oraz stabilny, markowy zasilacz o mocy co najmniej 300W, np. ModeCom, Feel lub Huntkey, aby uniknąć niestabilności i nadmiernego zużycia sprzętu. Podkręcanie należy przeprowadzać stopniowo, zwiększając napięcie i taktowanie w małych krokach, aby zachować stabilność systemu. Dyskusja porusza także porównania z procesorami AMD Duron, wskazując na lepszą stabilność i wydajność podkręconych Celeronów w porównaniu do Duronów. W późniejszym etapie autor zmienił płytę na Abit IS7, kartę graficzną na GeForce FX 5900 XT Gainward Ultra oraz zwiększył pamięć RAM do 512MB Kingston PC3200 CL3, planując wymianę zasilacza na lepszy model oraz ewentualną zmianę procesora na Intel Pentium 4 3.20E GHz (Prescott) z podstawką S478.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA