logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 x LM3886 w mostku - strzelanie i przester przy nadstawkach estradowych

fenders 08 Maj 2010 12:48 2270 14
REKLAMA
  • #1 8050549
    fenders
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam.
    Posiadam 2 końcówki mocy na Lm3886 w mostku czyli 2 x 140 W - 8 OHM. Trafo według sprzedającego to 2x28 V 250 W.
    Na kolumnach domowych gra to wszystko normalnie. Lecz problem zaczyna się, gdy podłącze pod nie nadstawki estradowe 2 x GDS 30/30 + GDWT 18/200.
    Przy 10% mocy na pełnym pasmie w rytm basu zaczyna strzelać w głośnikach GDS jaki i GDWT (takie ćwierkanie przenikliwe), gdy utnę basu w (winampie) takie zjawisko zaczyna się przy 50% mocy :( .
    Następną sprawą jest to, że przy tych 50% mocy impulsowo przycisza mi muzykę, potem jest przez sekundę głośniej i potem znowu ciszej (taki sinus w mocy).
    Na początku myślałem, że to filtracja bo była 2 x 8200uF.
    Teraz jest 2 x 21800uF i jest to samo.
    Moja hipotezą jest za słabe trafo.

Dodam, że gdy podłączę nadstawki pod inny wzmacniacz, gra wszystko idealnie. A gdy LM-ki podłącze pod głośnik np. GDN 25/55 wszystko gra idealnie. ;(

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8050821
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Sprawdź mocowanie kości LM3886 do radiatora - ten układ ma wiele zabezpieczeń, w tym zmniejszanie mocy przy przegrzaniu.

% mocy - masz namyśli % na suwaku w Winampie? Między 10% a 50% położenia paska volume w Winampie jest kilkanaście dB, czyli jakieś 20...30 razy różnicy mocy.

Jeżeli przy ustawieniu 10% wzmacniacz oddaje powiedzmy 0,5W, to będzie działał nawet bez radiatora. Przy 15W już nie.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #3 8050842
    fenders
    Poziom 15  
    Radiatory są dość duże na 1 kość 14x7x3 . i spięte razem 1 metalową drabinka .
    Zauważyłem ze pomiędzy LM a radiatorem nie ma podkładek !!! a radiatory w sumie się dotykają wszystkie razem .

LM przymocowane bardzo mocno do radiatorów + biała pasta na śruby .

Co do winampa to niby tak ale przy 10 % jest juz dość głośno :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 8051681
    Greg1702
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    fenders napisał:
    Co do winampa to niby tak ale przy 10 % jest juz dość głośno :0

Sygnał dźwiękowy z karty muzycznej jest silniejszy od zwykłych odtwarzaczy CD lub decków. Dlatego masz przestery. Druga sprawa jest taka, że mp3 są tak skompresowane i zniekształcone, że dolne oraz górne częstotliwości sa za bardzo podbite. Jak doliczysz sobie korekcję w mikserze to przestery robią się jeszcze większe. Ustaw sobie głośność z komputera na 60% i będzie wszystko dobre. Nie wiem skąd się bierze strzelanie.
  • #5 8051684
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    A głośniki w nadstawkach masz połączone równolegle ?
  • #6 8051712
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Zmierz napięcie zasilające. Trafo 2x28, to trochę za dużo na te układy (dało by to max 300W na kanał). Zrób zdjęcia. Wzmacniacz rozumiem, że samoróbka?

Wkładka radiatorowa ma potencjał ujemnego zasilania - wszystko jest ok, dopóki radiator nie styka się z obudową.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #7 8051782
    Greg1702
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Druga sprawa to przedwzmacniacz. Z tego co wyczytałem to jest samoróbka. Moze on podaje za duży sygnał na końcówkę mocy i stąd te przestery i strzelania.
  • #8 8052085
    fenders
    Poziom 15  
    Hmmm zastanawiam się nad tym czy brak cewki 0.7mH może spowodować to strzelanie przy dużych mocach ?? Bo to jest płytka samoróbka robiona przez jakiegoś kolesia i ciężko dojść do ładu.

Pozdrawiam
  • #9 8052687
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    A odpowiedz Koledze Volt, bo wydaje mi się, że to będzie istotą problemu, bo jak te nadstawki mają 2R... W mostku nie powinny mieć chyba mniej jak 8R.
  • #10 8052825
    fenders
    Poziom 15  
    Oczywiście nadstawki mają 8 Ω ;)
  • #11 8052910
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    czasmi tak objawia sie akcja limitera (clip limit) ja w swoim też tak mam gdy za bardzo odkręce i mam limiter ON... Strasznie to wk...

ale to tylko na "over load" w normalnej pracy wzmacniacza nie mam żadnych udziwnień
  • #12 8053165
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Moje zdanie jest takie - jeżeli trafo ma 2x28V prądy przemiennego (nie mówię o napięciu na kondensatorach, tylko za trafem, przed mostkiem), to to nie ma prawa dobrze działać, poza cichym graniem.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #13 8054094
    rokito
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam ja miałem taki problem ze wzmacniaczem w mostku 2x TDA7294. wiec tak u mnie strzelał bo nie oddawał odpowiedniej ilości ciepła na radiator. A przyczyna tego było nie posmarowanie pasta termo przewodzącą i mocniejsze dokręcenie kostek do radiatora. Jak nie było to zrobione to układ wyłączania wzmacniacza się uruchamiał i tak właśnie to wyglądało może to coś pomoże.
  • #14 8054207
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Posłuchaj Hefajstosa, bo dobrze prawi. Przesadziłeś sporo z zasilaniem. Zajrzyj do noty katalogowej układu LM3886, a zorientujesz się, że kostka powinna pracować pod obciążeniem 4Ω przy zasilaniu ±25V, a 8Ω przy zasilaniu ±35V. Poczytaj o połączeniach mostkowych wzmacniaczy, a zrozumiesz, że robisz błąd przeciążając wzmacniacz, stąd efekty dźwiękowe, o których piszesz.
    Jeżeli koniecznie chcesz wykorzystywać mostkowy układ, podłącz kolumny szeregowo.
  • #15 8118526
    fenders
    Poziom 15  
    Hmmm co do trafa to takie już kupiłem razem z końcówkami. Mam zamiar zrobić oryginalne płytki wraz z Cewkami na rezystorze . Bo ta konstrukcja dotychczasowa jest strasznie zdziwaczona i nie zgadza mi się dokładnie ze schematem. Wykorzystam to trafo do innej końcówki na tranzystorach 2x100W 4 OHM . A do tych LM dać trafo 2x 24V 300-400 W. A jako przedwzmacniacz będzie pracował crossover z odcięciem dolnego pasma + limiterem .

Dziękuje za pomoc ! i pozdrawiam .

-------------------------------------------------------------------------------
    Przerobiłem trochę system chłodzący na tunelowy . podałem sygnał z decka CD i nie ma strzelania już ;) . Ale przy pełnej mocy pojawia się przerywanie sygnału ( gra 1 końcówka na 2xGDS30/30 ) Wyciszy i pogra chwile znowu wycisz itd. Tak jakby zabezpieczenie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa wzmacniacze LM3886 w konfiguracji mostkowej (2 x 140 W przy 8 Ω) z transformatorem 2x28 V 250 W. Problemy pojawiają się przy podłączeniu nadstawek estradowych GDS 30/30 i GDWT 18/200, gdzie przy niskiej mocy występują przesterowania i "strzelanie" w głośnikach. Użytkownik podejrzewa zbyt słabe zasilanie oraz niewłaściwe połączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie mocowania LM3886 do radiatora, zasilania, oraz sygnału z przedwzmacniacza. Wskazano również na możliwość przesterowania sygnału z karty muzycznej oraz na konieczność użycia odpowiednich cewek w konstrukcji. Użytkownik planuje wymienić transformator na 2x24V 300-400 W oraz zastosować crossover z limiterem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA