logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć regulator napięcia w motocyklu CZ 175?

wRzoSik 08 Maj 2010 22:45 6095 4
REKLAMA
  • #1 8052804
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam

Kupiłem jakiś czas temu takie cudo.:

Pogoda sprzyja jest czas i miejsce (w końcu) więc chce się zabrać za
    instalację tego regulatora do mojej pięknej maszyny :) ale wiem ze trzeba
    podłączyć w trochę inny sposób :>

Znalazłem parę artykułów na ten temat tutaj na forum ale nie pomogły mi zbytnio,
    więc jak ktoś z dobrej nieprzymuszonej woli by mi pomógł(łopatologicznie) to bede
    bardzo wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #2 8052862
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1835
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic744749.html
    powinno pomóc. A o ile dobrze pamiętam idzie to tak ze z zacisku D na prądnicy podłączasz do wejścia szcz. na regulatorze, +6 czyli plus z akumulatora i wzb. czyli prąd wzbudzenia na prądnicy w tym przypadku M z wyjścia prądnicy
  • REKLAMA
  • #3 8052909
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    A reszta kabli które są podłączone do tego starego regulatora idzie w te nowe miejsca?

Czyli jeżeli dobrze rozumiem
    D -> szcz
    +6 -> plus z akumulatora
    wzb ->M

Rysunek.:
  • REKLAMA
  • #4 8053512
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1835
    dokładnie tak
  • #5 20779706
    sokql
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    1. Podpinam się pod temat. Mam cz175 typ 487 i chciałbym podpiąć elektroniczny regulator napięcia. Dowiedziałem się że należy zmienić kolejność podcięcia kabli niż w tradycyjnym regulatorze. Natomiast nurtuje mnie taka rzecz - przy mechanicznym regulatorze mam dwa białe kable przykrecone jeszcze do obudowy starego regulatora. Co z nimi zrobić? Gdzie podpiąć w elektronicznym? Bo na schemacie tego nie mam. (Zdjęcia) Zbliżenie na regulator napięcia w motocyklu, z zaznaczonymi dwoma białymi przewodami.
    Pomóżcie proszę. Z elektryki jestem noga.
    Schemat elektryczny instalacji motocykla CZ 175 z oznaczeniem kolorów kabli. Zbliżenie na instalację elektryczną motocykla z widocznymi przewodami i multimetrem. Schemat elektryczny cz175 z regulatora napięcia. Regulator napięcia Magneton w motocyklu z dwoma białymi kablami.

2. Drugi temat mam taki:
    Stało mi się z dnia na dzień taka rzecz.
    W trakcie jazdy motocykl zgasł sam od siebie. Jadąc pędem odpaliłem na pych. Ujechałem kawałek znowu zgasł. Zaczęły mi się żażyć kontrolki ładowania i luzu jakby za mało prądu było. Światła mijania już nie zaświeciły się.
    W garażu próbowałem jeszcze odpalić, to działo się coś takiego , że czasem prąd był i kontrolki świeciły można, można było odpalić, po chwili zgasł i kontrolki się ledwo paliły, jakby żyły własnym życiem. Na mierniku akumulator miał raz 6,2v wtedy można było odpalić, a jak zgasł i kontrolki lewo się paliły to na akumulatorze było 2,5-4V .
    Nie wiem ile akumulator ma, ale mam nowy do zalania.
    Wydaje mi się że coś z nim nie tak. Przejrzałem stan instalacji to wszystko wpięte na sztywno , kable nie uszkodzone.
    Chcąc podłączył ładowarkę do akumulatora nawet nie podejmowała ładowania...

Dodam, że w momencie jak motocykl sam od siebie gaśnie i żarówki kontrolek ledwo się żażą to za moment świecą normalnie same od siebie bez dotykania niczego. Odpalę i za moment spadek V na aku.

Mam filmiki jak żarówki pulsuja,

REKLAMA