logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podkręcenie napięcia w Celeron 600 MHz poprawi wydajność?

ewewer 25 Sty 2005 12:40 3226 14
REKLAMA
  • #1 1168195
    ewewer
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam taki komputer 600 mhz celeronie i abita płyte. W biosie znalazłem taką opcje która podkręca napięcie do 1.75 v jest ustawione w tej chwili 1.5 v. podkręcenie tego napięcia spowoduje lepszą prace procesora? Przestawiłem mnożnik z 600mhz (66) na 667mhz (66) ale to nic nie dało tylko komp się nie włączył . Da się w ogóle tak podkręcić ten procesor? Oczysiście bez rozkręcania obudowy tylko za pomocą biosu?

Przeniesiony z działu "Software".
    ankuch.
  • REKLAMA
  • #2 1168213
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Na plytach abita oczywiscie da sie podniesienie napiecia podnosi stabilnosc pracy podreconego procka i mozna go wyzej podkrecic ..... celerony podkreca sie magistrala bo mnoznik jest zablokowany na stale sprobuj fsb ustawic na 75 jak pojdzie ustawiaj coraz wyzej do puki bedize stabilnie chodzil...... jak przestanie byc stabilny podnosisz napiecie po 0,05V ale uwaga podrecone procki bardziej sie grzeja wiec odpowiednie chlodzenie
  • #3 1168222
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    :arrow: ewewer
    Czytales regulamin? Jezeli tak to czemu ten post jest w komputery software?

Mnoznik masz zablokowany wiec mozesz sobie zmieniac ;-)
  • #4 1168314
    ewewer
    Poziom 17  
    To znaczy lepiej nic z tym 600 celeronem nie robić? Bo i tak za dużo nie osiągne a przegrzać się może.
    Mam jescze jedno pytanie odnośnie tego tematu mam jeszcze celerona 2.8 ghz znalazłem mnożnik orginał był 133 spokojnie można podkręcić do 166mhz ale nie wiem jak podkręcić napięcie na procesorze prosze o porade ( napięcie powinno dobić chyba do 1.4 v). Gdzie szukać tego fsb w biosie?
  • REKLAMA
  • #5 1168380
    toadi
    Poziom 36  
    Na plytach abita w sot menu III na innych plytach w czyms typu frequency
  • REKLAMA
  • #6 1168442
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    procek składa się z tranzystorów. jeśli na bazę tranzystora poda się większe napięcie, to i prąd popłynie większy.... spowoduje to szybsze otwieranie się i zamykanie tranzystora. Co za tym idzie, taki tranzystor będzie mógł szybciej pracować. Przy podniesieniu napięcia, będzie można mu podać większą częstotliwość taktowania. O to chyba chodziło w pytaniu?
    Jeśli zwiększysz napięcie, będziesz mógł podać większą FSB.
    Pozdrawiam YR1
  • #7 1168841
    ewewer
    Poziom 17  
    Wszystko jasne tylko na płycie asrock p4i45e z procesorem 2.8ghz celeron nie mogę podkręcić napięcie bo w biosie nie znalazłem tego fsb ale podwyszyłem mnożnik do 166mhz i uzyskałem 3.5ghz ale nie zauważyłem różnicy. Tylko jak uruchomiłem 3d maxa to w czasie renderingu wieszał się. Moje pytanie czy można uzyskać stabilny efekt z podbiciem tego mnożnika?
  • #8 1168908
    toadi
    Poziom 36  
    hehehe ale mowie po raz kolejny ale widocznie nie wyraznie..... to 166 to nie mnoznik tylko magistrrala czyli fsb zeby chodzilo stabilnie zwikszasz napiecie.... a roznice nie odkryjesz 3dmarku ani tak na oko potrzebujesz aplikacje ktora testuje wydajnosc procesora.... sisoftsandra np a z bardziej praktycznych porownaj kompresje filmu przed i po podkreceniu roznice nie sa zabijajace ale mozna np czes kompresji dlugiego filu ogrniaczyc z 2 godzin do 1godz 40 min albo troche mniej przekoki typo 3:1 to po zmianie procka z 400MHz celeron na barton 2500
  • REKLAMA
  • #9 1169785
    ewewer
    Poziom 17  
    Ustalmy fakty to 133 to jest magistrala czyli fsb. Potrafie to podciągnąć i ustawić to fsb (ustawiłem 180 to komp się nie włączył ale 160 jest stabilnie). Ale na askrock płycie nie moge znaleść zwiększania napięcia w jakiej części to jest? Bo chyba mam za małe napięcie.

Wysyłam zdjęcia mojego biosu nie moge poszukać podkręcenia napięcia procesora.
    Załączniki:
    • bios1.rar (72.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bios.rar (134.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1169861
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Ja osobiscie uzywałem procka celeron 600 i pracował mi stabilnie na 750Mhz, Teraz mam celerona 1Ghz na płycie shuttle, i zastanawiam sie do ilu i na jakich nastawach wam sie udało go podręcić aby pracował stabilnie
  • #11 1169875
    ewewer
    Poziom 17  
    Do rysiek.K wydaje mi się że nie zaszkodzi mu do 30% czyli 1.3 ghz. Opisz dokładnie i w jakich opcjach uzyskałeś z 600mhz 750Mhz.
  • #12 1169935
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    ha Zebym to teraz pamiętał (bo juz jakies 2miechy nie mam tej płyty i procka) ale o ile pamietam to mnożnik *8 na jumperach, i fsb pomiedzy 82 - 85, z napieciem nic nie robiłem bo i takiej możliwości mi płyta nie dawała
  • #13 1171051
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Nie chcem zakladac nowego tematu ale chcialem sie dowiedziec jak podkrecic celeron 400 procesor znajduje sie na slocie a plyta to niestety frima "krzak" :/
  • #14 1173419
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Celka 400 ?Dokładnie tak samo jak inne procki, z tym ze tam to sie zmienia chyba tylko mnożnik jumperami na płycie, a jesli płyta umożliwia ci tez fsb, to tylko pokombinować, mysle że jednak wiecej jak 450Mhz to nie wyciśniesz.
  • #15 1173612
    toadi
    Poziom 36  
    Celek 400 ma tez zablokowany mnoznik jak wzzystkie intele powyzej chyba 166MHz wiec tylko zmeiniajac fsb podkrecisz jeam masz mozliwosc jak pisalem ze masz plyte krzaka to oewnie nie ma w ogole mozliwosci zmiany fsb albo jest nieduzo pozysci cek400 pracuje na 66mhz wiec moze daj mu jak sie da 75 pozniej 83 pozniej 100 ale na 100 moze juz nie wstac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie procesora Intel Celeron 600 MHz na płycie Abit jest możliwe głównie przez zwiększenie magistrali FSB, ponieważ mnożnik jest zablokowany na stałe. Zaleca się stopniowe podnoszenie FSB (np. z 66 MHz do 75 MHz i wyżej) przy jednoczesnym zwiększaniu napięcia procesora o 0,05 V, aby utrzymać stabilność pracy. Podniesienie napięcia do 1,75 V z 1,5 V może poprawić stabilność podkręconego procesora, ale wymaga lepszego chłodzenia ze względu na wzrost temperatury. Próba zmiany mnożnika bez odblokowania go skutkuje brakiem uruchomienia komputera. W BIOS-ach płyt Abit opcja zmiany FSB znajduje się w menu „SOT III” lub podobnym, natomiast na innych płytach może być pod nazwą „Frequency”. W przypadku innych płyt, np. Asrock P4i45E z Celeronem 2.8 GHz, podkręcanie mnożnika jest możliwe, ale stabilność wymaga odpowiedniego napięcia i chłodzenia. Brak możliwości zmiany napięcia w BIOS-ie ogranicza efektywność podkręcania. Podkręcanie procesorów Celeron 400 MHz i 600 MHz odbywa się podobnie – przez zmianę FSB, gdyż mnożnik jest zablokowany. Maksymalne stabilne podkręcenie zależy od płyty głównej i chłodzenia, zwykle do około 750 MHz dla Celerona 600 MHz. Testy wydajnościowe najlepiej przeprowadzać za pomocą programów takich jak SiSoft Sandra lub praktycznych testów kompresji wideo, gdyż różnice w codziennym użytkowaniu mogą być mało zauważalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA