logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ rozłączający napięcie po spadku za pomocą przekaźnika

to-tylko-ja 08 Maj 2010 10:14 3910 5
  • #1 8050069
    to-tylko-ja
    Poziom 10  
    Układ rozłączający napięcie po spadku za pomocą przekaźnika

Czy mógł by ktoś zaprojektować schemat ideowy dla podanego wyżej obrazka,
    prosił bym o schemat na bazie tranzystorów.
    Może sugerowane 9V na rysunku to mało więc tutaj zmieniam to na 10V.

Układ może być ponownie włączony ręcznie, a nawet było by to wskazane.

Układ ma wyłączyć wzmacniacz tuby zanim rozładuje doszczętnie akumulator,
    gdy silnik nie pracuje.

Już raz akumulator był rozładowany przez niego tak, że żaróweczka ledwo świeciła.

Pozdrawiam i dziękuję.
    Ps. Proszę tylko nie do kosza, jak już to przenieść do innego działu.
  • #2 8050096
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ale co to ma być? 9V>15V bo nie rozumiem. 9 nie jest większe od 15. Jakie napięcie zasilania i jaki próg wyłączenia? I mam rozumieć, iż po ponownym wzroście napięcia, układ ma być wciąż wyłączony?
  • #3 8050124
    to-tylko-ja
    Poziom 10  
    Ups. przez nie uwagę zły < dałem ale chodzi mi oto że układ ma podtrzymywać włączony przekaźnik od pełnego napięcia 12V akumulatora aż do spadku tego napięcia do 10V aby jeszcze odpalić silnik.
    co do wzrostu jeżeli odłączysz na chwile obciążenie akumulatora on podniesie napięcie i układ sam by sie włączał i wyłącza a tego bym nie chciał bo to mogło by uszkodzić wzmacniacz, dlatego napisałem ze ręczne włączanie było by wskazane.
  • Pomocny post
    #4 8050369
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Moja propozycja w załączniku, dioda Zenera na ok 8V. Switchem "uruchamiasz" układ, ponieważ po podłączeniu zasilania może być w stanie włączonym lub wyłączonym, możesz również włączyć układ tym przełącznikiem po jego zadziałaniu. Później jest to automat, który po przekroczeniu pewnego napięcia (w dół) powoli zmniejszałby prąd przekaźnika, lecz tranzystor Q2 działa jako dodatnie sprzężenie zwrotne w dużym stopniu zwiększa stromość progu przełączania. Napisałem, iż układ być może będzie musiał być włączany. Teoretycznie tak, lecz w praktyce z uwagi na indukcyjny charakter obciążenia (przekaźnik), układ po podłączeniu zasilania powinien być włączony. Włączony to stan w którym przez przekaźnik płynie prąd.
    Załączniki:
    • blabla.pdf (17.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 8050416
    to-tylko-ja
    Poziom 10  
    O coś takiego mi chodziło +5 ptk Dzięki Ci.
  • #6 9763571
    Paraclitus
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jeszcze prościej to komparator okienkowy np. LM393 + MOSFET do sterowania przekaźnika NO, układ zasilany z aku i z układu ładowania przez diody. Masz wtedy ochronę przed przeładowanie i rozładowaniem, napięcia progowe można zrobić na podkówkach i sobie poustawiać.
    Załączniki:
    • Układ rozłączający napięcie po spadku za pomocą przekaźnika komp_okienkowy1.jpg (78.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA