logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką tanią i wydajną pompę próżniową wybrać do modyfikacji PT803?

max-energy 10 Maj 2010 15:19 1693 6
REKLAMA
  • #1 8058650
    max-energy
    Poziom 22  
    Ocena: 166
    Witam
    Od ponad pół roku użytkuje bezawaryjnie stację PT803. Gdy tylko minie gwarancja chciałbym ją zmodyfikować. Planuje dołożyć:
    -> w miejsce standardowej lutownicy kolbowej, grotówkę z odciągiem dymu
    -> rozlutownicę pistoletową
    -> ewentualnie wyciąg dymu

Jedynym problemem jest pompa próżniowa, bo nie wiem jaką zastosować (stosunkowo tanią i wydajną).
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej. Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8059200
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    odkurzacz samochodowy kupisz za parenaście złotych a jako odsysacz dymu bez problemu sobie poradzi..
  • REKLAMA
  • #3 8059631
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 8059873
    max-energy
    Poziom 22  
    Modyfikacja obejmuje też nową obudowę.
    Nie wiem tylko czy przeróbka odkurzacza podoła rozlutownicy.
    Aha i jeszcze jedno. Nigdy nie miałem styczności z filtrem z aktywnym węglem. I mam pytanie. Czy ten filtr można jakoś czyścić, czy trzeba go wymieniać na nowy?
  • Pomocny post
    #5 8060161
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    max-energy napisał:
    (...)
    Aha i jeszcze jedno. Nigdy nie miałem styczności z filtrem z aktywnym węglem. I mam pytanie. Czy ten filtr można jakoś czyścić, czy trzeba go wymieniać na nowy?

A filtry od masek gazowych i pochłaniaczy się czyści?
    Chyba ci mówi sama nazwa, "węgiel aktywny".......
  • REKLAMA
  • #6 8117733
    flash_mm
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    ja zrobilem kiedys prosta modyfikacje, polegala ona na tym ze po wylaczeniu wlacznikiem stacji, dodatkowy przekaznik przelaczal mi potencjometr od regulacji nawiewu na full, tak aby szybciej ostygla, tak jak to bylo w pierwowzorach NEC. moze nie na temat, ale moze sie komus pomysl przyda.
  • #7 8123576
    max-energy
    Poziom 22  
    flash_mm napisał:
    ja zrobilem kiedys prosta modyfikacje, polegala ona na tym ze po wylaczeniu wlacznikiem stacji, dodatkowy przekaznik przelaczal mi potencjometr od regulacji nawiewu na full, tak aby szybciej ostygla...

W tej stacji jest już zainstalowany taki patent :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik stacji PT803 planuje modyfikację urządzenia po zakończeniu gwarancji, w tym wymianę standardowej lutownicy na grotówkę z odciągiem dymu oraz dodanie rozlutownicy pistoletowej i ewentualnie wyciągu dymu. Kluczowym zagadnieniem jest wybór taniej i wydajnej pompy próżniowej. W dyskusji zasugerowano użycie odkurzacza samochodowego jako odsysacza dymu, jednak pojawiły się wątpliwości co do jego wydajności w kontekście rozlutownicy. Użytkownik zadał również pytanie o możliwość czyszczenia filtra z aktywnym węglem, na co odpowiedziano, że filtry te można czyścić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA