andreweczek napisał: Napięcie 10,6V pod obciążeniem to chyba nie jest mało.
Autor pisał o napięciu 12.5V, dlatego napisałem, że tam jest 10.6V i nie ma możliwości tego zmienić.
andreweczek napisał: 15mA to dużo? jeśli panele robią 10A lub więcej to nie jest duża strata. Pewnie większość to zużywają przekaźniki.
W tym wypadku, to może nie jest dużo, ale to w dużej mierze zależy od konkretnej sytuacji, bo nie zawsze te 10A będzie. W moim przypadku to dużo, bo 5 paneli PV 10W/12V obsługuje akumulator w samochodzie i takie same 2 obsługują akumulator do oświetlenia garażu. Ich usytuowanie, w pełnym słońcu, pozwala mi w okresie zimowym uzyskać 0.3A z każdego panela, przez okres ok. 1.5 godziny, później są w cieniu. Natomiast w okresie letnim 0.1A, ale czas jest już dłuższy, bo ok.10 godzin. Więc bogato nie jest. Dlatego interesował mnie układ, który pobierałby z akumulatora (gdy nie ma prądu z paneli), jak najmniejszy prąd.
W tym regulatorze nie ma przekaźników, nad każdym wyjściem (panele, akumulator, obciążenie) jest kość z trzema nóżkami. Pobieranym prądzie prawdopodobnie największy udział ma wyświetlacz.
hakikama napisał: mogę i sam wykonać oby był schemat
Gotowca nie dam, a schemat tu na elektrodzie kilka razy zamieszczałem, nie mogę odszukać tematów w których to zrobiłem, żeby podać link do nich. Poszperam w szpargałach i schemat podam.