Witajcie!
W przypływie wieczornej nudy chciałem Wam pokazać, jak idzie budowa mojego kolejnego lampowca.
Jest to kopia Soladno atomic'a, a więc konstrukcja prosta i pewna.
Na początek Wytrawiłem jedną płytkę na której znalazł się od razu moduł zasilacza. I tu się pojawił problem, bo po wytrawieniu zobaczyłem, że wydrukowało się jakoś "na odwrót"
Dlatego montowanie w nim elementów wymaga dużej wyobraźni, aby wykorzystać obecne ścieżki.
Lampy jakie stosuję to nie jak w oryginale 6N2P a ECC81 oraz 6P14P.
Tylko że na razie czekam na jedną ECC81, bo są potrzebne dwie, a mam jedną.
Transformatory to TS30/9/676 oraz TG5-46-666 oba na starych rdzeniach, nie tych takich kwadratowych tylko zwijanych. Zastanawiam się, czy dać prostowanie napięcia anodowego za pomocą mostka selenowego, czy krzemowego?
Większość elementów (chyba nawet wszystkie) poza lampą posiadam. Filtracja to dwa kondensatory 220uF/400V, oraz zaraz przy lampach po jednym 10uF/400V. To też taka mała zmiana od oryginału. Chassis wykonam z laminatu. Przedni panel będzie posiadał wytrawione napisy, które podświetlę od środka pomarańczowymi diodami
Obudowa jest zrobiona (robiona...) Głośnik to ARO 568K. Spodziewałem się jakiegoś badziewia, ale jaki szok przeżyłem! Podłączyłem go do taniego tranzystorowca Peavey i zagrał o piekło lepiej od fabrycznego głośnika. Przester stał się bardziej zwięzły, mniej trzeszczał. Tylko jeszcze czeka mnie jego kastracja - wycięcie tubki
Pozdrawiam i czekam na opinie oraz konstruktywne porady!
W przypływie wieczornej nudy chciałem Wam pokazać, jak idzie budowa mojego kolejnego lampowca.
Jest to kopia Soladno atomic'a, a więc konstrukcja prosta i pewna.
Na początek Wytrawiłem jedną płytkę na której znalazł się od razu moduł zasilacza. I tu się pojawił problem, bo po wytrawieniu zobaczyłem, że wydrukowało się jakoś "na odwrót"
Lampy jakie stosuję to nie jak w oryginale 6N2P a ECC81 oraz 6P14P.
Tylko że na razie czekam na jedną ECC81, bo są potrzebne dwie, a mam jedną.
Transformatory to TS30/9/676 oraz TG5-46-666 oba na starych rdzeniach, nie tych takich kwadratowych tylko zwijanych. Zastanawiam się, czy dać prostowanie napięcia anodowego za pomocą mostka selenowego, czy krzemowego?
Większość elementów (chyba nawet wszystkie) poza lampą posiadam. Filtracja to dwa kondensatory 220uF/400V, oraz zaraz przy lampach po jednym 10uF/400V. To też taka mała zmiana od oryginału. Chassis wykonam z laminatu. Przedni panel będzie posiadał wytrawione napisy, które podświetlę od środka pomarańczowymi diodami
Pozdrawiam i czekam na opinie oraz konstruktywne porady!
Moderowany przez Futrzaczek:Tytuł tematu został skorygowany.