logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6P45S - prostsza konstrukcja wzmacniacza lampowego, alternatywy dla zasilania

Tremolo 20 Sty 2003 01:53 5836 10
REKLAMA
  • #1 85132
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    http://klub.olga.pl/tremolo/tematykanf.php?ad...zmacniacze&plik=Wzmacniacze/6p45s.gif#schemat

6P45S - prostsza konstrukcja wzmacniacza lampowego, alternatywy dla zasilania

Tutaj mam aplikacje radzieckich lamp jest troche nierealna dla mnie z powodu zasilania (te kondensatory) czy ktoś ma prostszą konstrukcję dla tych tetrod stumieniowych 6П45 ... Leżą u kumpla niewykorzystane :)
    jest ich 4. Noty katalogowe już posiadamy.

jak co to prosze tu podawać propozycje :) czy ktoś robił coś na tych lampach? Nadają się do dźwięku?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 85572
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    oczywiście ,w dawnych czasach oprócz EL34 tylko ruskie lampy można było dostać.z jednej wyciągniesz ok. 40W.do m.cz się nadają.
  • #3 85578
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    :arrow: Tremolo
    Bedziesz musial troche ten schemat zmodyfikowac, byl maly wypadek... no i teraz zalegaja mi juz tylko 3 takie lampy :lol:
  • REKLAMA
  • #4 85750
    Tremolo
    Poziom 43  
    Możnaby jedną wykluczyć... moc zmajleje. ewentualnie znaleźć schemat na jakiś innych tetrodach i zmodyfikować wartości R i C
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 88040
    Andre66
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Hej majstry.
    Zasilając końcówę z 800V,można spokojnie wyciągnąć z jednej 100W.
    Prąd katodowy tych ruskich wynalazków dochodzi do 400mA(uff... jak gorąco). Końcówka na dwóch lamkach(przeciwsobnie) daje 160W sinusa,aż nie dobrze się po wnętrznościach słuchając w małym warsztacie. Trochę duże transformatory do tego przychodzą no , ale duże jest piękne. Te same lampy zaaplikowane do dopały CB sprawiają przy półfalowej antenie świelowka 40W zaczyna swiecić dwa merty przed anteną 8O i można dostać po facjacie od sąsiadów.Nie polecam
    Ale nad wzmacholem troszkę posiedzicie (nawijanie trafa zasilacza , trafa głosnikowego) Warto próbować!! Noi nie zapomnijcie o dużych kolumnach :!:
    Jak macie pytania to na email.
    Pozdrawiam
  • #6 88094
    Tremolo
    Poziom 43  
    hej mamy 6 takich lamp chcemy zrobić to w stereo.
    Lampa jest niezużyta. Przynajmniej ta co mam do testów - bolą mnie tylko te zagraniczne dziwne lampy obok :)
    ECL 82 to coś podobnego do ECL 86 a to znowu do PCL 86 których mamy pare inne napięcie żarzenia
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 88157
    Gorgoroth
    :arrow: Andre66
    Robiles jakiegos wzmaka na tych lampach :?: Moze masz jakies wlasne sprawdzone projekty ktorymi chcialbys sie podzielic :?: :wink: W sumie to nam chodzi o wykonanie jednego wzmaka stereo i jednego pieca do gitary.
  • #8 88180
    brancek
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Jeśli ktoś potrzebuje to mam kilka nieużywanych sowieckich lamp 6p45s, a także trochę ECL86 i wiele innych. Zainteresowanych odsyłam z pytaniami na maila.
  • #9 88499
    Andre66
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    hej
    Zainteresowanym prześlę schemat koncówy na czterech 6p45s (po dwie rownolegle w układzie przeciwsobnym).Dołączę opis wykonania trafa głonikowego
  • REKLAMA
  • #10 88504
    Gorgoroth
    :arrow: Andre66
    Gdybys mogl to umiesc tu na forum albo poslij mi na mail, z gory dzieki :D
  • #11 3014239
    wyrafinowanykoneser
    Poziom 1  
    Ponawiam temat ałkowany już.Bardziej mnie interesują Wasze doświadczenia jeśli po poprzednich postach w tym temacie ktoś już zbudował taki wzmacniacz albo aktualnie sie tym zajmuje,to bede wdzięczny za sugestie,w szczególności jeśli można to proszę o dołączenie rysunków,schematów,ew.zdjeć i w szczególności o poszerzenie www sposobami o trafach głośnikowych i zasilaniu.Pozdrawiam,Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania radzieckich lamp tetrod stumieniowych 6П45С w konstrukcji wzmacniacza lampowego, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z zasilaniem i prostszymi rozwiązaniami układowymi. Użytkownicy potwierdzają, że pojedyncza lampa może dostarczyć około 40W mocy audio, a przy zasilaniu 800V i układzie przeciwsobnym z dwiema lampami można uzyskać nawet do 160W mocy sinusoidalnej. Wzmacniacze na tych lampach wymagają dużych transformatorów zasilających i głośnikowych, co jest wyzwaniem konstrukcyjnym. Proponowane są modyfikacje schematów, w tym zmiana wartości rezystorów i kondensatorów, a także możliwość wykluczenia jednej lampy kosztem mocy. Dyskutowano także o kompatybilności i porównaniu z lampami ECL82, ECL86 i PCL86, które mają różne napięcia żarzenia. Użytkownicy oferują schematy końcówek mocy na czterech lampach 6П45С połączonych równolegle w układzie przeciwsobnym oraz dzielą się doświadczeniami i materiałami dotyczącymi transformatorów głośnikowych i zasilaczy. Wzmacniacze te nadają się do zastosowań audio, w tym do gitarowych pieców, choć wymagają starannego wykonania i dużych kolumn głośnikowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA