logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 146 1.4 TS - trudności z odpalaniem i spadek mocy, błąd sondy lambda

radiofm 08 Maj 2010 22:28 10159 17
REKLAMA
  • #1 8052738
    radiofm
    Poziom 12  
    Witam

"Walcze" z samochodem mojej żony - Alfa Romeo 146 1.4 TS.
    Samochód ostatnio zaczął grymasić:

1. problem z odpaleniem - trzeba długo nakręcić żeby - dzieje się to na zimnym silniku. Jak się rozgrzeje jest ok. Odpala do pierwszego strzału.
    2. brak mocy - zdecydowanie spadek mocy - szczególnie widać to jak szybko naciśnie sie gaz - samochód nie reaguje - czasami zaczyna się dławić - dopiero po paru sekundach zaczyna zwiększać obroty.

Błedy ECU (bosch 2.10.4) - jedyny błąd to parametr FRA sondy lambda poza zakresem. Dla swiętego spokuju wymieniłem sonde. błąd sie juz nie pojawiał ale nic to oczywiście nie dało.

Pierwsze podejrzenie - przepływomierz. Mam oczywiście pecha. W tej alfie jest model Boscha o numerze 0 280 217 102 - czteropinowy (czujnik temp powietrza jest osobno) ciężko go dostać. oryginał kosztuje tyle co połowa samochodu. nie miałem możliwości podmianki nowego na test - nawet fabryczny serwis alfy takowej nie posiadał.

Dlaczego przepływomierz - jak go odpiąłem samochód nie "zastanawiał się" przy przyciśnięciu gazu - odrazu wchodził na obroty

w sumie samochód był "badany" przez trzech różnych "specjalistów"

pierwszy ja :) -

drugi - elektryk samochodowy mający warsztat w sąsiedztwie - stwierdził ze mu to wygląda na faktycznie na przepływkę choć na wykresie komputera reagowała poprawnie - zwiększało się napięcie wraz ze wzrostem masy powietrza.
    ale po odpięciu przepływki nie "zamulał"

trzeci - serwis Alfy - examiner - zero błędów - niby wszystko OK ale bez podłączonej przepływki faktycznie jakby lepiej...

Załatwiłem w końcu używaną przepływkę - podłaczyłem zamiast mojej - to samo.
    reaguje napięciem na wzrost masy powietrza - niestety wciąż problemy z odpalaniem na zimnym i problem z mocą.
    (wg właściciela tej pożyczonej przepływki jest ona sprawna)

zacząłem jeszcze oglądać potencjometr od gazu.
    po wypięciu go samochód zachowuje się tak jak przy odpięciu przepływki - moc OK - nie zamula.

ale z drugiej strony nie ma żadnego błędu z nim związanego i na wykresie reaguje poprawnie.

troche już jestem zmęczony tą sytuacją bo nie bardzo wiem co dalej.

załatwić trzecią przepływkę na test ?

czuje ze problem jest w jakimś innym miejscu...

rzeczy które jeszcze wymieniłem:
    filtr powietrza
    świece
    olej + filtr oleju

serwis alfy sprawdził jeszcze pompę paliwową - podobno jest ok - ciśnienie ma prawidłowe.
    Dolot powietrza szczelny.
    Nie spala jakoś bardzo dużo paliwa - w normie.

jedynie co mogę jeszcze spróbować wymienić to przewody zapłonowe ale idąc tak dalej to wymienię pół samochodu :) zanim znajdę usterkę.

aha - moją przepływkę wyczyściłem jeszcze sprayem do czyszczenia przepływomierzy - (CRC AIR SENSOR CLEAN ) bez zmian.

jakieś propozycje co dalej ? :)

pozdr.

robert
  • REKLAMA
  • #2 8052950
    specbus
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    możliwe jest że po wymianie sądy komputer samochodowy nie odczytuje jeszcze poprawnych informacji proponuje przeprowadzenie ponownej adaptacji elementów układu zasilania w samochodzie . Po odłączeniu przepływki lub innych elementów jest lepiej bo komputer działa na parametrach bazowych czasami tak jest ,niedaj sie zwieść tej sytuacji.
  • #3 8053039
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3773
    specbus napisał:
    możliwe jest że po wymianie sądy komputer samochodowy nie odczytuje jeszcze poprawnych informacji proponuje przeprowadzenie ponownej adaptacji elementów układu zasilania w samochodzie . Po odłączeniu przepływki lub innych elementów jest lepiej bo komputer działa na parametrach bazowych czasami tak jest ,niedaj sie zwieść tej sytuacji.

Sądy są od cięższych spraw, ale jak już będziesz w sądzie, to niedaj się. :D
  • #4 8053199
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4435
    Do prześwietlenia przewody od przepływki, przewody potencjometru pedału gazu. Do samego sterownika.
  • #5 8053643
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1391
    sprawdz jeszcze raz cisnienie paliwa i podaj co masz.
    co z wydajnoscia pompy?
  • REKLAMA
  • #6 8053744
    radiofm
    Poziom 12  
    Pawel wawa napisał:
    Do prześwietlenia przewody od przepływki, przewody potencjometru pedału gazu. Do samego sterownika.

słuszna koncepcja - muszę tylko odszukać gdzie mam sterownik - niestety nie jest on umiejscowiony obok silnika jak w alfach z ecu 1.5.5 a podobno "pod nogami" pasażera z przodu. moze jutro poszukam go i będe badał temat.

fuelinyourblood napisał:
    sprawdz jeszcze raz cisnienie paliwa i podaj co masz.
    co z wydajnoscia pompy?

nie bardzo wiem jak to zrobić chałupniczo (można to odczytać z ecu ? czy trzeba mierzyć ciśnienie ) - facet z serwisu fabrycznego powiedział ze jest ok - ale kto tam ich wie...
    ja przed oddaniem go na trzecie badanie do serwisu zastanawiałem się nad pompą paliwa.

co do pomompy paliwowej to w międzyczasie wymieniłem przekaźnik od pompy właśnie - bo jak go oglądałem miał przegnitą nóżkę tą od zasilanie pompy - wymieniłem na nowy oryginalny, styki w gniazdku wyczyściłem.

pozdr.
    robert
  • REKLAMA
  • #7 8054332
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Po odpięciu przepływki sterownik silnika wchodzi w tryb awaryjny i do ustalenia parametrów wtrysku paliwa i zapłonów używa jak najmniejszej liczby informacji z czujników. Może to np być czujnik teperatury płynu chładzącego lub inny czujnik lub jego okablowanie. Jedyna rada sprawdzać najczęściej wystarczy sam woltomierz lub omomierz, aby sprawdzić wiekszość czujników. Moja rada to załatwić sobie schemat i badac bezpośrednio na pinach ecu (wtedy eliminuje się od razu usterkę w kablach).
  • #8 8054517
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Sprawdź jeszcze czujnik temp plynu chłodzącego na komputer - jeśli masz osobno dwa jeden na zegar drugi na ECU. Jeśli nie to masz jeden i ten czujnik sprawdź - często gęsto tak właśnie się dzieje, kiedy czujnik ulegnie uszkodzeniu i pokazuje bzdury.
  • #9 8061236
    podly
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Po wymianie zarówno czujnika masy powietrza jak i sondy trzeba bezwzględnie zresetować komputer i przeprowadzić adaptację parametrów. Miałem raz w mojej AR numer że po wstawieniu nowej sondy silnik nie chciał w ogóle odpalić bo komputer się zaadoptował do uwalonej sondy.
  • #10 8074239
    radiofm
    Poziom 12  
    syriuszblack napisał:
    Sprawdź jeszcze czujnik temp plynu chłodzącego na komputer - jeśli masz osobno dwa jeden na zegar drugi na ECU. Jeśli nie to masz jeden i ten czujnik sprawdź - często gęsto tak właśnie się dzieje, kiedy czujnik ulegnie uszkodzeniu i pokazuje bzdury.

witam

czujnik sprawdzony - pokazuje poprawną temperaturę.

zresetowałem ecu i usunąłem wszystkie błędy.

dodatkowo załatwiłem jeszcze jedną przepływkę i podstawiłem na test - objaw ten sam czyli już prawie 100% pewności że u mnie jest ona dobra.
    przewody które mogłem posprawdzałem, przeczyściłem styki itp..
    niestety brak rezultatów.

mam wrażenie że samochód zalewa - przy gwałtownym przyciśnieciu gazu zaczyna się dławic. jak dodam gazu powoli bez problemu wchodzi na obroty.
    wydaje mi się także cze czasami czuć paliwo.

problem z odpalaniem na zimnym może świadczyć o problemach z wstryskiwaczami. może podają złą mieszanke - leją i przez to przy mocnym dodaniu gazu silnik sie zalewa - to samo przy odpalaniu...
  • #12 8076817
    maciek56
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam a czy jest w twoim samochodzie coś takiego jak czujnik obrotów silnika ?Podobne objawy miałem w mojej bravie 1.9 jtd to była pierwsza rzecz którą wymieniłem potem :;debimetr;: czyli przepływomierz na moim nie miał mocy po odpięciu było w miarę ale jak założyłem nowy było super i bez kasowania błędów .
    Odpięcie każdego urządzenia zostawia błąd w komputerze .
    A przepływomierz kupiłem za jakieś niecałe 100 euro razem z wysyłka.
    Mam chyba jeszcze gdzieś adres do gościa w razie czego
  • REKLAMA
  • #13 8077941
    radiofm
    Poziom 12  
    wydaje mi się ze to nie przepływka bo podmieniałem dwie inne i efekt był ten sam.
    czujnik powietrza pokazuje dobrą temp, czujnik temp silnika też.

przyglądam się potencjometrowi przepustnicy.
    dodatkowo sprawdzam szczelność układu powietrza.

zobaczymy.
  • #14 8092515
    digger123
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    w rozrząd sprawdziłes cz czasme nie przeskoczyło ząbek ??? mialem tak w pasku z takimi samymi efektami - zimny potrafil rozładowac aku jak sie go odpalalo. okazalo sie ze przy wymianie rozrządu stary byl przesuniety az o dwa ząbki, po wymianie i ustawieniu palił na dotyk i moc wróciła od reki
  • #15 8093357
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1391
    co z cisnieniem paliwa?
    co z czasem wtrysku?
  • #16 8096151
    radiofm
    Poziom 12  
    fuelinyourblood napisał:
    co z cisnieniem paliwa?
    co z czasem wtrysku?

w/g serwisu AR ciśnienie paliwa OK - sam nie mam jak zmierzyć.

czas wtrysków - przy biegu jałowym około 3 ms, przy przygazowaniu około 16ms.
  • #17 8575979
    lukasznnn
    Poziom 1  
    u mnie podobny objaw na zimnym silniku duszenie, strzały nie chce wchodzić na obroty itd. Już nie mam na to siły... Sprawdzony na examinerze zero błędów, sprawdzone wtryskiwacze wszystko ok a samochód na zimnym jak nie szedł tak nie idzie.... Rozwiązałeś swój problem?
  • #18 8576619
    radiofm
    Poziom 12  
    Ha !

Zapomniałem się pochwalić tutaj ale w końcu alfa śmiga jak powinna:

Okazało się że blisko mnie jest mechanik samochodowy - młode chłopaki ale jak sie okazało dali jej rade.
    pojechałem tam opowiedziałem o problemach - stwierdzili ze zobaczą cz nie jest przestawiony rozrząd - co się okazało na jednym kole zębatym było zerwany klin - zobaczyli to jak odkręcili jedno koło zębate..
    wymienili pasowało od jakiegoś modelu fiata..
    ustawili rozrząd od początku - tu ważne żeby mechanik miał blokady wałka rozrządu bo bez tego nie da rady (można je kupić na na aukcjach niedrogo)

od tej pory samochód odpala za pierwszym razem, przyśpiesza normalnie SUPER !

Pozdr.
    Robert

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemami w Alfa Romeo 146 1.4 TS, które objawiają się trudnościami w odpalaniu na zimnym silniku oraz spadkiem mocy, szczególnie przy gwałtownym przyspieszaniu. W diagnostyce pojazdu zidentyfikowano błąd dotyczący sondy lambda, który został usunięty po wymianie czujnika. Użytkownik podejrzewa przepływomierz powietrza, jednak po jego wymianie objawy nie ustąpiły. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie ciśnienia paliwa, potencjometru pedału gazu, czujnika temperatury płynu chłodzącego oraz stanu rozrządu. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez mechanika, który stwierdził, że rozrząd był przestawiony z powodu zerwanego klina na kole zębatym, co zostało naprawione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA