logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego syrena alarmowa na ogrodzie działa cicho i niekształtnie?

marionozzo 11 Maj 2010 22:32 1430 8
REKLAMA
  • #1 8064639
    marionozzo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam panowie sprawa wygląda tak mam lampę halogenową z czujnikiem ruchu z wyjścia na żarówkę podłączyłem zasilacz stabilizowany na 12v 800mA z telewizora a wyjście podłączyłem z kolei do syreny alarmowej z własnym zasilaniem tylko że nie mam akumulatora wiec na razie plus i minus jest po zasilaczu a kabel wyzwalający jest podłączony tez do plusa syrena wyje tylko cicho i bardzo nie kształtnie co może być tego powodem. działa po zapaleniu lampy i wykryciu przez czujnik ruchu tylko nie wyje tak jak trzeba jak to ugryźć pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 8064684
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    co to za syrena? jakiś model? producent?
  • #3 8064694
    marionozzo
    Poziom 11  
    syrenka samochodowa chyba 20w była razem z centralą fortecy taki zestaw samochodowy nic więcej nie wiem bo nic więcej nie pisze

Dodano po 2 [minuty]:

jest to syrena alarmowa samochodowa 20w prawdopodobnie i jest ona zamontowania po zasilaczu z telewizora z 220 na 12v 800mA czy to nie zamało skąd bierze prąd ta syrena z akumulatora czy z kabla wyzwalającego bo wyje jak by nie pełną mocą
  • REKLAMA
  • #4 8064718
    adibaw
    Poziom 16  
    rozumiem że ta syrenka ma aku wbudowane.
    może musi się naładować
  • REKLAMA
  • #5 8064731
    marionozzo
    Poziom 11  
    tak ma wbudowane jak podłącze ją na sucho do akumulatora plus i minus i kabel wyzwalający plusem do plusa akumulatora to wyje bez problemu może poprostu zasilacz ogranicza jej pełną wydajność
  • REKLAMA
  • #6 8064745
    adibaw
    Poziom 16  
    może być za słaby żeby ruszyć z pustym akumulatorem wbudowanym.
  • #7 8064766
    marionozzo
    Poziom 11  
    chodzi o ten zasilacz tak?? syrena powinna pobierać prąd z akumulatora zewnętrznego do którego jest podłączona a ten dodatkowy kabel który idzie z lampy jest tylko wzbudzający do alarmu więc powinna działać bez problemu a tak nie jest
  • #8 8064834
    adibaw
    Poziom 16  
    podepnij zasilacz na stałe i zostaw na kilka godzin. po tym zabiegu spróbuj wyzwolić i zobacz czy będzie poprawa
  • #9 8065664
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Sprawdź, czy napięcie na zasilaczu nie spada za bardzo podczas wycia syreny oraz jakie napięcie jest podczas ładowania akumulatora syreny (powinno być ponad 12V aby akumulator był doładowywany). Zasilacz powinieneś podłączyć na stałe do 230V, tak aby akumulator syreny był cały czas doładowywany, a syreną sterować jedynie poprzez wejście wyzwalające.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z syreną alarmową samochodową o mocy 20W, która działa cicho i nieprawidłowo po podłączeniu do zasilacza stabilizowanego 12V 800mA z telewizora. Syrena, posiadająca wbudowany akumulator, działa poprawnie, gdy jest podłączona bezpośrednio do akumulatora. Użytkownicy sugerują, że zasilacz może być zbyt słaby, aby zasilić syrenę w pełni, zwłaszcza przy pustym akumulatorze. Rekomendacje obejmują podłączenie zasilacza na stałe oraz sprawdzenie napięcia podczas działania syreny i ładowania akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA