logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dostęp z kilku kart zbliżeniowych na jedną? Sprzęt i oprogramowanie

elfik765 10 Maj 2010 18:43 27340 9
REKLAMA
  • #1 8059487
    elfik765
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam . Mam coraz więcej kart zbliżeniowych ( 2 z pracy 2 z domofonu ) i się zastanawiam czy by się nie dało wszystkie dostępy wrzucić na jedną ogólna kartę.

Jeśli by sie dało jaki sprzęt potrzebuje ? jakiś programator ? drogie to ? oprogramowanie ? jakieś dane z firmy i domofonu ?

Dzięki z góry

Edit :
    poprawione
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8059573
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1532
    Nie da się. Kart zbliżeniowych się nie programuje. One mają stały kod. I tego kodu uczy się odbiornik. Można jedynie jedną kartę przypisać do wielu odbiorników. Ale to wymaga ingerencji administratora takiego systemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8059579
    utak3r
    Poziom 25  
    Ocena: 5
    Zależy - od tego, co to są za karty i jak systemy są zaprojektowane. Sądzę jednak, że w domofonach itp. jest system Unique. W takim systemie karta to tylko po prostu numer identyfikacyjny, nadany w fabryce. Nie połączysz więc kilku kart w jedną.
    Możliwe, że owe systemy to Mifare - ale nie sądzę. W przypadku Mifare też możliwe, że wykorzystywany jest ID, którego nie zmienisz, ale może używane sa inne dane, zapisywane na karcie. Złamanie Mifare jest możliwe, ale jest trudne.

Dodano po 1 [minuty]:

Można jeszcze zbudować emulator karty ;) Ale średnio się by to Tobie opłacało.
  • REKLAMA
  • #4 8059602
    elfik765
    Poziom 11  
    No właśnie niby ta karta z domofonu jest do programowania bo pan od domofonu mówił że "Idzie ją zaprogramować " ale jesli to tyle zachodu to faktycznie chyba nie ma sensu :{ ja sobie wyobrażałem że trzeba skopiować z czterech kart jakieś kody i wpisać sobie je w jedną ;P ale to laikowe rozumowanie.

Dzieki za pomoc
  • Pomocny post
    #5 8059616
    utak3r
    Poziom 25  
    "Pan od domofonu" wie o tych kartach jeszcze mniej, niż Ty ;) Więc słuchaj się go więcej. Owo potoczne określenie oznaczało tyle, co zbliżenie karty do czytnika - po to, aby czytnik tę kartę zapamiętał. Na tej samej zasadzie działają bramy, szlabany itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8060459
    Wilku
    Poziom 17  
    Niektóre typy kart na 125kHz da się zaprogramować swoim kodem. Karty Mifare mają możliwość zapisu danych, ale nie numeru seryjnego, który jest zazwyczaj wykorzystywany w prostych systemach. Wątpię jednak aby Twój domofon był na Mifare. Zapewne jest to któraś karta na 125kHz. Jeśli chodzi kartę "all in one" to zapomnij. Jeśli karty które posiadasz mają różne kody (a zapewne tak jest) to nie zastąpisz ich jedną. No chyba że każdy z administratorów wpisze ci właśnie tą jedną.
  • Pomocny post
    #7 8061081
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Karta działajaca w systemie UNIQUE 125kHz (czy jak jej tam) nie da się zaprogramować, zaprogramować "pod kartę" możesz urządzenie które zapamieta jej unikalny numer. Zaprogramować możesz tylko karty działajace w systemie MIFARE 13,56MHz gdzie masz do wykorzystania kilkanascie linijek po 16 bajtów EEPROMU przy czym karta MIFARE ma także swój unikalny numer którego nie zmienisz! Większość urządzeń które działa z MIFARE bazuje na jej unikalnym numerze a nie EEPROMIE więc kopiowanie karty daremne. Do kopiowania i odczytu EEPROMU w MIFARE jest mnogo programów w sieci.

[Uzupełnienie]
    Używając kart Q5 czy e5551 można stworzyć "tanim" kosztem klona karty UNIQUE. Urządzenia i technologia dostępne z łatwością na rynku.
  • Pomocny post
    #8 8061173
    utak3r
    Poziom 25  
    medicb napisał:
    Większość urządzeń które działa z MIFARE bazuje na jej unikalnym numerze a nie EEPROMIE więc kopiowanie karty daremne.

Zakładając oczywiście debilnie zaprojektowany system ;) co faktycznie bardzo często ma miejsce.

medicb napisał:
    Do kopiowania i odczytu EEPROMU w MIFARE jest mnogo programów w sieci.

Tutaj z kolei zakładasz, że masz klucze, prawda? Bo odczytanie karty Mifare bez kompletu kluczy... jest trudne. Na dodatek, jest wykonalne tylko wtedy, gdy jest to Mifare Classic, czyli zastosowany algorytm szyfrowania to nieszczęsny babol NXP pod nazwą crypto1.
  • Pomocny post
    #9 8063362
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Tego ostatniego z kluczami akurat nie wiem. Gdy zakupiłem w turcji czytnik MIFARE 13,56MHz koleś przysłał mi w komplecie dwie karty i dwa programy do odczytu/zapisu/kopiowania* Moja karta z pracy także odczytuje się bez problemu tylko sęk w tym że każda w EEPROMIE ma same zera. Oczywiście gdy wprogamuję jakąś wartość mogę ją odczytać i zapisać ponownie, a o kluczach pojęcia, jak pisałem, nie mam.
  • #10 8063629
    elfik765
    Poziom 11  
    dzięki za informacje / Temat do zamknięcia ;) za dużo zachodu !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy można połączyć dostęp z kilku kart zbliżeniowych na jedną. Odpowiedzi wskazują, że większość kart zbliżeniowych, takich jak te działające w systemie UNIQUE 125kHz, ma stały kod, który nie może być zmieniony ani skopiowany. Możliwe jest jedynie przypisanie jednej karty do wielu odbiorników, co wymaga ingerencji administratora systemu. Karty Mifare 13,56MHz oferują możliwość zapisu danych, ale również mają unikalny numer, którego nie można zmienić. Istnieją urządzenia, które mogą emulować karty, ale ich użycie może być nieopłacalne. W przypadku kart na 125kHz, można stworzyć klon, ale wymaga to odpowiednich narzędzi i wiedzy. Ogólnie, łączenie wielu kart w jedną jest skomplikowane i często nieopłacalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA