logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ulepszenie Toshiba T4400C: zwiększenie RAM, dodanie karty sieciowej, dźwięku

Jack48 14 Cze 2007 12:03 5003 20
REKLAMA
  • #1 3983107
    Jack48
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam , posiadam takiego bardzo starego laptopa firmy Toshiba - T4400C i chciałbym go trochę ulepszyć o ile się da bo chyba takich części nie da się już nigdzie znaleźć , ale warto zapytać .
    Parametry :
    Procesor : 486 DX2 75MHz
    Ram - 4 MB tu strasznie kiepsko :( ale najwięcej można dać 20 MB )
    Dźwięk - brak
    Karta sieciowa : jest na nią miejsce ale jej samej nie ma :) :(
    Matryca kolorowa z tego co udało mi się znaleźć to może pracować w największej rozdzielczości to 640-480 w 256kolorach
    Dysk - 120MB
    Fdd- jest tylko on :)
    Miałem na nim zainstalowanego polskiego Windowsa 3.11 for WorkGroup ale czułem że ten sprzęt stać na więcej więc zainstalowałem dyskietkową wersje Windowsa 95 . No i powiem że jest nawet całkiem całkiem chociaż przydało by się tych ramów .

No i malutka galeria :D
    Start Wina :
    Winda załadowana :)
    Zamknięty laptop :
    Miejsce na pamięć :
    Zbliżenie:
    Porty:
    I nalepka na obudowie:

No to jak , kto pomoże :) ?
  • REKLAMA
  • #2 3983210
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Ja bym mu dał te 20 Mb , i chyba nic wiecej nie opłąca sę modernizować takiego zabytku no i dołożyć sieciówkę :)
  • REKLAMA
  • #3 3983273
    Jack48
    Poziom 15  
    Tak , tak tylko powiedz mi skąd coś tak niedostępnego wziąć ?
  • #4 3983298
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ja bym się może pokusiło wymianę procka na DX4, ale też wacham się, czy to opłacalne, bo te procesorki to swego rodzaju rarytasy - mogą być drogie...
  • #5 3983339
    Jack48
    Poziom 15  
    Na poczatku gdy go kupiłem (pół roku) temu to miał proca 486 - 50 Mhz ale grzał się że nie można było go dotknąć to wymieniłem go na 486 DX2 - 75 MHz - mam tych starych procesorów trochę bo jak kupowałem jakieś części komputerowe do zawsze występowały w postaci gratisu no i tak mi sie ich uzbierało aż 6 ale brakuje tego DX4 ale czy to ma sens . Po co kupować szybszego proca skoro i tak nie będę miał go do czego wykorzystać ze względu na ten 4 MB problem :) Najpierw ramy by sie przydały . Ale skąd takie wziąć , szczerze mówiąc jeszcze takich nie widziałem .
  • #6 3983383
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Jeżeli nie masz dźwieku a masz wolny port LPT, możesz spróbować zmontować tak zwanego "Covoxa".
    Jakość może nie najwyższa, ale zawsze coś - pamiętam że ktoś tu na forum wcześniej zamieścił plik ze sterownikami do Covoxa pod Win9x.
  • REKLAMA
  • #7 3983485
    Jack48
    Poziom 15  
    Hmm takie coś heh jeszcze tego nie widziałem :). A czy można wykorzystać ten mały głośniczek który jest w środku w komputerze speaker chyba sie nazywa :D ?
  • #8 3983543
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Moze moja odpowiedz nie bedzie na temat ale daj spokoj temu komputerkowi. I tak raczej go nie wykorzystasz, no moze do jakiejs pracy w dosie... Niech on juz zostanie taki jaki jest - jako okaz muzealny. Nie zmieniajac nic mozesz sobie pograc w electrobody albo pinball fantasies - te gry chyba mialy dosc sensowne sterowanie pcspeakerem - ladnie to brzmialo nawet bez covoxa na tym jednym bicie. Dolozenie pamieci wiele ci nie pomoze, nie wspominajac juz, ze to raczej niemozliwe, zebys gdzies taka kupil. W latach swietnosci tego komputera, rozszerzenie kosztowalo majatek i rzadko kto sobie na nie pozwalal. Dodajmy do tego, ze prawie kazdy laptop mial inny standard i wykonanie takiej pamieci. Daje mniej niz 1%, ze znajdziesz gdzies wlasciwa. Kup lepiej dysk przynajmniej 720MB. Zreszta moze byc tak, ze komp wiekszego niz 540MB nie obsluzy;(
    Sam komputer widze w ladnym stanie - taka zabytkowa laleczka.
  • #9 3983569
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    Hmm takie coś heh jeszcze tego nie widziałem

Polecam przeczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/Covox

Cytat:
    A czy można wykorzystać ten mały głośniczek który jest w środku w komputerze speaker chyba sie nazywa

Zazwyczaj po prostu wbudowuje się w Covoxa standardowe wyjście audio.
  • #10 3983622
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Ciężko cokolwiek z tego zrobić. Najlepiej gdybyś go zostawił w spokoju bo do niczego innego się nie przyda.

Pozdrawiam
  • #11 3984150
    Jack48
    Poziom 15  
    I tak zrobię - dam mu spokój . :) To wspaniały okaz i mam do niego sentyment i wcale nie chciałem zrobić mu nic złego . Jako ciekawostkę powiem że w jego czasach świetności ten właśnie komputerek kosztował aż $3,999 i mówili że jest jedyny w swoim rodzaju . :D Co do jego stanu to jest nawet dobry szczególnie matryca , ma już 15 lat zresztą tak jak jego pozostałe części . Na rynku prawdopodobnie pojawił się w 11/02/92 . Brakuje mi tylko w obudowie zaślepki na baterię :cry: może kiedyś znajdę drugi taki egzemplarz to otrzyma swoją drugą połówkę :)
  • #12 3984337
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Cytat:
    bo te procesorki to swego rodzaju rarytasy - mogą być drogie...

Możesz coś o tym powiedzieć? Ja nieświdomie trzymam na półce dx4 100mhz z laptopa :P

Da się użyć speakera jako wyjścia audio. Do tego sam microsoft udostępnił "sterownik" (w cudzysłowie, bo w praktyce nic innego niż wave na tym nie usłyszysz, ale chodzi nawet pod Win 3.1 w Tosi 2000SX). Pierwszy wynik google po wpisaniu "pc speaker windows driver" bez cudzysłowiu
  • #13 3984371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3984390
    Jack48
    Poziom 15  
    Mam specjalna wersję dyskietkową tego systemu którą bardzo ciężko zdobyć . Jest ona na 14 dyskietkach . Ale słyszałem również o wersji na 30 dyskietkach .Dla tych którzy nie przestrzegają prawa :D ta wersja jest dostępna do ściągnięcia na emule . Potem wystarczą z 2 dyskietki nagrywać i kasować ... Instalacja jest bardzo prosta . O wszystkim informuje cię instalator .
    No to jeszcze super sprzęt ja posiadam jeszcze Toshiba 120Mhz i też 16 mb ram i karta muzyczna ale pokusiłem się na Wina 98 ( instalowałem go za pomocą przelotki w stacjonarnym komputerze , ogólnie dostępna np. na Allegro )
  • REKLAMA
  • #15 3984410
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3984628
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Damian1p > a jaki masz tam dysk? Bo jesli chociaz ze 200MB, to nagraj na stacjonarnym za pomoca przelotki Winde 98 instalatora (ok. 40MB), odpal lapa z dyskietki startowej Win98 i zainstaluj z dysku (ok.120MB) - potem skasuj instalke. Szczegolowa instrukcje moge napisac ale to chyba mija sie z celem - pewnie gdzies to juz bylo.
    Win 98 bedzie chodzil na tym sprzecie jak krew z nosa ale i tak lepsza funkcjonalnosc niz z Win95
  • #17 3985347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3985367
    Jack48
    Poziom 15  
    Dla mnie Linux to też inny świat :) Wole Windy albo jak kto woli polskie Okienka :D - Windows

Co do tej 98 to będzie chodził i to nie najgorzej , ja mam ciut wolniejszy procesor i tez mam tego wina i nawet muzyczkę sobie słucham i to płynnie
  • #19 3985450
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Rar pod DOS >
    http://members.elysium.pl/morris/programs/rar/download.html

Pod DOSem kiedys popularny byl ARJ (do pakowania) no i wszystkim znany program Norton Commander w wersji 5.0 (nie wiem czy ukazaly sie jeszcze jakies jego wersje pod DOSa).
    Jak chcesz pobawic sie jeszcze DOSem - a chyba bedziesz mial taka potrzebe, to polecam zaczac od postawienia minimalnego systemu na czystym dysku i dogranie NC.
    Do odczytu MP3 i nawet niektorych filmow polecam program QV PRO pod DOS - bardzo uczciwie dziala - filmy z napisami nawet chodza a mp3 w stereo nawet na 486DX2 - rozpozna wiekszosc kart dzwiekowych oraz grafiki VESA - wiekszosc.
    O wersji dyskietkowej Win98 nie slyszalem ale jak chcesz sie pomeczyc to radze zrobic archiwum self-extracting z podzialem na dyskietki i mozolnie przeniesc go na dysk lapka.
    Jest jeszcze jedna ciekawa metoda na przeslanie danych pod DOSem - kabel LPT. W kablu krosowalo sie ktores sygnaly )cos jak null-modem ale na LPT). NC 5.0 ma opcje linkowania przez taki kabel i idzie to ok. 50kB/s czyli konkurencyjnie do dyskietek.
    Ja jednak polecam przelotke ATA, no ale jesli tak nie chcesz, to innych sposobow aby tam wbic system nie widze. No chyba ze jakimis magicznymi sztuczkami:)
    O! jeszcze jeden mi sie sposob przypomnial. Wsadz dysk do lapsa, ktory posiada CD-ROMa i przegraj w nim instalatora z CD.
    To chyba wyczerpuje znane metody zapłonu microsyfowego systemu na tym dysku.
  • #21 3986064
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    nie wiem czy ukazaly sie jeszcze jakies jego wersje pod DOSa).

Ostatnia wersja pod DOS-a to 5.51.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji bardzo starego laptopa Toshiba T4400C wyposażonego w procesor 486 DX2 75 MHz, 4 MB RAM (maksymalnie do 20 MB), brak karty sieciowej i dźwięku oraz dysk 120 MB. Użytkownik rozważał zwiększenie pamięci RAM do 20 MB oraz dodanie karty sieciowej, jednak znalezienie takich części jest trudne ze względu na ich rzadkość i specyficzne standardy. Proponowano także wymianę procesora na 486 DX4, ale ze względu na koszty i ograniczenia pamięci RAM, nie jest to opłacalne. W kwestii dźwięku zasugerowano zastosowanie urządzenia Covox podłączanego do portu LPT jako prostego rozwiązania audio, a także wykorzystanie wbudowanego głośniczka PC speaker z odpowiednimi sterownikami, choć jakość dźwięku jest ograniczona. Dyskusja poruszała również instalację systemu Windows 95 w wersji dyskietkowej (14 lub 30 dyskietek) oraz możliwość instalacji Windows 98 za pomocą przelotki z komputera stacjonarnego, co może poprawić funkcjonalność systemu na tym sprzęcie. Wspomniano także o alternatywie wykorzystania laptopa jako serwera sieciowego z lekką dystrybucją Linuksa, choć użytkownik preferuje systemy Windows. Wskazano na trudności z zakupem rozszerzeń pamięci i kart sieciowych do tak starego modelu oraz na ograniczenia sprzętowe, które czynią dalszą modernizację mało opłacalną. Laptop jest traktowany jako wartościowy, sentymentalny egzemplarz z początku lat 90., zachowany w dobrym stanie technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA