logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa Toshiba Satellite T2105CS: RAM, dysk, bateria, CD-ROM, akcesoria

stryker2 20 Sie 2004 21:00 1326 6
REKLAMA
  • #1 804963
    stryker2
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam!
    Szukam stron na temat tego laptopa...
    odnosnie tego co sie w nim znajduje ;] dokladnie
    bo z tego co wiem teraz to jest to 486DX/50 + 4MB ram

I pytanko gdzie kupic do niego i ile to mniej wiecej kosztuje :
    - ram 24MB --bo tyle na maxa mozna chyba do niego wsadzic z tego co gdzies wyczytalem ;/
    - dysk jaki na maxa mozna do niego wsadzic i ile taki kosztuje...
    - bateria ;] jaka , gdzie i ile ...
    - cdrom ..da sie ???
    - inne rzeczy ???
    z gory thx za info ;]
  • REKLAMA
  • #2 805247
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Dokumentacjo najprościej, w archiwum, na stronie /FTP producenta. Jednak z tak starym modelem może być problem.

Co do zakupów - to pozostają chyba tylko giełdy(np. Allegro), ewentualnie można spróbować u dystrybutora Toshiby.

Z góry jednak uprzedzam, że rozbudowa będzie raczej nieopłacalna.
  • REKLAMA
  • #3 805570
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Mam małą uwagę odnośnie baterii - obwaiam się, że nowa bateria będzie niewiele tańsza niż cała reszta notebooka :(
  • #4 805702
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Mam podobnego SAtellite 1960C 486dx2 50MHz z kolorowym wyświetlaczem 4M internal + 4 na PCMCIA. DO jakichkolwiek zmian jest potrzebna dyskietka serwisowa Toshiby. Traktuje go jako zabytkowy dodatek do wyposażenia w firmie, do programowania centralek alarmowych. Jakiekolwiek rozbudowy mijają się z celem, nie uciągnie niczego poza win95 w rozdzielczości 640x480 nz 16 kolorach, kiedys próbowałem IE ptzez modem zewnętrzny ( otwierał się 25 minut i szlag mnie trafił) Koszt ewentualnych upgradów przekroczy cenę używanego lapcia na PII z wszystkim co trzeba.
    Toshibie należy się pochwała za żywotność mój ma już 10 lat i chodzi ( nawet napęd dyskietek), ale poddałem się jeśli chodzi o rozbudowy
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 812431
    stryker2
    Poziom 19  
    dobra powiedzcie mi jeszcze co tam jest za uklad dzwiekowy ???
  • REKLAMA
  • #7 812982
    stryker2
    Poziom 19  
    szukalem i nic niema na ten temat ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy laptopa Toshiba Satellite T2105CS, wyposażonego w procesor 486DX/50 MHz i 4 MB RAM. Maksymalna pamięć RAM, jaką można dołożyć, to około 24 MB, jednak znalezienie kompatybilnych modułów jest trudne i kosztowne. Maksymalna pojemność dysku twardego nie została jednoznacznie określona, ale ze względu na wiek urządzenia i ograniczenia sprzętowe, rozbudowa dysku może być nieopłacalna. Nowa bateria do tego modelu jest droga i często kosztuje niemal tyle, co cały laptop. Możliwość instalacji napędu CD-ROM jest niepotwierdzona, a rozbudowy tego typu są generalnie trudne i mało opłacalne. Dokumentacja techniczna jest dostępna na stronie producenta, jednak dla tak starego modelu może być ograniczona. Wskazano również, że do niektórych operacji serwisowych potrzebna jest dyskietka serwisowa Toshiby. Jako przykład podobnego modelu podano Toshiba Satellite 1960C z procesorem 486DX2 50 MHz, który również ma ograniczone możliwości rozbudowy i jest traktowany jako sprzęt zabytkowy. Wątpliwości pojawiły się także co do układu dźwiękowego w modelu T2105CS, jednak brak jest szczegółowych informacji na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA