logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa pompa o zmiennych obrotach z zaworami termostatycznymi?

jacekgrab 10 Maj 2010 19:12 3107 3
REKLAMA
  • #1 8059629
    jacekgrab
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    mam takie pytanie: jak to jest w instalacji z pompą i zaworami termostatami, jeśli jest normalna pompa o stałym wydatku i instalacja z termostatmi to z tego co wiem stosuje się przy pompie zawór nadmiarowo upustowy który działa jak termostaty sie zamyjają, żeby w instalcji cińnienie nadmiernie nie wzrosło (dobrze pisze?), a ja to jest jak jest pompa o zmiennych obrotak tak która sie dostosowuje do instalcji, ale jak będą wszystkie remostaty zamkniete to przepływu w instalcji niema (chyba) i co wtedy sie z pompa dzieje? gdzieś kiedys słyszałem że stoduje się na ostatnich odbiornikach instalcji takie obejście żeby był jakis minmalny przepływ jak wszystkie zawory są zamkniete (chociaz nie jestem pewien czy o to chodziło w tym dokładnie), z góry dzięki za wyjaśnieni
  • REKLAMA
  • #2 8059845
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Zdejmin 1 głowicę w jakimkolwiek grzejniku (lub w grzejniku gdzie zamontowany jest termostat pomieszczenia jeśli takowy w ogóle jest) i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #3 8059907
    jacekgrab
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    i tak się to robi? ja się zastanwiam czy to co napisałem to wogóle ma jakis sens
  • #4 8061055
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    jacekgrab napisał:
    i tak się to robi? ja się zastanwiam czy to co napisałem to wogóle ma jakis sens

Właśnie tak się to robi :D
    Jakiś sens tego jest, ale musisz nieco popracować nad tym - regulamin p.15.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
REKLAMA