logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja układu elektronicznego uruchamiającego przekaźnik przy napięciu poniżej 12,5V

hakikama 15 Lis 2023 13:38 834 18
  • #1 20816272
    hakikama
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.
    Potrzebuję zrealizować taką zależność. A właściwie chciałbym zmontować taki układ elektroniczny, który uruchomi przekaźnik, jeśli wartość napięcia na akumulatorze spadnie poniżej 12,5V.
    Załączniki:
    • Konstrukcja układu elektronicznego uruchamiającego przekaźnik przy napięciu poniżej 12,5V UKŁAD1.png (38.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20816309
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 673
    Czy istotne jest dla Ciebie zużycie energii (pobieranej przez układ sterujący przekaźnikiem) w stanie powyżej lub poniżej napięcia progowego?
    Jak wysokiej precyzji potrzebujesz? Co z histerezą?
  • #4 20816335
    hakikama
    Poziom 10  
    ok a którym rezystorem się reguluje?

Dodano po 1 [minuty]:

>>20816309
    Precyzja??? no dajmy na to 0,5V
  • #5 20816349
    andreweczek
    Poziom 22  
    Ocena: 99

Tam wszystko masz dokładnie opisane, jakim rezystorem i histerezą też. Nie znam przeznaczenia twojego urządzenia, więc ciężko stwierdzić, czy układ jest odpowiedni.
    Do sterowania świateł dziennych/mijania można zastosować inne rozwiązania.
  • #6 20816354
    hakikama
    Poziom 10  
    urządzenie do domu . Panel słoneczny w dzień ładuje akumulator...ale jednocześnię czerpię z niego energię. Wieczorem kiedy akumulator już nie jest ładowany przez układ słoneczny to nie chcę aby się rozładował poniżej 12,5 wolta więc układ wtedy ma przełączyć zasilanie mojego obciążenia na inne źródło.
  • #7 20816371
    andreweczek
    Poziom 22  
    To do tego jest kontroler który pilnuje ładowania akumulatora z paneli i nie pozwala na rozładowanie akumulatora nadmiernie.
    Na allegro nie są takie drogie takie kontrolery.
  • #8 20816385
    hakikama
    Poziom 10  
    Powiem szczerze, że nie wiem jaki wybrać ani jak podłączyć...
  • #9 20816397
    andreweczek
    Poziom 22  
    To zależy od tego jaki panel i akumulator. Kupić za 35zł kontroler / sterownik 30A 12V może starczy. Wpisz "paneli" + "akumulatorów" i coś znajdziesz dla siebie. Jak podłączyć też są tam zdjęcia.
  • #10 20816506
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    andreweczek napisał:
    Kupić za 35zł kontroler / sterownik 30A 12V może starczy.

To w pewnym sensie załatwi kontrolę ładowania akumulatora z paneli, jak również zabezpieczy akumulator przed głębokim rozładowaniem, bo odłącza od akumulatora obciążenie, gdy napięcie na nim spadnie do 10.6V (nie ma możliwości zmiany wartości) i nie zrealizuje, bez dodatkowych kombinacji, przełączenia obciążenie na inne źródło zasilania.
    Istotne jest również to, o co zapytała hindoos w poście #2.
    Taki sterownik u mnie pobierał z akumulatora, na swoje potrzeby 15mA, to dla mnie było dużo i korzystam z układu, który potrzebuje tylko 1.5 mA. Układ ten zabezpiecza mi akumulator tylko przed przeładowaniem i to mi wystarcza. Ale można drugi taki układ, wykorzystać do zabezpieczenia akumulatora przed rozładowaniem i zapewnić przełączenie obciążenia na inne źródło zasilania, z poborem prądu z akumulatora 1.5mA.
    Pytanie tylko, czy Autor tematu chce gotowca, czy sam taki układ chce wykonać. U mnie ten układ działa na LM741.
  • #11 20816512
    hakikama
    Poziom 10  
    Jak kolega może dać gotowca to będzie miło...

Dodano po 55 [sekundy]:

mogę i sam wykonać oby był schemat
  • #12 20816541
    andreweczek
    Poziom 22  
    No baa. Wszystko jest ważne. Autor jeszcze nie napisał jakie panele i reszta. Być może to nic dużego.
    Napięcie 10,6V pod obciążeniem to chyba nie jest mało. Odcina i napięcie od razu mamy większe. Ale fakt że lepiej jakby było większe.
    15mA to dużo? jeśli panele robią 10A lub więcej to nie jest duża strata. Pewnie większość to zużywają przekaźniki.
    Zanik napięcia 12 V na wyjściu kontrolera przełącza przekaźnik (zmiana zasilania) który autor zamierzał używać do sterowania.
  • #13 20816759
    gimak
    Poziom 41  
    andreweczek napisał:
    Napięcie 10,6V pod obciążeniem to chyba nie jest mało.

Autor pisał o napięciu 12.5V, dlatego napisałem, że tam jest 10.6V i nie ma możliwości tego zmienić.
    andreweczek napisał:
    15mA to dużo? jeśli panele robią 10A lub więcej to nie jest duża strata. Pewnie większość to zużywają przekaźniki.

W tym wypadku, to może nie jest dużo, ale to w dużej mierze zależy od konkretnej sytuacji, bo nie zawsze te 10A będzie. W moim przypadku to dużo, bo 5 paneli PV 10W/12V obsługuje akumulator w samochodzie i takie same 2 obsługują akumulator do oświetlenia garażu. Ich usytuowanie, w pełnym słońcu, pozwala mi w okresie zimowym uzyskać 0.3A z każdego panela, przez okres ok. 1.5 godziny, później są w cieniu. Natomiast w okresie letnim 0.1A, ale czas jest już dłuższy, bo ok.10 godzin. Więc bogato nie jest. Dlatego interesował mnie układ, który pobierałby z akumulatora (gdy nie ma prądu z paneli), jak najmniejszy prąd.
    W tym regulatorze nie ma przekaźników, nad każdym wyjściem (panele, akumulator, obciążenie) jest kość z trzema nóżkami. Pobieranym prądzie prawdopodobnie największy udział ma wyświetlacz.
    hakikama napisał:
    mogę i sam wykonać oby był schemat

Gotowca nie dam, a schemat tu na elektrodzie kilka razy zamieszczałem, nie mogę odszukać tematów w których to zrobiłem, żeby podać link do nich. Poszperam w szpargałach i schemat podam.
  • #15 20818966
    gimak
    Poziom 41  
    Poszperałem i mam dwa takie schematy. Potencjometrem 47k ustawia się histerezę.
    Pierwszy bardziej nadaje się do prostownika niż do paneli. Drugi stosuję przy panelach. Zamiast prostownika podłączone są panele. Przy mojej mikro elektrowni jest to korzystniejsze z tego względu, że gdy panele ładują lub nie ładują (noc), układ pobiera tylko prąd na potrzeby własne (o mnie ok. 1.5mA). Gdy panele ładują i napięcie na akumulatorze wzrośnie do górnego progu następuje przerwa (przekaźnik rozwiera styki NC) i wtedy pobierany prąd wzrasta o prąd cewki zastosowanego przekaźnika. Przerwa trwa do momentu opadnięcia napięcia na akumulatorze do dolnego progu (histereza), wtedy następuje zwarcie styków NC i wznowienie ładowania (jeżeli panele są wystarczająco oświetlone), a pobierany prąd ponownie spada do 1.5mA.
    Załączniki:
    • Konstrukcja układu elektronicznego uruchamiającego przekaźnik przy napięciu poniżej 12,5V Układ kontroli napięcia akumulatora 2.jpg (80.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Konstrukcja układu elektronicznego uruchamiającego przekaźnik przy napięciu poniżej 12,5V Układ kontroli napięcia akumulatora 1.jpg (79.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 20819083
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 454
    Jeżeli to akumulator kwasowo-ołowiowy to go naładuj i sprawdź jakie będzie miał napięcie po 12 godzinach.
  • #18 20819769
    gimak
    Poziom 41  
    Jeżeli do mnie to pytanie, to ze schematu widać, że z akumulatora, dlatego ja przy ładowaniu akumulatora z paneli PV, korzystam z układu drugiego, w którym przekaźnik jest pobudzony (pobiera prąd), tylko wtedy, gdy napięcie na akumulatorze osiągnie ustawiony górny próg napięciowy i pobiera go do momentu gdy napięcie na akumulatorze opadnie do ustawionego dolnego progu napięciowego. U mnie te progi są ustawione na 14.8V i 13.0V.
    modziul napisał:
    Jeżeli to akumulator kwasowo-ołowiowy to go naładuj i sprawdź jakie będzie miał napięcie po 12 godzinach.

Nie wiem co ma na celu to pytanie. To zależy od tego, przy jakim prądzie zostało przerwane ładowanie. Generalnie, to co zauważyłem, taką prawidłowość, że im mniejszy był prąd ładowania, przy którym przerwano ładowanie, gdy napięcie na ładowanym akumulatorze było 14.8V, to tym wolniej to napięcie opadało. Był taki przypadek, że przy przerwaniu ładowania przy prądzie 0.5A, po 12 godzinach napięcie spadło do 13.2V.
  • #19 20819813
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Jeżeli zrobi się to na przekażniku bistabilnym, to po wyłączeniu prądu nie pobiera.
    Przekaźnik nie pobiera prądu w stanie włączenia - w stanie włączenia pobiera tylko sterownik ok 0.5 mA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia układu elektronicznego, który uruchomi przekaźnik, gdy napięcie akumulatora spadnie poniżej 12,5V. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zużycia energii przez układ, precyzji pomiaru oraz histerezy. Proponowane są różne rozwiązania, w tym użycie kontrolera ładowania akumulatora z paneli słonecznych, który zapobiega nadmiernemu rozładowaniu akumulatora. Użytkownicy dzielą się schematami oraz wskazówkami dotyczącymi doboru komponentów, takich jak rezystory i przekaźniki. Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźnika bistabilnego, który nie pobiera prądu w stanie włączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA