logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simmeringi PTFE - czas oczekiwania po montażu i różnice względem gumowych

11 Maj 2010 17:08 13798 13
REKLAMA
  • #1 8063102
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8063523
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    jak do tej pory wszystkie z elastomeru które zakładałem nie ciekły, okres od montażu do uruchomienia ok 3 godziny, widocznie miałem szczęscie do tej pory i nie nadziałem się na mine
  • REKLAMA
  • #3 8071826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 8072036
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Co tam, tyle godzin? Nie no nie róbcie se jaj panowie. Jak robię klientowi to około 2-3 godzin, u siebie w samochodzie jak zmieniałem ( miałem już oddać do mechanika, bo przy swoim jakoś nie chce mi się robić, ale jak czytam te elektrodę i mechaników stąd to zwątpiłem w słuszność tego rozwiązania - to żart, znam paru bardzo dobrych, stąd również ), i po 20 minutach od wymiany jeździłem samochodem. I nie cieknie. Tyle że u mnie wszystko przy wymianie się świeci.

A nie sory, bo bym był zapomniał. Miałem raz Lanosa na głowicę, po złożeniu wszystkiego do kupy na nowych częściach facet przyjeżdża za kilka dni że cała kostka mokra od oleju. Puścił uszczelniacz na wałku wydechowym, oczywiście nowy. Napewno prawidłowo założony, z elringa. Nie wiem dlaczego, ale założyłem gościowi stary, bo akurat nie miałem takiego, i na starym nie ciekło ( wizualnie był dobry ).

P.S. owik, a czegoś Ty się spodziewał? Poczytać bym chętnie poczytał, ale napewno nawyków swoich nie zmienię.
  • Pomocny post
    #5 8072048
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Pewnie takie "duże" zainteresowanie bo raczej mało kto się zastanawia z jakiego tworzywa jest uszczelniacz, który montuje - liczy się bardziej firma he he
    tak czy inaczej też będę obserwował temat - może się rozwinie.
  • #6 8072439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8072537
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Ja wiem tylko że w elringach przeważnie dają za luźne sprężynki, 10k km od wymiany i się leje z niego a nie widać ani śladu zużycia. Dlatego ja w nich zawsze skracam sprężynki i jest ok.
  • #8 8072579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8072764
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Nie pisałem akurat o teflonowych, bardzo rzadko mi się zdarza mieć z nimi do czynienia bo trudno dostępne na takim zadupiu i drogie.
  • #10 8072796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 8074550
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, staram się mieć urządzenie do zakładania :D czyli tulejki do zakładania, przed założeniem :D zabrałem dzieciakowi podgrzewacz do butelek, wlewam olej do niego( 30 st. C) i wsadzam do niego simeringa ( ponoć pisze się przez jedno M od Simerra, który toto wymyślił ot taka ciekawostka zawodowa) idę na fajkę i zakładam,jakoś nie ciecze, co do sprężynek też czasami sobie skrócę , kol Owik drogie czy nie to pewnie subiektywne ale szczelność to całkiem obiektywne odczucie he he, powodzenia.
  • #12 8076963
    DJ_Złączka
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Panowie, mowa o PTFE czy jak tam je zwać. Mowa o uszczelniaczach teflonowych, gdzie warga wygląda jak mocno skrócony komin, sztywna jak nie powiem co i bez żadnej sprężynki. Z gumiakami sobie radzę bez problemu, skracanie sprężyny to nie jest dobry pomysł, to "guma" ma uszczelniać i być dopasowana. Jeżeli tak robicie w nowych uszczelniaczach to robicie źle i na krótką metę ta metoda. Jeżeli uszczelniacz jest dobrze dobrany i firmowy, nie ma żadnego sensu taki zabieg. A Elring, no cóż w moim mniemaniu jedna z najlepszych firm OEM w Polsce. Jeśli jest powiedzmy na 52 to ja nie widzę powodu, żeby ich poprawiać i skracać element dociskający na 51,5. Bywają simmeringi (tak się to pisze właśnie) bez sprężyny, co wtedy robicie? Silikonu napchacie czy jak? A co z odrzutnikami? Lewy, prawy, są uniwersalne.
    owik mi kazał napisać, DJ_Złączka.
  • #13 8077590
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, Walter Simmer toto opracował 1929 roku zastepując sznur łojowy, włascicielem patentu i nazwy jest koncern Freudenberg ,"simmerring" a to nazwa zastrzezona, poniewaz te PTFE maja mniejszy wspólczynnik tarcia to moga pracowac z wiekszymi predkosciami wałków, wiekszy również zakres temperatur, Freudenberg opracował juz te PTFE z sensorem predkosci obrotowej do monitorowania uszczelnienia i warunków pracy, podgrzewanie skutkuje lepszym ułozeniem ,ale sukces to prostopadłe ustawienie osi wałka do simeringu, stan wałka i obudowy, bywaja czesto mylone z elastomeru bardzo podobne, ale mysle że zasady montazu sa te same do wsiech tego typu uszcelniaczy, ja osobiscie podgrzewam w podgrzwaczu do butelek :D , a tak na marginesie czym kol owik sobie zasłuzył na blokade, z moich osobistych obserwacji nie uwazam tej nagrody za stosowną, z zawodowym pozdrowiem polecam moderatorom o pochylenie sie nad tym
  • #14 11239729
    siwan
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciał bym odświeżyć temat. Raz zakładałem PTFE to od razu lał lepiej niż stary zwykły. Dziś zakładałem drugi raz od tamtego razu chroniłem się od PTFE ale tym razem powiedziano że tego typu zwykłych już nie produkują. Jutro zobaczymy czy będzie dobrze czy źle. Z instrukcji wynika że montaż bez żadnych olejów i odczekać około 4 godzin. Ma ktoś większe doświadczenie w montażu?

Udało się nie cieknie:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu simmeringów PTFE w porównaniu do tradycyjnych uszczelniaczy gumowych. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi czasu oczekiwania po montażu, który waha się od 2 do 8 godzin, z niektórymi preferującymi pozostawienie na noc. Zwracają uwagę na różnice w trwałości i szczelności obu typów uszczelniaczy, podkreślając, że PTFE mogą mieć mniejszy współczynnik tarcia i lepsze właściwości w wyższych temperaturach. Wspomniano również o problemach z cieknącymi uszczelniaczami, nawet po prawidłowym montażu, oraz o praktykach skracania sprężyn w uszczelniaczach Elring. Uczestnicy dzielą się również metodami podgrzewania simmeringów przed montażem, co może poprawić ich szczelność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA