logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody pomiaru przepływu powietrza przez wentylator w budynku

encore 11 Maj 2010 02:51 2643 7
REKLAMA
  • #1 8061424
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Szukam metody na pomiar przepływu powietrza przez wentylator tłoczący i wyciągający powietrze z budynku.
    Proszę o poradę jak zabrać się do tego zagadnienia?
    Znalazłem wentylator z czegoś, co taki pomiar umożliwia, jednak nie mam zielonego pojęcia jak to działa w szczegółach.
    Mam zdjęcie owego wentylatora.
    Możecie mi wyjaśnić, jak dokładnie przebiega pomiar przepływu na tym wentylatorze lub podrzucić konkretną metodę, jak przepływ pomierzyć?
    Załączniki:
    • Metody pomiaru przepływu powietrza przez wentylator w budynku DSC00570_1.JPG (208.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8065355
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Czy ten wentylator jest zainstalowany na kanale?
  • REKLAMA
  • #3 8065632
    encore
    Poziom 20  
    Wentylator montowany jest w drzwiach. Działające urządzenie wyglada jak na zdjęciu. W pomiarze przepływu korzysta sie z rurek które sa na korpusie silnika i tej drugiej tak jak widać na wcześniejszym zdjęciu. Co właściwei te rurki robią i na czym polega pomiar z użyciem tych rurek?

Wrzucam jeszcze zdjęcie działającego urządzenia. Tak to wygląda w praktyce.
    Załączniki:
    • Metody pomiaru przepływu powietrza przez wentylator w budynku DSC00554_1.JPG (188.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 8065662
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Szukaj: rurka Pitota-Prandtla.
  • #5 8065731
    encore
    Poziom 20  
    Czy oby napewno to co jest na zdjęciu to rurka Pitota-Prandtla?
  • #6 8067847
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Tak . Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu .
  • REKLAMA
  • #7 8069200
    encore
    Poziom 20  
    Mam możliwość pozyskania malutkiej dotacji którą mogę wydać na projekt wentylatora z pomiarem przepływu powietrza.

Moze ktoś wie jakie sa koszty zrobienia obliczeń albo zespołu wentylatora z czujnikiem przepływu i ewentualnie kryzami jeżeli bedą potrzebne?
    Przepływ jaki musi być to do około 12000m3/godzinę.
  • #8 8076061
    Bxz
    Poziom 10  
    Napisz dokładnie co to ma być, wentylator z pomiarem przepływu to mało mówi.
    Najlepiej napisz jakie ma być jego zastosowanie, to coś pomyślimy.
    Podaj konkretny model wentylatora.
    Ma utrzymywać stały/zadany przepływ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje metody pomiaru przepływu powietrza przez wentylator tłoczący i wyciągający powietrze z budynku. Wskazuje, że wentylator jest zainstalowany w drzwiach i posiada rurki na korpusie silnika, które mogą być używane do pomiaru. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie rurki Pitota-Prandtla do pomiaru przepływu. Użytkownik rozważa również projekt wentylatora z czujnikiem przepływu, z wymaganym przepływem około 12000 m³/godzinę, i pyta o koszty związane z obliczeniami oraz ewentualnymi dodatkowymi komponentami, takimi jak kryzy. W odpowiedziach pojawia się potrzeba podania konkretnego modelu wentylatora oraz jego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA